Jenny Lind den svenska näktergalen 200 år

Jenny Lind den svenska näktergalen 1820-2020

I ett litet hus i en fattig del av Stockholm föddes en oäkta flicka den 6 oktober 1820. Båda föräldrarna noterades som okända. Det var inget ovanligt i en omtalat sedelös stad där vart fjärde nyfött barn var oäkta. Många av dem lämnades bort, utnyttjades till omänskligt hårt arbete och dog långt innan de nådde vuxen ålder.

Jenny Lind den svenska näktergalen 200 år

Men den här lilla flickan skulle bli ett undantag. Hon skulle bli Sveriges första världsstjärna och hela nationens stolthet. Land efter land föll for hennes sångröst och oemotståndliga charm. När hon var som allra störst följdes hon av tusentals hurrande och flaggviftande människor vart än hon gick, och hon kunde inte vända sig om utan att det blev en pangnyhet.

Jenny Lind, den svenska näktergalen, kom att göra en resa som andra människor bara kunde drömma om. Men vägen dit var kantad av bekymmer och svårigheter.

I denna första svenska biografi på många decennier, och som utges lagom till Linds 200-årsjubileum, får vi ta del av hennes fascinerande levnadsöde.

Ingela Tägil är fil.dr i musikvetenskap och solistutbildad sångerska. Hon disputerade på en avhandling om Jenny Linds säregna röst och tillhör en nystartad forskargrupp i Schweiz som experimenterar med analysmetoder för röst. Det här är hennes populärvetenskapliga debut.

Mitt förhållande till Jenny Lind begränsar sig till kunskapen om att hon har funnits och att jag i egenskap av redaktör för bloggen Operalogg regelbundet skriver om Årets Jenny Lind-stipendiat.

Boken Näktergalen har legat på mitt skrivbord nu några veckor och tanken var ju egentligen att min recension skulle ha publicerats på Operalogg i slutet av juli månad, men livet kom i mellan.

Från början hade jag tänkt att jag hade gott om tid för uppdraget eftersom jag vanligtvis under juli månad är på resande fot genom den svenska operasommaren.

Sommaren 2020 har alla operaresor blivit inställda och så skedde också med årets festspel i Bayreuth, men genom ett initiativ av DG (Deutsche Grammofon) blev det möjligt att få uppleva historiska föreställningar från Bayreuth.

Häromdagen, mellan ett uppehåll av de digitala sändningarna från årets festival i Bayreuth blev det dags at ta itu med att läsa boken.

I princip läste jag ut boken på ett par dagar och faktiskt tyckte jag att det var en mycket intressant läsning som jag i princip klarade av på ett par dagar.

Boken är indelad i ett antal kapitel och det är en resa från födsel tills att Jenny Lind avlider i sitt hem strax utanför London.

Om jag har förstått det korrekt så finns det inga inspelningar med hennes röst bevarade och hennes bravurnummer kan man mer sällan lyssna till  av dagens populära sopraner.

Det är på så sätt förunderligt att hon fortfarande behåller sitt starka grepp i dag trots att ingen av oss egentligen kan berätta hur hon lät.

Boken beskriver också hennes grepp om dåtidens publik och vilket enormt gensvar hon  mötte hemma i Stockholm och på sina konsertresor i Europa, men också i Amerika och besöket på Kuba.

Jenny Lind den svenska näktergalen 200 år

På det personliga planet får vi också följa med på hennes resa genom livet och det handlar om hennes ständiga jakt på trygghet och senare i livet också på längtan att bli gift och få barn att ta hand om. Det handlar ju också om vad hon skulle göra när slutade att flänga Europa runt. Uttryckt på ett annat sätt vad skulle hon göra när hon hade slutat att sjunga.Nu slutade hon inte att sjunga så tidigt som man skulle kunna tro.

Men sant är ju att när hon hade gått i pension från Kungliga Operan i Stockholm så ägnade hon det mesta av sin tid till omfattande turnéer i  Europa och Amerika. Hon gifte sig slutligen under konsertturnén i Amerika och flyttade först till Dresden och senare till England.

Väl i England fortsatte hon att turnera i England, Skottland och Wales. I slutet av sin levnad arbetade hon som sånglärare på Royal College of Music i London.

Författare: Ingela Tägil
Upplaga: 1
ISBN: 9789127166165
Språk: Svenska
Vikt: 866 gram
Utgiven: 2020-04-17
Antal sidor: 378

Mer att läsa

Jenny Lind-sällskapet

Om Jenny Lind

Jenny Lind – stipendiater