José Carreras tenor från Barcelona Spanien

Carreras medverkade redan som barn i ett framförande av de Fallas Mäster Pedros marionetter, men debuterade officiellt 1969 som Flavio i Norma i sin födelsestad Barcelona. Sedan han sjungit tillsammans med Montserrat Caballé stödde hon hans karriär, och från ungefär 1970 firade han triumfer på Metropolitan, La Scala och Covent Garden i det italienska facket som Cavaradossi i Tosca, Nemorino i Kärleksdrycken och Rodolfo i Bohème. Till hans stora succeér på 1980-talet räknades Calaf i Turandot och Andrea Chènier. Omkring 1985 blev Carreras utslagen av sjukdom men kom överraskande tillbaka 1988.

José Carreras

José Carreras, egentligen Josep Carreras i Coll, född den 5 december 1946 i Barcelona, är en spansk (katalansk) tenor.

Biografi

Redan som barn medverkade Carreras i ett framförande av Manuel de Fallas Mäster Pedros marionetter men han debuterade officiellt 1969 som Flavio i Norma i födelsestaden Barcelona. Efter att han sjungit tillsammans med sopranen Montserrat Caballé stödde hon hans karriär, och från ungefär 1970 firade han triumfer på operahusen Metropolitan i New York i USA, La Scala i Milano i Italien och Covent Garden i London i Storbritannien i det italienska facket som Cavaradossi i Toscarespektive Rodolfo i La Bohème av Puccini och Nemorino i Kärleksdrycken av Donizetti. Till hans stora succéer på 1980-talet räknas Calaf i Turandot av Puccini ochAndrea Chénier av Giordano. Carreras betyder karriär/tävling.

Omkring 1985 insjuknade Carreras i leukemi men kom överraskande tillbaka 1988. Sedan dess har kampen mot leukemi blivit ett av hans viktigaste mål, och den 14 juli 1988 grundade han The José Carreras International Leukaemia Foundation.

Han är för en stor publik känd som en av ”de tre tenorerna” – de andra två är Plácido Domingo och Luciano Pavarotti.

Carreras har gästspelat tre gånger på Operan i Stockholm, vid samtliga tillfällen som Cavaradossi i Puccinis Tosca.

Läs mer