Jenufa premiär på Kungliga Operan 2017

Jenufa premiär på Kungliga Operan 2017 Jenufa med Malin Byström och Jesper Taube premiär - Kungliga Operan
81 / 100

Jenufa på Kungliga Operan i Stockholm blev en fantastisk musikalisk och vokal upplevelse! Det är tredje gången som jag upplever Jenufa, först på Malmö Opera och sedan på Den Jyske Opera (DJO) i Aarhus.

Jenufa premiär på Kungliga Operan 2017

Jenufa är om jag har förstått det rätt en signaturroll dels för Elisabeth Söderström, men också Gitta Maria Sjöberg, som har sjungit huvudrollen på Det Kongelige Teater och Kostelnicka både i Malmö och Aarhus.

Jenufa på Kungliga Operan i Stockholm blev en fantastisk musikalisk och vokal upplevelse!
Det är tredje gången som jag upplever Jenufa, först på Malmö Opera och sedan på Den Jyske Opera (DJO) i Aarhus. Jenufa är om jag har förstått det rätt en signaturroll dels för Elisabeth Söderström, men också Gitta Maria Sjöberg, som har sjungit huvudrollen på Det Kongelige Teater och Kostelnicka både i Malmö och Aarhus.

Överhuvudtaget verkar det som den tjeckiske kompositören är speciellt populär just nu och efter att hans Katja Kabanova har getts såväl på DNO Opera & Balett i Oslo som på DJO. I november 2015 hade Fallet Makropulos premiär på GöteborgsOperan och nu är det alltså dags för Jenufa på Kungliga Operan i Stockholm.

Jenufa är ett samarbete med Scottish Opera i Glasgow där den hade premiär i mars 2015. Uppsättningen sjungs av ett internationellt sångarlag i Aarhus och Gitta-Maria Sjöberg sjunger Kostelnicka precis som hon gjorde på Malmö Opera.

Båda dessa uppsättningar sätts för övrigt upp av två irländska regissörer nämligen Annilese Miskimmon och Orpha Pheelan. För scenografi och kostymer ansvarar två britter nämligen Nicky Shaw och Leslie Travers och ansvarig för det musikaliska  var två tjeckiska dirigenter, Janácek-specialister, nämligen Jaroslav Kyzlink och Marko Ivanovic.

I Stockholm hade uppgiften anförtrotts chefsdirigenten Lawrence Renes, som klarade uppgiften med all önskvärd bravur! Musikaliskt är det tre korta intensiva akter med den speciella Janácek-musiken som påminner lite om Puccini, men framförallt toner från Böhmen och Mähren, vilket är liktydigt med Janáceks hemtrakter.

Det finns stora likheter och skillnader i de två uppsättningarna och i båda uppsättningarna domineras scenbilden av var  sitt fantastiskt hus. Det enkla huset i  första akten blir i andra och tredje akten en fantastiskt fin miljö från Västra Irland på 1920-talet.

Det är inte nödvändigt att jämföra föreställningarna egentligen och det är ju inte heller nödvändigt att utse en vinnare bland dem, men visst personligen anser jag trots att gårdagens föreställning var en fantastiskt fin och stark upplevelse så vinner Malmö-uppsättningen, som för övrigt finns att tillgå på dvd, genom ett starkare och mer hoppingivande slut på de oerhört tragiska kvinnoporträtten. Samtidigt skall det ju genast konstateras att regissörerna har valt att förlägga handlingen i två olika tidsperioder, Annilese Miskommon på Västra Irland på 1920-talet och Orpha Phelan i 1950-talets DDR.

Tyngdpunkten i föreställningen ligger i hur kvinnorna hanterar  situationen och visar hur kvinnor tar ansvar för en situation, som helt och hållet två av de manliga huvudpersonerna är högst ansvariga för tillsammans med den tidens moralsyn. Här ger Lena Nordin  föreställningen karaktär och struktur och Jenufa själv, Malin Byström, visar på förståelse och kan trots allt också förlåta sin styvmor.

Jenufa är också en stark musikalisk och vokal upplevelse och där jag imponeras framförallt av kvinnorna med Jenufa och hennes fostermor i spetsen, som sjöngs av Lena Nordin  respektive Malin Byström, men också övriga kvinnliga biroller imponerar och Operakören är väl värd en extra eloge!.

Nu blir Jesper Taube föreställningens manlig sångliga höjdpunkt med sin dynamik och kraft, men också John Erik Eleby, som bydomaren och Luthando Qave, som mjölnarförmannen gör utmärkta korta inpass.

Utöver att sjunga utmärkt är Andrea Caré också sceniskt stark och mycket trovärdig som den orolige Steva som väljer sin brud först och främst efter utseende, men samtidigt ser att Jenufa har samma tendenser som hennes fostermor att skrämma livet ur honom.

Hans val blir då att undvika starka kvinnor och särskilt sådana som han är rädd för, men när föreställningen slutar verkar det ändå som han har dragit det kortaste strået. Det ser man genom att Steva smiter ut genom den dörren som han först har försökt att blockera tillträdet till.

Det är en kort, intensiv och stark föreställning med en effektiv speltid på två timmar och med en kortare paus och en s k sittpaus, vilket innebär att man inte lämnar salongen, efter paus förrän föreställningen är slut i sin helhet!!

Jenufa är också en föreställning där scenografin förstärker upplevelsen, men det gäller att ha full koll på detaljerna och musikaliskt är det en riktig höjdarupplevelse med Kungliga Hovkapellet i sitt esse under den dynamiske Lawrence Renes ledning.

Det blev inga stående ovationer och  förklaringen till detta står säkert att finna i den tragiska berättelsen  och slut där ändå ett oskyldigt barn har offrats för att den tidens moraluppfattningar skulle lämnas orörda.

Jenufa  tar sin självklara plats min egen tio-i-topp-lista över lyckade uppsättningar inte bara med DJO och Malmö Opera utan nu också med Kungliga Operan. Det ges inte så många  föreställningar så det gäller att passa på tillfället och s.a.s hänga på låset om du också vill ha en musikalisk och vokal upplevelse som inte erbjuds varje kväll på operan!

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Leos Janácek|Libretto av kompositören baserat på skådespelet Hennes fosterdotter av Gabriela Preissova.

Konstnärligt team

Dirigent: Lawrence Renes
Regi: Annilese Miskommon
Scenografi, kostym  och mask: Nicky Shaw
Ljus: Mark Jonathan
Koreografi: Kally Lloyd -Jones

Medverkande

Jenufa: Malin Byström
Kostelnicka: Lena Nordin
Laca: Jesper Taube
Steva: Andrea Caré
Farmor Buryja: Marianne Eklöf.
Mjölnarförmannen: Luthando Qave
Bydomaren: John Erik Eleby
Bydomarens hustru: Susann Véghs
Karolka: Lina Hägerström Kindblad
Barena: Karin Andersson
Jano: Vivianne Holmberg
En piga: Marie -Lousie  Granström
En tant: Kristina Martling

Läs mer