Julius Caesar i Egypten på Det Kongelige Teater Operaen – synopsis

La Gioconda at Metropolitan Opera Metplayer - synopsis

Julius Caesar i Egypten på Det Kongelige Teater Operaen – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: G.F Händel|Text: Nicola Haym

Libretto

Här kan du hämta librettot till Julius Caesar på italienska eller ESPANOL

Premiär

Uruppföranden London, Kings Theatré 20 februari 1724. Svensk premiär: Stockholm, Operan 23 februari 1985.

Tid och plats: Egypten under Caesars fälttå mot Pompejus, 48 f Kr.

1. AKT

INTRODUKTION De medvirkende fortæller os, at dette er historien om en mand som i løbet af operaen vil lære kærligheden at kende, og som desuden vil lære at blive en klog leder for sit folk.

Ægypten er sønderrevet af krig og grådighed. Ptolemæus og hans søster Cleopatra vil begge have tronen for sig selv, og det samme er tilfældet I Rom,hvor Julius Cæsar og Pompejus kæmper om magten. Pompejus er kommet til Ægypten for at alliere sig med Ptolemæus, men Cæsar er fulgt efter Pompejus er kommet, har set og har vundet!

1 SCENE-PÅ SLAGMARKEN

Ptolemæus prøver at behage den store Cæsar,som jo nu – efter sejren over Pompejus – er en bedre alliancepartner for ham. Han sender general Achillas til ham med Pompejus’ afhuggede hoved. Pompejus’ kone, Cornelia, og deres søn Sextus er til stede, og Cæsar bliver forfærdet og rasende over Ptolemæus’ barbariske gave.

Caesar og hans tribun Curio prøver at trøste Cornelia og Sextus, men forgaeves Sextus er for ung til at hævne sin far, og Cornelia ønsker kun at dø – kun pligten overfor Sextus holder hende tilbage.

Sextus bliver klar over, at han må finde mod til at hævne sin far.

2 SCENE – I TRONSALEN

I det ægyptiske palads sidder Cleopatra, og hun er fuldt klar over de politiske konsekvenser af mordet på Pompejus. Hun besluter at forføre Cæsar. Hun håner Ptolemæus og siger, at han hellere skulle koncentrere sig om det søde liv ved hoffet fremfor at forsøge at skrabe magt til sig.

General Achillas fortæller Ptolemæus om det mislykkede forsøg på at behage Cæsar, og han foreslår, at de nu i stedet forsøger at myrde Cæsar. Det vil Achillas gerne påtage sig at organisere – hvis han til gengæld kan få Cornelias hand. Ptolemæus slår til, og han glæder sig ved tanken om sin fremtidige totale magt.

SCENE – I DEN ROMERSKE LEJR

Cæsar besøger Pompejus’ grav og tænker over den menneskelige natur.

Cleopatra har forklædt sig som sin tjenestepige Lydia, og hun beder Cæsar hjælp mod den tyranniske Ptolemæus – og hun forfører som planlagt Cæsar.

Cornelia er fortvivlet, og har indset, at kun hun selv kan hævne Pompejus.

Det samme har Sextus besluttet, og Cleopatra beslutter at udnytte situationen;_ hun får sin eunuk Nirenus til at føre mor og søn til Ptolemæus, så Sextus kan udfordre ham. Nu er der håb om hævn for Cornelia og Sextus.

Planen skrider fremad for Cleopatra – hun kan nu udnytte Cæsars kærlighed og Sextus’ hævngerrighed til sin egen fordel.

4. SCENE – I PALADSET

Ptolemæus forsøger at smigre Cæsar, men han aner uråd, og inden Achillas kan nå at handle, holder Cæsar en tale om den snu jæger, som altid prøver at skjule sine hensigter for byttet.

Da Cornelia og Sextus kommer for at udfordre Ptolemæus, befaler han, at Sextus skal holdes indespærret i paladset, og at Cornelia skal forvises til haremshaven. Ptolemæus har jo godt nok lovet hende til Achillas, men det løfte har han ikke i sinde at holde; han vil selv have fingre i den smukke romerinde!Men Achillas er voldsomt forelsket i Cornelia, og selv om han har svært ved at utrykke sig uden at bruge vold, ønsker han alligevel det bedste for hende.

Achillas tillader endda Sextus og Cornelia et øjeblik sammen til afsked.

2. AKT

1. SCENE – – CLEOPATRAS TEATER

Cleopatra og Nirenus har arrangeret en forestilling, som yderligere skal besnære Cæsar.

Cæsar regner med bare at skulle møde Lydia, men mødes af et vidunderlig syn; hun synger for ham akkompagneret af himmelsk musik.

Cæsar er nu forelsket op til begge ører – men Lydia forsvinder inden han når at få fingre i hende. Den barske kriger ser hvilken virkning musik og poesi kan’ave, og han sammenligner Lydias stemme med fuglesang.

2- SCENE – I PTOLEMÆUS’ FÆNGSEL

Achillas forsøger igen at få Cornelia til at overgive sig til ham og dermed göre en ende på sine egne og sin söns lidelser. Hun afviser blankt og håner ham. Ptolemæus kommer ind, sender Achillas vaek, og försöker selv att förföre Cornelia. Hendes afvisning gör ham rasende lidelser, og han dømmer hende til at blive en del af hans harem.

Nirenus har ledt Sextus til Cornelia, og foreslår, at Sextus i forklædning skal følge sin mor til haremmet og der overraske den ubevæbnede Ptolemæus. Den svækkede Cornelia finder styrke nok til at støtte planen.

Sextus samler mod til at dræbe Ptolemæus.

3 SCENE – I CLEOPATRAS VÆRELSER Cleopatra gør sig klar til at modtage Cæsar.

Cæsar kommer ind til den kvinde, han tror er Cleopatras tjenestepige, og siger.at han kun ønsker at gifte sig med hende. Curio afbryder dem med nyheden pm Achillas nye planer, og Cleopatra er presset til at afsløre sin sande identitet,da hun indser, at hun både kan redde og gifte sig med Cæsar. Hun er samtidig blevet klar over, at hendes følelser for Cæsar er ægte. Cæsar gør sig klar til at møde Achillas.

Cæsar og Cleopatra føler begge, at kærligheden har forandret dem; han er blevet blødere og klogere, og hun har lært ægte kærlighed at kende. Da hun bliver alene græder hun over sin nyfundne og måske allerede tabte kærlighed.

4. SCENE – I PTOLEMÆUS’ VÆRELSER

Ptolemæus vil nu have Cornelia, og lægger sit våben fra sig.

Sextus angriber ham, men Achillas forhindrer drabet, da han kommer med nyheden om, at Cæsar formodentlig nu er død. Ptolomæus lader til at være ligeglad med meddelelsen om, at Cleopatra nu står i spidsen for Cæsars hær og er på vej mod Ptolemæus selv. Achillas havde nu forventet at få Cornelia som tak,men Ptolemæus nægter ham hans præmie. Achillas sværger hævn. Da Cornelia og Sextus skal lukkes inde I fængslet, redder Nireno drengen og sender ham til fronten. Sextus er overbevist om, at Ptolemæus vil dø på slagmarken.

3. AKT

1. SCENE – – PÅ SLAGMARKEN

Achillas hader nu Ptolemæus og elsker samtidig Cornelia – og det får ham til at skifte side inden det store slag.

Ptolemæus angriber og vinder – han sårer Achillas og fryder sig over at kunne tager Cleopatra til fange.

Cleopatra på sin side er sikker på, at alt er tabt.

Havet kaster Cæsar i land, såret, men stadig i live. Han indser, at han er hjælpeløs uden sin hær og sine våben. Død og ødelæggelse omgiver ham.

Han skjuler sig, da Sextus og Nirenus vender tilbage til slagmarken. De finder den døende Achillas, som forklarer, hvorfor han skiftede side i kampen. Han giver Sextus fuldmagt til at lede hans hær mod Ptolemæus endnu en gang, og dør – kun med tanke på sin elskede Cornelia. Cæsar kommer frem fra sit skjul og sammen med Sextus kan han nu besejre de ægyptiske styrker.

Sextus har lært meget af sine erfaringer i slaget, og har nu fundet styrke til- med Achillas’ sværd – at besejre den onde Ptolemæus.

2. SCENE – I CLEOPATRAS ØDELAGTE VÆRELSER

Ptolemæus har hærget Cleolatras del af paladset, og hun selv er fange i sine egne rum. Hun tager avsked med livet og overvejer selvmord, da hun tror, at Ptolemaeus kommer tilbage for at torturere hende. Men Cæsar kommer ind i stedet, og endelig kan de to forenes. Cæsar, Cleopatra og Achillas er alle tre kommet igennem alle fortrædelighederne som bedre mennesker. Cleopatra føler sig som en skibbruden der er blevet reddet.

3 SCENE – I PTOLEMÆUS’ FÆNGSEL

Ptolemæus er høj af sin sejr og sin nye magt og han går igen til Cornelia. Men denne gang lykkes det for Sextus at dræbe ham, og den sidste forhindring for fred er overvundet. Sextus bliver inerkendt som sin fars retmæssige arving, og Cornelia kan igen ånde lettet op.

4 SCENE – PÅ STRANDEN

Lyset vinder over mørket-Cæsar kroner Cleopatra til enehersker over Ægypten, og de kan nyde et sidste øjeblik sammen, inden han igen drager ud på nye erobringstogter.

Alle medvirkende fejrer, at fred og harmoni igen hersker.

Related posts

Kommentera