Iwa Sörenson svensk sopran

Iwa Sörenson svensk sopran

Iwa Sörenson från Göteborg har arbetat som solist på Stockholmsoperan mellan 1979 och 2001, och är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg (kyrkomusikerexamen 1970, sångpedagogexamen 1973 och diplomexamen i sång 1974), och vid Statens Scenskola i Göteborg med 2 års fortbildning mellan 1974 och 1977. Sångstudier vid Musikhögskolan i Köln 1970 till 1971 för professor Ellen Bosenius. Andra sångpedagoger som betytt mycket har varit bl.a. Rut Jacobson, Göteborg, och Vagn Thordal, Köpenhamn.

Iwa Sörenson svensk sopran

Iwa Sörenson var tidigt verksam som konsertsångerska i hemstaden, och efter scenskolan fick hon sitt första engagemang på Malmö Stadsteater. Den sceniska debuten ägde rum på Lunds stadsteater som Norina i Don Pasquale våren 1978. Hösten 1979 avslutade hon sin tid som solist i Malmö som Adele i Ann-Margret Pettersons uppsättning av Läderlappen. Genombrottet i Stockholm blev den ljuvt läspande litet spåniga kaptensdottern Josephine i HMS Pinafore i uppsättning av Hans Alfredson på
På Operan har hon synts som bl a Susanna i Figaros bröllop, Rosina i Barberaren i Sevilla, Fiordiligi i Così Fan Tutte, Violetta i La Traviata, Musetta i La Boheme och Sophie i Rosenkavaljeren.

Läs mer

Operalogg