Jukka-Pekka Sarastre internationell finsk dirigent

Jukka-Pekka Sarastre internationell finsk dirigent

Jukka-Pekka Sarastre internationell finsk dirigent

Er for sæsonen 2010/2011 udnævnt til chefdirigent for WDR Symfoniorkesteret i Køln. Han er født i Lahti, Finland og uddannet dirigent fra er født i Lahti, Finland og uddannet airigeni no, Sibelius Akademiet. Før og under sin dirigentuddannelse ar han anden violinist for Den Finske Radiosymfoni. I 1983 startede han, sammen med Esa-Pekka Salonen, kammerorkestret “Avanti!”, som specialiserer sig i moderne musik – hvor hans mod til at vælge ny og spændende musik har givet ham stor anerkendelse.

I 1987 kom hans store gennembrud. Han blev både chefdirigent for Det skotske kammerorkester, frem til 1991, og Den Finske Radiosymfoni, indtil 2001, Speciellt som chefdirigent for Det Skotske Kammerorkester var Jukka-Pekka Saraste med til at opføre succesfulde concerter på De Britiske Øer, Nordamerika og flere koncerter i New Yorks Carnegie Hall.

Musikalisk chef Torontos Symfoniorkester

1 1994 blev han udnævnt til musikalsk chef for Torontos Symfoniorkester, en periode der sluttede i 2001.1 2000 startede Saraste også Ekenäs Sommer Koncert-festival i samarbejde med Det Finske Kammerorkester og er den dag i dag kunstnerisk chef for både festivalen og orkesteret.

Fra 2002 til 2005 var han kapelmester for BBC Symfoniorkesteret i England og tiltrådte året efter som musikalisk chef for Oslo Filharmoniske Orkester. Kontrakten er netop blevet forlænget til udgangen af 2013. Jukka-Pekka Saraste blev i år 2000 tildelt den finske stats musikpris i 2000. Han har modtaget York Universitetets æresdoktor titel og den norske Sibelius-pris. Hans første indspilning med Torontos Symfoniorkester indbragte ham en nominering til “Juno Award” (Canadas årlige pris for rytmisk musik) og ydermere har han lavet indspilninger for Virgin Classics, EMI Classics, Ondine, Simax Classics og Decca.

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera