Julia Sporsén svensk sopran

Julia Sporsén svensk sopran Julia Sporsén - sopran

Julia Sporsén, är född i Göteborg. Som barn till två operasångare började hon tidigt sina sång- och pianostudier. Efter att ha läst dramatik på Göteborgs Universitet, spelade hon under tre säsonger ledande roller i en sommarteaterfestival i Stockholm, och studerade sedan tre år vid Operastudio 67 i Stockholm.

Julia Sporsén svensk sopran

2009 debuterade Julia Sporsén på English National Opera där hon sjöng Jano i Jenufa samtidigt som hon var cover för Musetta i La Bohème och titelrollen i Jenufa. Bland andra roller vid ENO kan nämnas Katya i Weinbergs The Passenger, Livia i Detlev Glanerts Caligula, Rosalinde i Läderlappen och titelrollen i Bohuslav Martinus Julietta.Hon har också gestaltat roller i två världspremiärer: Julia i Torsten Raschs The Duchess of Malfi och Antigone i Julian Andersons The Thebans. Regissörer hon arbetat med inkluderar David Pountney, Christopher Alden, Richard Jones och Pierre Audi.

Övriga roller

Bland Julia Sporséns övriga roller kan nämnas Tebaldo i Don Carlos på Opera North, en produktion som spelades in för Chandos Records, Micaëla i Carmen, Gilda i Rigoletto och Nedda i Pagliacci på Opera Holland Park samt Donna Anna i Don Giovanni och Regan i världspremiären av Alexander Goehrs Promised End för English Touring Opera.2012 debuterade hon på Kungliga Operan, Stockholm som Micaëla i Carmen.Framöver väntar rollen som Violetta i La Traviata på Folkoperan i Stockholm samt en serie konserter med Göteborgs Symfoniker.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
CarmenMicaelaKungliga Operan i Stockholm22.4.2012
A Flowering TreeKumudhaGöteborgsOperan7.2.2015
La TraviataViolettaFolkoperan16.9.2015
CarmenMicaelaGöteborgsOperan25.11.2016
TrollflöjtenPaminaGöteborgsOperan12.4.2017
Herr Arnes penningarGöteborgsOperan23.4.2017
Frithjofs sagaIngeborgGöteborgsOperan10.3.2019
ValkyrianWaltrauteGöteborgsOperan1.12.2019

 

Läs mer