Jake Heggie amerikansk kompositör född 1961

Jake Heggie amerikansk kompositör 1961 -

Jake Heggie har skrivit mer än 200 sånger och annan musik. Dead Man Walking, som hade premiär år 2000 på San Francisco-operan var hans första opera.

Jake Heggie amerikansk kompositör född 1961

Jake Heggie, född 31 mars 1961 i West Palm Beach i Florida, är en amerikansk kompositör och pianist.
Jake Heggie är den amerikanska kompositören av operorna Dead Man Walking (libretto av Terrence McNally), Moby-Dick (libretto av Gene Scheer), It’s A Wonderful Life (Scheer), If I Were You (Scheer), Great Scott (McNally) Three Decembers (Scheer), For a Look or a Touch (Scheer) och Two Remain (Scheer), bland andra. Förutom åtta fulllängdsoperor och flera enaktare har Heggie komponerat nästan 300 konstlåtar, samt konserter, kammarmusik, kör och orkesterverk.

Han avslutade nyligen och spelade in Songs for Murdered Sisters, en sångcykel baserad på nya dikter av Margaret Atwood, skapad för baryton Joshua Hopkins och beställd av Houston Grand Opera.

Tidigare i år slutförde han INTONATIONS: Songs from the Violins of Hope (texter av Gene Scheer), en dramatisk sångcykel med mezzosopranen Sasha Cooke och violinisten Daniel Hope, inspelad live för Pentatone. Etiketten släppte nyligen en ny all-Heggie-inspelning med titeln Unexpected Shadows, med mezzon Jamie Barton och cellisten Matt Haimovitz.

Jake Heggie arbetar för närvarande med Gene Scheer på en ny opera för Houston Grand Opera med titeln Intelligence.

Om Dead Man Walking

Så här talade han om arbetet i en intervju för några år sedan:

Terrence McNally, min librettist, brukar alltid säga att när han skriver ett skådespel måste han hitta det språk som just en viss rollfigur skulle använda. Det är viktigare än att han använder ett språk som han själv gillar.Det är också mitt ansvar som kompositör att finna just den musik som en viss rollfigur skulle sjunga. Inte den musik jag själv helst skulle vilja skriva utan vad jag ärligt anser mina rollfigurer skulle kunna sjunga.

Dead Man Walking behandlar aktuella ämnen som är mycket laddade. Var du nånsin orolig för att publiken inte skulle gilla den?

Jag har ofta fått frågan: »Tycker du inte det är en dålig idé att skriva en opera om  dödsstraffet? Och jag svarar:”Jo, det tycker jag faktiskt. Jag tror det skulle bli en verkligt tråkig opera.»

Vårt syfte när vi skrev Dead Man Walking var var att varken att göra en dokumentär eller en biografi eller att återskapa filmen på scenen. Det handlade inte om att skapa den sanna historien om syster Helen eller någon annan sann historia ur livet. Vi ville heller inte låta vårt verk bli en politisk pamflett. Det är det inte. Operan handlar om människor som gör en häpnadsväckande resa, alldeles vanliga människor som kastas in i något mycket ovanligt och med otroliga konflikter och en intensiv smärta.

Det här är ju första gången du komponerar en opera. Hur känns det att se sitt verk få liv?

När vi började med en workshop i augusti 1999 var det rena rama uppenbarelsen. Jag hade ju haft den i huvudet i lite mer än ett och ett halvt år.Och det var en enorm befrielse att vara med när den lämnade pappret och uppleva hur den fyllde rummet och hur den började leva i andra människors huvuden. Men inte nog med det: stycket började också leva på ett annat sätt – jag hade inte skrivit slutet än.Jag ville höra hur uppbyggnaden av stycket skulle fungera, känna det dramatiska flödet innan jag skrev slutet- för slutet är så viktigt i det här stycket.

Efter workshopen skrev jag finalen på en vecka och efter workshopen blev det det alldeles klart för mig vad jag behövde göra och vad stycket borde säga på slutet.

Heggies operor – mest skapade med Gene Scheer eller den avlidne Terrence McNally – har producerats på fem kontinenter. År 2019 mottog Dead Man Walking sin 70: e internationella produktion vid Israels opera i Tel Aviv, den första amerikanska opera som producerades av det företaget.

Metropolitan Opera i New York har meddelat Dead Man Walking för en framtida säsong i en djärv ny produktion av regissören Ivo van Hove under ledning av Yannick Nézet-Séguin.

Sedan premiären på San Francisco Opera 2000 har Dead Man Walking spelats in live två gånger och framförts mer än 300 gånger, vilket gör den till den mest sedda amerikanska operan under 2000-talet.

Förutom stora produktioner i hela USA har Dead Man Walking sett i Dresden, Wien, London, Madrid, Sydney, Adelaide, Calgary, Montreal, Kapstaden, Dublin, Köpenhamn och Malmö.

Läs mer

Operalogg