Julia Sporsén svensk sopran

Julia Sporsén svensk sopran Julia Sporsén - sopran

Julia Sporsén, är född i Göteborg. Som barn till två operasångare började hon tidigt sina sång- och pianostudier. Efter att ha läst dramatik på Göteborgs Universitet, spelade hon under tre säsonger ledande roller i en sommarteaterfestival i Stockholm, och studerade sedan tre år vid Operastudio 67 i Stockholm.

Julia Sporsén svensk sopran

2009 debuterade Julia Sporsén på English National Opera där hon sjöng Jano i Jenufa samtidigt som hon var cover för Musetta i La Bohème och titelrollen i Jenufa. Bland andra roller vid ENO kan nämnas Katya i Weinbergs The Passenger, Livia i Detlev Glanerts Caligula, Rosalinde i Läderlappen och titelrollen i Bohuslav Martinus Julietta.Hon har också gestaltat roller i två världspremiärer: Julia i Torsten Raschs The Duchess of Malfi och Antigone i Julian Andersons The Thebans. Regissörer hon arbetat med inkluderar David Pountney, Christopher Alden, Richard Jones och Pierre Audi.

Övriga roller

Bland Julia Sporséns övriga roller kan nämnas Tebaldo i Don Carlos på Opera North, en produktion som spelades in för Chandos Records, Micaëla i Carmen, Gilda i Rigoletto och Nedda i Pagliacci på Opera Holland Park samt Donna Anna i Don Giovanni och Regan i världspremiären av Alexander Goehrs Promised End för English Touring Opera.2012 debuterade hon på Kungliga Operan, Stockholm som Micaëla i Carmen.Framöver väntar rollen som Violetta i La Traviata på Folkoperan i Stockholm samt en serie konserter med Göteborgs Symfoniker.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Carmen Micaela Kungliga Operan i Stockholm 22.4.2012
A Flowering Tree Kumudha GöteborgsOperan 7.2.2015
La Traviata Violetta Folkoperan 16.9.2015
Carmen Micaela GöteborgsOperan 25.11.2016
Trollflöjten Pamina GöteborgsOperan 12.4.2017
Herr Arnes penningar GöteborgsOperan 23.4.2017
Frithjofs saga Ingeborg GöteborgsOperan 10.3.2019
Valkyrian Waltraute GöteborgsOperan 1.12.2019

Läs mer

Operalogg