Julius Caesar i Egypten 1724 synopsis

Julius Caesar i Egypten 1724 synopsis

Julius Caesar uruppfördes den 20 februari 1724 på King’s Theatre, Haymarket, London. Operan utgör Händels höjdpunkt inom operagenren och premiären med dåtidens stora stjärnor kastratsångaren Senesino och sopranen Francesca Cuzzoni i de två huvudrollerna blev bejublad. Verket återuppfördes många gånger redan under Händels levnad, dock med vissa förändringar i sångstämmorna. Rollen som Giulio Cesare var totalt anpassad till Senesino och ansågs vara hans praktnummer, vilket gjorde att han sjöng den nästan under alla återuppsättningarna.

Julius Caesar i Egypten 1724 synopsis

DEN KONGELIGE OPERA

Tid och plats: Egypten under Caesars fälttåg mot Pompejus, 48 f Kr.

1. AKT

INTRODUKTION De medvirkende fortæller os, at dette er historien om en mand som i løbet af operaen vil lære kærligheden at kende, og som desuden vil lære at blive en klog leder for sit folk.

Ægypten er sønderrevet af krig og grådighed. Ptolemæus og hans søster Cleopatra vil begge have tronen for sig selv, og det samme er tilfældet I Rom,hvor Julius Cæsar og Pompejus kæmper om magten. Pompejus er kommet til Ægypten for at alliere sig med Ptolemæus, men Cæsar er fulgt efter Pompejus er kommet, har set og har vundet!

1 SCENE-PÅ SLAGMARKEN

Ptolemæus prøver at behage den store Cæsar,som jo nu – efter sejren over Pompejus – er en bedre alliancepartner for ham. Han sender general Achillas til ham med Pompejus’ afhuggede hoved. Pompejus’ kone, Cornelia, og deres søn Sextus er til stede, og Cæsar bliver forfærdet og rasende over Ptolemæus’ barbariske gave.

Caesar og hans tribun Curio prøver at trøste Cornelia og Sextus, men forgaeves Sextus er for ung til at hævne sin far, og Cornelia ønsker kun at dø – kun pligten overfor Sextus holder hende tilbage.

Sextus bliver klar over, at han må finde mod til at hævne sin far.

2 SCENE – I TRONSALEN

I det ægyptiske palads sidder Cleopatra, og hun er fuldt klar over de politiske konsekvenser af mordet på Pompejus. Hun besluter at forføre Cæsar. Hun håner Ptolemæus og siger, at han hellere skulle koncentrere sig om det søde liv ved hoffet fremfor at forsøge at skrabe magt til sig.

General Achillas fortæller Ptolemæus om det mislykkede forsøg på at behage Cæsar, og han foreslår, at de nu i stedet forsøger at myrde Cæsar. Det vil Achillas gerne påtage sig at organisere – hvis han til gengæld kan få Cornelias hand. Ptolemæus slår til, og han glæder sig ved tanken om sin fremtidige totale magt.

SCENE – I DEN ROMERSKE LEJR

Cæsar besøger Pompejus’ grav og tænker over den menneskelige natur.

Cleopatra har forklædt sig som sin tjenestepige Lydia, og hun beder Cæsar hjælp mod den tyranniske Ptolemæus – og hun forfører som planlagt Cæsar.

Cornelia er fortvivlet, og har indset, at kun hun selv kan hævne Pompejus.

Det samme har Sextus besluttet, og Cleopatra beslutter at udnytte situationen;_ hun får sin eunuk Nirenus til at føre mor og søn til Ptolemæus, så Sextus kan udfordre ham. Nu er der håb om hævn for Cornelia og Sextus.

Planen skrider fremad for Cleopatra – hun kan nu udnytte Cæsars kærlighed og Sextus’ hævngerrighed til sin egen fordel.

4. SCENE – I PALADSET

Ptolemæus forsøger at smigre Cæsar, men han aner uråd, og inden Achillas kan nå at handle, holder Cæsar en tale om den snu jæger, som altid prøver at skjule sine hensigter for byttet.

Da Cornelia og Sextus kommer for at udfordre Ptolemæus, befaler han, at Sextus skal holdes indespærret i paladset, og at Cornelia skal forvises til haremshaven. Ptolemæus har jo godt nok lovet hende til Achillas, men det løfte har han ikke i sinde at holde; han vil selv have fingre i den smukke romerinde!Men Achillas er voldsomt forelsket i Cornelia, og selv om han har svært ved at utrykke sig uden at bruge vold, ønsker han alligevel det bedste for hende.

Achillas tillader endda Sextus og Cornelia et øjeblik sammen til afsked.

2. AKT

1. SCENE – – CLEOPATRAS TEATER

Cleopatra og Nirenus har arrangeret en forestilling, som yderligere skal besnære Cæsar.

Cæsar regner med bare at skulle møde Lydia, men mødes af et vidunderlig syn; hun synger for ham akkompagneret af himmelsk musik.

Cæsar er nu forelsket op til begge ører – men Lydia forsvinder inden han når at få fingre i hende. Den barske kriger ser hvilken virkning musik og poesi kan’ave, og han sammenligner Lydias stemme med fuglesang.

2- SCENE – I PTOLEMÆUS’ FÆNGSEL

Achillas forsøger igen at få Cornelia til at overgive sig til ham og dermed göre en ende på sine egne og sin söns lidelser. Hun afviser blankt og håner ham. Ptolemæus kommer ind, sender Achillas vaek, og försöker selv att förföre Cornelia. Hendes afvisning gör ham rasende lidelser, og han dømmer hende til at blive en del af hans harem.

Nirenus har ledt Sextus til Cornelia, og foreslår, at Sextus i forklædning skal følge sin mor til haremmet og der overraske den ubevæbnede Ptolemæus. Den svækkede Cornelia finder styrke nok til at støtte planen.

Sextus samler mod til at dræbe Ptolemæus.

3 SCENE – I CLEOPATRAS VÆRELSER Cleopatra gør sig klar til at modtage Cæsar.

Cæsar kommer ind til den kvinde, han tror er Cleopatras tjenestepige, og siger.at han kun ønsker at gifte sig med hende. Curio afbryder dem med nyheden pm Achillas nye planer, og Cleopatra er presset til at afsløre sin sande identitet,da hun indser, at hun både kan redde og gifte sig med Cæsar. Hun er samtidig blevet klar over, at hendes følelser for Cæsar er ægte. Cæsar gør sig klar til at møde Achillas.

Cæsar og Cleopatra føler begge, at kærligheden har forandret dem; han er blevet blødere og klogere, og hun har lært ægte kærlighed at kende. Da hun bliver alene græder hun over sin nyfundne og måske allerede tabte kærlighed.

4. SCENE – I PTOLEMÆUS’ VÆRELSER

Ptolemæus vil nu have Cornelia, og lægger sit våben fra sig.

Sextus angriber ham, men Achillas forhindrer drabet, da han kommer med nyheden om, at Cæsar formodentlig nu er død. Ptolomæus lader til at være ligeglad med meddelelsen om, at Cleopatra nu står i spidsen for Cæsars hær og er på vej mod Ptolemæus selv. Achillas havde nu forventet at få Cornelia som tak,men Ptolemæus nægter ham hans præmie. Achillas sværger hævn. Da Cornelia og Sextus skal lukkes inde I fængslet, redder Nireno drengen og sender ham til fronten. Sextus er overbevist om, at Ptolemæus vil dø på slagmarken.

3. AKT

1. SCENE – – PÅ SLAGMARKEN

Achillas hader nu Ptolemæus og elsker samtidig Cornelia – og det får ham til at skifte side inden det store slag.

Ptolemæus angriber og vinder – han sårer Achillas og fryder sig over at kunne tager Cleopatra til fange.

Cleopatra på sin side er sikker på, at alt er tabt.

Havet kaster Cæsar i land, såret, men stadig i live. Han indser, at han er hjælpeløs uden sin hær og sine våben. Død og ødelæggelse omgiver ham.

Han skjuler sig, da Sextus og Nirenus vender tilbage til slagmarken. De finder den døende Achillas, som forklarer, hvorfor han skiftede side i kampen. Han giver Sextus fuldmagt til at lede hans hær mod Ptolemæus endnu en gang, og dør – kun med tanke på sin elskede Cornelia. Cæsar kommer frem fra sit skjul og sammen med Sextus kan han nu besejre de ægyptiske styrker.

Sextus har lært meget af sine erfaringer i slaget, og har nu fundet styrke til- med Achillas’ sværd – at besejre den onde Ptolemæus.

2. SCENE – I CLEOPATRAS ØDELAGTE VÆRELSER

Ptolemæus har hærget Cleolatras del af paladset, og hun selv er fange i sine egne rum. Hun tager avsked med livet og overvejer selvmord, da hun tror, at Ptolemaeus kommer tilbage for at torturere hende. Men Cæsar kommer ind i stedet, og endelig kan de to forenes. Cæsar, Cleopatra og Achillas er alle tre kommet igennem alle fortrædelighederne som bedre mennesker. Cleopatra føler sig som en skibbruden der er blevet reddet.

3 SCENE – I PTOLEMÆUS’ FÆNGSEL

Ptolemæus er høj af sin sejr og sin nye magt og han går igen til Cornelia. Men denne gang lykkes det for Sextus at dræbe ham, og den sidste forhindring for fred er overvundet. Sextus bliver inerkendt som sin fars retmæssige arving, og Cornelia kan igen ånde lettet op.

4 SCENE – PÅ STRANDEN

Lyset vinder over mørket-Cæsar kroner Cleopatra til enehersker over Ægypten, og de kan nyde et sidste øjeblik sammen, inden han igen drager ud på nye erobringstogter.

Alle medvirkende fejrer, at fred og harmoni igen hersker.

FOLKOPERAN

AKT 1

* Caesar förföljer, den i inbördeskriget slagne, Pompejus till Egypten för att besegra honom.

* Pompejus fru Cornelia och hans son Sextus söker upp Caesar för att be om fred och försoning.

* I Egypten regerar Kleopatra tillsammans med sin lillebror Ptolemaios och de befinner sig i en maktkamp.

* Akillas, som är Ptolemaios general, vill imponera på Caesar och överlämnar den mördade Pompejus huvud till Caesar.

* Caesar blir förfärad över mordet på Pompejus.

* Akillas förälskar sig i Cornelia.

* Sextus kräver hämnd för sin döde far.

* Förklädd till en hovdam vid namn Lydia, söker Kleopatra upp Caesar. Hon ber om hjälp för Kleopatras – det vill säga sin egen – räkning för att ta makten i Egypten. Caesar blir tagen av den vackra hovdamen och utlovar hjälp.

* Caesar går på en mottagning i Ptolemaios palats. Cornelia och Sextus anländer för att hämnas Pompejus död. Sextus fängslas och Cornelia förs till Ptolemaios harem. Härskaren har visserligen lovat Cornelia åt sin trogne general Akillas, men han vill behålla henne själv.

* Caesars liv är hotat. Kleopatra avslöjar sin rätta identitet och varnar honom. Caesar går ut i strid och Kleopatra blir ensam kvar.

juliuscaesarfolkoperan2012

AKT 2

* Akillas kommer till Ptolemaios harem och meddelar att Caesar har dött. Akillas vill ha Cornelia som belöning, men Ptolemaios vägrar. Sextus vill fortfarande hämnas sin fars, Pompejus, död. Akillas beslutar sig för att går över på Kleopatras sida.

* Kleopatra har tagit befälet över de romerska styrkoma för att hämnas Caesars död. Striden mellan henne och Ptolemaios slutar med att hon besegras och tillfångatas.

* Under striderna har Akillas blivit dödligt sårad. Sextus hittar honom. Akillas bekänner att det var han som högg huvudet av Sextus far, Pompejus, och han bekänner att det var han som högg huvudet av Sextus far, Pompejus, och han över hans soldater.

* Caesar har sett det hela. Han är inte död utan har legat gömd. Sextus ger honom ringen, Caesar ställer sig i spetsen för soldatema, besegrar Ptolemaios styrkor och befriar Kleopatra.

* Sextus far sin hämnd. Han dödar Ptolemaios och befriar sin mor, Cornelia.

* Kleopatra kröns till drottning.

Giulio Cesare at Folkoperan Stockholm - synopsis

Giulio Cesare at Folkoperan Stockholm – synopsis

 

Metropolitan Opera

Akt I

Caesar (Cesare) och general Curius (Curio) anför armén som tågar in i Alexandria. De blir mötta av Pompejus’ hustru och son – Cornelia och Sextus (Sesto) – som vill mäkla fred. I samma stund som Caesar går med på att försonas med sin fiende tågar Ptolemaios’ (Tolomeo) general Achillas (Achilla) in med en hälsning och en gåva från kungen: Pompejus’ avhuggna huvud. Caesar fylls av avsmak och skickar tillbaka Achillas till Ptolemaius med ett hotfullt löfte om att de ska ses senare samma kväll i palatset. Cornelia sörjer sin förlust och Sextus svär att hämnas sin döde far.

Under tiden när Kleopatra ambitionen att bli ensam härskare på tronen. När hennes tjänare Nirenus (Nireno) berättar att Ptolemaios har förrått Pompejus bestämmer hon sig för att besöka Caesars läger och vinna över honom på sin sida. Hon grälar med Ptolemaius och smyger sedan iväg från palatset. Achillas berättar för Ptolemaios att Caesar blivit arg över gåvan och erbjuder sig att mörda honom om han kan få Cornelia som belöning. Ptolemaius har med fruktan sett romarrikets expansion under Caesar och samtycker.

I romarnas läger leder själve Caesar Pompejus’ begravningsritual. Kleopatra kommer fram och presenterar sig som ”Lydia”, tjänarinna i palatset. Hon säger sig vara av adlig börd och hävdar att hon berövats sin födslorätt av Ptolemaius. Caesar blir som förhäxad av hennes skönhet och lovar att hjälpa henne. Kleopatra och Nirenus bevittnar sedan Cornelias’ sista farväl av den döde maken och hör sedan hur Cornelia och Sextus smider planer på att döda Ptolemaius. ”Lydia” lovar dem stöd från Egyptens drottning och erbjuder dem Nirenus som vägvisare i palatset.

Caesar möter Ptolemaius i palatset; det hela blir en stel uppvisning i diplomati. Även om han känner sig olustig till mods så accepterar Caesar kungens inbjudan. Cornelia och Sextus repar mod och konfronterar Ptolemaios. Kungen blir andlös av Cornelias skönhet, men när Sextus öppet utmanar honom låter han spärra in bägge två. Achillas erbjuder Cornelia friheten åter om hon vill bli hans, men hon vägrar. Mor och son tar ett sorgesamt farväl innan vakterna särar på dem.

Akt II

Med hjälp av Nirenus har Kleopatra ordnat en furstlig underhållning i palatset. Hon hoppas kunna charma Caesar och han blir som förtrollad av hennes sång. Nirenus berättar för Caesar att ”Lydia” är förtjust i honom och vill att han ska komma till hennes rum samma natt.

Cornelia är nu Ptolemaius fånge och klagar över det grymma ödet. Än en gång avvisar hon Achillas, men finner då att självaste Ptolemaius gör närmanden. Hon bestämmer sig för att ta sitt liv men hejdas av Sextus, som fått hjälp av Nirenus att rymma från fängelset när han hörde att Cornelia skulle bli Ptolemaios’ konkubin. Nirenus har också erbjudit sig att smuggla in Sextus i haremet, där kungen är som mest sårbar.

Under tiden ligger Kleopatra i sitt rum och låtsas sova medan hon väntar på Caesar. Deras kärleksmöte avbryts av Curius, som har fått höra att Achillas mördare genomsöker palatset i jakt på Caesar. Först då avslöjar Kleopatra vem hon egentligen är och ber Caesar sätta sig i säkerhet. Han vägrar och går för att möta fienden. Kleopatra ber gudarna att beskydda den man hon håller kär.

Akt III

Ptolemaius känner sig säker i sitt harem och lägger ifrån sig vapnen. Han slänger en vit slöja till Cornelia, ett tecken på att han vill ha henne samma natt. Sextus smyger sig in och försöker döda Ptolemaius med hans eget svärd, men avväpnas av Achillas som sedan kallar kungen till krig. Caesar antas ha drunknat natten före, men Kleopatra har flytt till romarnas läger och marscherar nu mot palatset i spetsen för en armé. Ptolemaios gör sig redo för strid men förvägrar Achillas belöningen för Caesars huvud – han behåller Cornelia för sig själv. Achillas blir rasande och går över till Kleopatras sida.

Ptolemaios’ armé står som segrare och Kleopatra tas till fånga. Brodern hotar utkräva en gruvlig hämnd, men hon bereder sig att dö med värdighet. Samtidigt avslöjas att Caesar inte är död när allt kommer omkring. Han har spolats upp på en öde strand och ber vinden om hjälp. Till samma strand kommer Sextus och Nirenus för att hitta den döende Achillas. Achillas ger Sextus ett sigill som ger honom befälet över hans trupper. Caesar hör detta och kräver att få sigillet så att han kan storma palatset. Sextus repar nytt mod; snart ska hämnden bli hans!

I fängelset ska Kleopatra just till att ta sitt eget liv när Caesar kommer för att rädda henne. Han skickar henne till hamnen för att samla ihop fler soldater och ger sig av för att angripa Ptolemaius. Kleopatra jublar.

Ptolemaios tror sig ha vunnit och försöker än en gång närma sig Cornelia. Sextus ser då sin chans och dödar honom.

Striden är avgjord och Caesar kröner Kleopatra till drottning av Egypten. Hon svär i sin tur trohet till romarriket. Kärleksparet brister ut i sång och alla gläds åt att det nu är fred.

© David McVicar/Återtryckt med tillstånd från Glyndebourne Festival Opera

UPPHOVSPERSONER

Musik: G.F Händel|Text: Nicola Haym

Libretto

Mer att läsa

Om G F Händel

Operalogg