Jake Heggie amerikansk kompositör

Född 1961. Heggie har skrivit mer än 200 sånger och annan musik. Dead Man Walking, som hade premiär är 2000 på San Francisco-operan var hans första opera. Så här talade han om arbetet i en intervju för några är sedan: Terrence McNally, min librettist, brukar alltid säga att när han skriver ett skådespel måste han hitta det språk som just en viss rollfigur skulle använda. Det är viktigare än att han använder ett språk som han själv gillar.Det är också mitt ansvar som kompositör att finna just den musik som en viss rollfigur skulle sjunga. Inte den musik jag själv helst skulle vilja skriva utan vad jag ärligt anser mina rollfigurer skulle kunna sjunga.

Jake Heggie

Dead Man Walking behandlar aktuella ämnen som är mycket laddade. Var du nånsin orolig för att publiken inte skulle gilla den?

Jag har ofta fått frågan: »Tycker du inte det är en dålig idé att skriva en opera oms dödsstraffet? Och jag svarar:”Jo, det tycker jag faktiskt. Jag tror det skulle bli en verkligt tråkig opera.»

Vårt syfte när vi skrev Dead Man Walking var var att varken att göra en dokumentär eller en biografi eller att återskapa filmen på scenen. Det handlade inte om att skapa den sanna historien om syster Helen eller någon annan sann historia ur livet. Vi ville heller inte låta vårt verk bli en politisk pamflett. Det är det inte. Operan handlar om människor som gör en häpnadsväckande resa, alldeles vanliga människor som kastas in i något mycket ovanligt och med otroliga konflikter och en intensiv smärta.

Det här är ju första gången du komponerar en opera. Hur känns det att se sitt verk få liv?

När vi började med en workshop i augusti 1999 var det rena rama uppenbarelsen. Jag hade ju haft den i huvudet i lite mer än ett och ett halvt år.Och det var en enorm befrielse att vara med när den lämnade pappret och uppleva hur den fyllde rummet och hur den började leva i andra människors huvuden. Men inte nog med det: stycket började också leva på ett annat sätt – jag hade inte skrivit slutet än.Jag ville höra hur uppbyggnaden av stycket skulle fungera, känna det dramatiska flödet innan jag skrev slutet- för slutet är så viktigt i det här stycket.

Efter workshopen skrev jag finalen på en vecka och efter workshopen blev det det alldeles klart för mig vad jag behövde göra och vad stycket borde säga på slutet.

 

Läs mer