Jubileum på Operaverkstan

Jubileum på Operaverkstan
Jubileum på Operaverkstan – Foto: Kennet Ruona

Jubileum på Operaverkstan

Operaverkstan på Malmö Opera, firar sitt 10-årsjubileum NONSENS!, en födelsedagsföreställning om leklust, glädje och nyfikenhet

Operaverkstan är en unik institution. När den skapades var det den enda kontinuerligt arbetande operan för barn i världen.

Nu, till 10-årsjubileumet, har hus som Det Kongelige Teater och Kungliga Operan i Stockholm modellerat egna verksamheter efter Operaverkstans förebild. Då blickar Operaverkstans ledare Maria Sundqvist redan framåt, mot de kommande tio åren.

Bakgrund

Operaverkstan föddes 2002, då Maria Sundqvist och dåvarande chefen för Malmö Opera Stefan Sköld ansökte om ett treårigt verksamhetsbidrag hos Sparbanksstiftelsen Skåne. Sedan dess har operan blivit en integrerad del inte bara av Malmö Opera utan även det skånska kulturlivet, ett laboratorium för operakonsten och ett centrum för barnkultur.

I samarbete med skolor, institutioner och publik har Operaverkstan gett tiotusentals barn möjligheten att upptäcka musik och teater, inte bara som passiva åskådare utan lika ofta som medagerande.

Ungdomar från Drömmarnas hus, Kulturcentrum Skåne, och Nya Stenkulaskolan har skapat egna föreställningar.

Elever i alla åldrar har fått komma in och kika bakom kulisserna på en teater och se hur världen ser ut från andra sidan orkesterdiket. Skolor runt om i regionen har fått besök av Operaverkstans turnérande föreställningar.

10-års jubileet firas

10-årsjubileet firas med NONSENS!, en födelsedagsföreställning om leklust, glädje och nyfikenhet, ord som varit, är och förblir nyckelord för verksamheten på Operaverkstan.

NONSENS! har premiär 6 oktober klockan 18 på Verkstan och spelas sedan 7, 9, 10, 11 och 13 oktober. NONSENS! är ett kalas i tio delar för Operaverkstans vänner – publik, skolor, bransch och media.

Läs mer om Operaverkstan på Malmö Opera´s hemsida

Related posts

Kommentera