Stolthet och fördom på Vadstena slott

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom på Vadstena slott

Intryck inför urpremiären på Daniel Nelsons första opera “Stolthet och fördom” i Bröllopssalen på Vadstena slott

Vi är i Vadstena för några dagar frun och jag. Huvudorsaken till besöket är att vi skulle se urpremiären på Daniel Nelsons nyskrivna opera “Stolthet och fördom”. Ja om sanningen skall fram så är det nog undertecknad, som var mest nyfiken och intresserad av detta beställningsverk av Vadstena- Akademien; detta det 33 beställningsverket sedan starten, som om tre år firar sitt femtioårsjubileum.

Under vistelsen bor vi på ett Bed & Breakfast ställe som heter Dahlströmska gården – eller som det heter i reklamen vi har checkat in i 1800-talet. Vi bor nämligen i ett ” första klassens betalande manskön” vid Vadstena Hospital. Vi bor alltså i ett rum som är en del av av ett gammalt sinnessjukhus för överklassen, som var i bruk mellan 1836-1958.

Detta innebär bl a att det varken finns toalett eller tvättmöjligheter på rummet utan vi hänvisas till att gå en trappa ner för att ordna dessa angelägenheter. Det värsta med detta boende är att det saknas såväl möjlighet att se TV som en fungerande internetuppkoppling. Allt detta får alltså ordnas på annat sätt och tack vare I-fånen går det att se vissa tv-inslag och internetuppkopplingen löses ju enklast med ett mobilt bredband.

Vädret har inte varit det allra bästa, men det har åtminstone varit uppehållsväder båda dagarna och nu på eftermiddagen tittar t o m solen fram då och då.

Dagen har ägnats åt att besöka turistattraktionerna dvs Slottet Birgitta-klostret, kyrka och örtagård. Det var ganska trevligt och åtminstone för mitt vidkommande alldeles nödvändigt, särskilt eftersom jag missade detta vid förra årets besök då jag kom till slottet med andan i halsen, vilket i huvudsak berodde på att SJ hade en av sina sämre dagar dvs det var vissa förseningar.

Vill du veta vad jag ansåg om föreställningen kan du läsa detta här