Jason och Medea på Drottningholms slottsteater

Jason & Medea på Drottningholms slottsteater - synopsis

Jason och Medea på Drottningholms slottsteater

Stor framgång för Drottningholm och de unga sångarna

I söndags var det dags för säsongens första operapremiär på Drottningholms slottsteater av Francesco Cavalli´s verk ”Il Giasone” eller ”Jason & Medea”  som teatern har valt att kalla verket för.

Handlingen

Operan handlar om Jason som är van vid sina nattliga kärleksmöten varje natt med en okänd kvinna och i gryningen en dag hälsas han av två soldater som påminner honom om att han har ett uppdrag att utföra nämligen att hämta det gyllene skinnet.

Samtidigt i sitt palats försöker drottningen av Kolchis, Medea, undvika Egeo, som hon har lovat att gifta sig med. In på scen kommer Oreste som på uppdrag av drottningen av Lemnos, Isifile, letar efter Jason. På sin jakt möter han puckelryggen Demo, Egeos tjänare. När Jason kommer för att ta farväl av Medea, på väg på uppdraget att hämta hem det gyllene skinnet, berättar hon att hon känner till hans hemliga nattliga kärleksäventyr, eftersom det är hon som är den okända älskarinnan.

Medea sammankallar furierna vars uppgift är att hjälpa Jason i striden med tjuren. Under tiden återvänder Oreste till Isifile och berättar att Jason älskar Medea och snart  skall passera i närheten på väg till Korinth. Jason hämtar hem skinnet och Egeo får höra av Demo att Jason och Medea har planer på att lämna sitt rike och han bestämmer sig för att följa efter tillsammans med Demo.

I närheten av Isifiles tillflyktsort konfonterar hon paret, men hennes böner lyckas inte. När jason och Medea somnar i skogen gör Isifile ett nytt försök att få Jason att komma tillbaka till henne. Medea som har varit vittne till samtalet låtsas ge sitt medgivande, men när jaon och blir ensamma kräver hon att han skall döda Isifile. Detta misslyckas och i stället blir det Medea som kastas ut för klipporna, men hon räddas av Egeo och då lovar Medea att gifta sig med honom. Egeo gör ett misslyckat försök att mörda Jason, men hindras av Isifile som går emellan.

Operan slutar lyckligt genom att hela intrigen nystas upp och nu återstår inget annat för Jason än att gifta sig med Isifile, och med tiden hoppas på att bli lycklig och kunna glömma Medea.

Som du förstår är detta en barockopera och det undarlättar väsentligt och ökar behållningen om man har handlingen klar för sig innan operabesöket.

Det var en mycket rolig och stimulerande uppsättning som i stort genomfördes av elever i olika stadier på Operahögskolan. Musiken var typisk för sin tid och det var ju, enligt uppgift, en av de populäraste uppsättningarna i mitten av 1600-talet.jag gillade föreställningen mycket framförallt beroende på att den var mycket rolig och underhållande, men också för att det var härligt att lyssna på sångarna som dessutom var i besittning av mycket goda sceniska färdigheter. Dessutom är det alltid roligt att vara med när ensemblespelet fungerar så bra som det gjorde på premiären. Det känns heller inte rättvist att framhålla någon särskild sångare just av skälet att föreställningen bygger mycket på ensemblespelet, åtminstone enligt min uppfattning.

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera alla som har möjlighet att se föreställningen, men tänk på att det inte ges så många föreställningar så var ute i god tid. Mer information kan du få på Drottningholms hemsida.

Recensioner

Ella Petersson i Kulturnytt

Bo Löfvendahl i SvD

Johanna Paulsson i DN

Medverkande

Sole: Sara P Eriksson

Amore: Randi Rossaak

Ercole: Staffan Liljas

Besso: Jens Persson

Jason: marie Sanner

Medea: Sara P Eriksson

Egeo: Kristofer Lundin

Oreste: Staffan Liljas

Demo: Conny Thimander

Delfa: Richard Hamrin

Isifile: Randi Rossaak

Volana Spirito: Kristofer Lundin

DrottningholmsTeaterns Orkester

Related posts

Kommentera