Jon Ketilson isländsk tenor

Jon Ketilson isländsk tenor

Jon Ketilson är född på Island. Han är utbildad på Universität für Musik und Darstellende Kunst i Wien och debuterade som Alfredo i Verdis La Traviata på Statsoperan i Prag. Därefter har han sjungit på Bayerische Staatsoper i München, Grand Theatre i Geneve, San Carlo i Neapel samt på operahusen i Frankfurt, Wien, Essen, Lausanne och Lissabonn.

Jon Ketilson isländsk tenor

Säsongen 1997-98 var han anställd på operan i Dortmund och därefter ingick han i ensemblen vid operan i Köln fram till år 2000. Samma år debuterade han på festsspelen i Salzburg som Aeneas i Berlioz Trojanerna.

Hans repertoar omfattar också roller som Rodolfo i Puccinis La Bohème, Cavaradossi iTosca, Pinkerton i Madame Butterfly, Tamino i Mozarts Trollflöjten, Bacchus i Strauss Ariadne på Naxos, och Don José i Bizets Carmen.

2005 sjöng han Radamès i Verdis Aida i öppningsföreställningen på Köpenhamns nybyggda opera på Holmen, Kejsaren på La Monnaie i Bryssel och Florestan i Fidelio på GöteborgsOperan 2006.

Han har arbetat med några av vår tids ledande dirigenter som Antonio Pappano, Zubin Mehta, Jeffrey Tate och Jesus Lopez Cobos. Kommande engagemang är bl a Trojanerna på Bastilleoperan i Paris, Die Frau ohne Schatten på Semperoper i Dresden och Max i Friskytten på Island Art Festival.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Tid
Kvinnan utan skugga Kejsaren GöteborgsOperan 7.11.2004
Fidelio Florestan GöteborgsOperan 4.2.2006
Notorious  Prescott GöteborgsOperan 19.9.2015

Läs mer