Jess Thomas amerikansk Wagnertenor

Jess Thomas (4 augusti 1927 – 11 oktober 1993) var en amerikansk operatenor, mest känd för sin Wagner-sång.

Biografi

Jess Floyd Thomas föddes i Hot Springs, South Dakota. Som barn deltog han i olika musikaliska aktiviteter men studerade psykologi vid University of Nebraska. I flera år arbetade han som gymnasieskolans vägledare innan han gick in på Stanford University för en MA. Att lära sig att den operaavdelningen producerade Verdi’s Falstaff, auditionerade han för Otto Schulmann, vokalprofessorn, och fick Fentons roll. Trots att nu 27 år gammal bestämde Thomas sig för att byta karriär och bli en sångare. Han studerade intensivt med Schulmann i tre år före sin operadebut 1957. År 1958 gick han med i Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Han tilldelades Wagnermedaljen i Bayreuth, Tyskland 1963. Hans många framträdanden i Nordamerika och Europa mellan slutet av 1950-talet och början av 1980-talet inkluderade 15 årstider i 109 uppträdanden med 15 roller i Metropolitan Opera i New York City.

Han dog i Tiburon, Kalifornien 1993, 66 år.

Operakarriär

Thomas gjorde sin operadebut 1957 för San Francisco Opera som utförde i Richard Strauss Der Rosenkavalier som Haushofmeister. År 1958 debuterade han i titelrollen av Richard Wagners Lohengrin för Karlsruhe Staatstheater i början av en karriär i Tyskland. Därefter uppträdde Thomas snabbt i alla operacentra och blev känd som en “öppnare” på grund av sitt engagemang vid den uppbyggda Deutsche Oper i Berlin, Stuttgart och 1963 vid återuppbyggnaden av Nationalteatern i München. Thomas blev inbjuden att sjunga Kejsarens roll i öppningsföreställningen av Die Frau ohne Schatten den 21 november och Walther i Die Meistersinger den 23: e båda utövade av Josef Keilberth. Självklart ropade mordet på president Kennedy den 22: e världen och det beslöts att fortsätta med Die Meistersinger dagen efter. Som sagt av Jess Thomas i en lång intervju 1993 några månader före hans otidsfulla död från en hjärtinfarkt (se Ealdred Aruspex YouTube-kanal) flyttade de två amerikanska sångarna Claire Watson och tenoren till tårar av Starens sång Spangled Banner och hyllning före prestanda.

En recensent för Opera News beskrev hur den unga tenor “fyllde det stora operahuset” med sin tydliga starka röst. (Opera News November 1963)

Senare i sin karriär skulle Thomas bli inbjuden att sjunga fem wagnerroller över Wienfestivalen som hanterar tre.

Det var i Bayreuth som han etablerade sitt rykte som en Wagnertenor i följande roller:

Parsifal 1961-63, 1965;
Lohengrin 1962, 1967;
Siegmund i Die Walküre 1967 (Bayreuthfestival på turné i Osaka);
Walther i Die Meistersinger von Nürnberg 1963, 1969;
Tannhäuser 1966-67; och
Siegfried 1969, 1976.
Han berättar att han inte har någon tidigare erfarenhet eller kunskap om Parsifals roll när han ansluter sig till Hans Knappertsbusch. Den levande inspelningen av denna prestation har sedan dess blivit en referens i operans diskografi tillsammans med hans senare inspelning av Lohengrin med Rudolf Kempe. (Intervju 1993 och Gramophone Magazine)

År 1963 gick han med i Metropolitan Opera och fortsatte att sjunga 109 uppträdanden med 15 roller med företaget, inklusive Wagners stora tenorroller. Bland höjdpunkterna i hans karriär med Metropolitan Opera uppträdde vid öppningen av det nya storstadsoperahuset på Lincoln Center i urpremiären på Samuel Barbers Antony och Cleopatra med Leontyne Price.

Den 9 december 1981 kallade San Francisco Opera-generaldirektören Kurt Herbert Adler till sig Thomas en timme före en föreställning av Die Walküre. Heldentenor James King hade förlorat sin röst, och Adler frågade Thomas om han skulle vilja sjunga rollen om en timme. “Men jag har inte ens rakat än,” sa Thomas. Trots att han inte hade tittat på noterna på åratal utförde Thomas rollen vid en ålder av 54 år, med hjälp av ett starkt minne om Siegmunds roll och några experter som stöd. Nästa dag förklarade rubriker Thomas 11: e timmars räddning för Die Walküre. Thomas avskedsföreställning ägde rum med titelrollen i Parsifal  med Metropolitan Opera 1982, medan ensemblen var på turné i Washington DC.

INSPELNINGAR
Hans inspelningar inkluderar Die Meistersinger (med Otto Wiener 1963), Die Frau ohne Schatten (1963), Siegfried (utförd av Herbert von Karajan 1968-69), Ariadne auf Naxos (ledd av Karl Böhm 1969) och från Bayreuth, Parsifal (med Irene Dalis som Kundry, ledd av Hans Knappertsbusch, 1962) och Lohengrin (med Anja Silja och Astrid Varnay, 1962).

LÄS MER