JulJubel med Göteborgs Symfoniker

JulJubel med Göteborgs Symfoniker

Från Konserthuset i Göteborg

Dirigent: Ingar Bergby, Konsertmästare Sara Trobäck Hesselink

Presentatör: Sissella Kyle, Partille

Tenorsolist: Michael Weinius

FHP:s biograf Spegeln i Malmö 7 december

JulJubel med Göteborgs Symfoniker, tenorsolist Michael Weinius, från Konserthuset i Göteborg och på bio- presenterat av Sissela Kyle

JulJubel med Göteborgs Symfoniker,Göteborgs Symfoniska kör och Michael Weinius som tenorsolist blev en trevlig och uppskattad musikupplevelse. Som presentatör fungerade Sissela Kyle, som enligt egna uppgifter kommer från Partille, som är beläget strax utanför Göteborg.

Ibland tog det en stund innan jag förstod hennes monologer, men det är kanske precis så här det skall vara i juletider. Alltså att det inte bara är sång och musik som gäller utan även orden har sin givna plats. Plats för reflektion eller bara ett sätt att vara rolig på?

Det blev en särskilt spännande och intressant musikupplevelse eftersom det inte tillhör det vanliga att jag går på julkonserter och ärligt talat var det ju Michael Weinius medverkan som lockade mig till konserten./p>Konserten upplevde vi i biografen Spegeln här i Malmö, alldeles ensamma i salongen medan göteborgarna kunde utöver att inta salongen i Konserthuset vid Götaplatsen följa första delen av konserten via tre utplacerade storbildsskärmar placerade på Stadsteatern, Konstmuseet och Konserthusets fasader.

Västra Götalandsregionen bjöd förresten på gratisbiljetter till sina innevånare på 14 biografer runt om i regionen. Allt intresserade, boende i Västra Götalandsregionen, hade att göra var att hämta ut biljetten på sin biograf. Men föreställningen kunde också ses på ytterligare ett tiotal biografer från Gävle i norr till Malmö i söder.

Konserten inleddes med Bach´s Juloratorium och avslutades med musik av Georg Friedrich Händel.

Dirigenten, Ingar Bergby ledde såväl Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska kör med en fast hand genom Tjajkovskijs varierande musik, men också genom övriga inslag.

Michael Weinius satsade stort på Pajazzo´s stora aria i operan med samma namn. En oerhörd stark prestation och en av de bästa versionerna som jag har hört på sistone inklusive José Cura´s version i december förra året på DKT.

Utöver detta paradnummer fick vi också lyssna till några julsånger och här imponerade Weinius i Sven-david Sandström Julvisa, men även de andra julsångerna hade all nödvändig tenorglans och särskilt fint lät det när Göteborgs Symfoniska kör sjöng med.

Michael Weinius sista nummer från Händels Messias var också utomordentligt väl genomfört och minnesvärt.

Före paus fick vi njuta av Göteborgs Symfoniska kör sjöng Julafton kl 15:oo en sånglig parad med all önskvärt glans, men också ett utmärkt sätt att sätta publiken i god julstämning.

Det som imponerade mest på mig var ju den utomordentliga blandningen av musiken även om temat helt klart var övervägande klassiskt och med Nötknäpparen som den genomgående röda tråden.

PROGRAM

INLEDNINGSKÖR UR JULORATORIET (J S Bach)

UVERTYR TILL NÖTKNÄPPAREN (Tjajkovskij)

WEIHNACHTEN (Mendelssohn)

VESTI LA GIUBBA UR PAJAZZO (Leoncavallo)

MARSCH UR NÖTKNÄPPAREN (Tjajkovskij)

REJOICE AND BE MERRY (Rutter)

JUL, JUL STRÅLANDE JUL (Nordqvist, arr A Ekdahl)

PÅ JULAFTON KLOCKAN 15.00 (Bodin)

PAUS

CANTERBURY CHORALE (Van der Roost, arr B Bjerknaes)

JULVISA (S-D Sandström)

SPANSK DANS UR NÖTKNÄPPAREN (Tjajkovskij)

KINESISK DANS UR NÖTKNÄPPAREN (Tjajkovskij)

RYSK DANS UR NÖTKNÄPPAREN (Tjajkovskij)

KOPPÅNGEN (Moraeus arr R Sund)

FINALVALS OCH APOTEOS UR NÖTKNÄPPAREN (Tjajkovskij)

JAG VILL BLI GAMMAL (B Andersson, arr M Schaub)

O HELGA NATT (Adam, arr S Fridolfsson)

THOU SHALT BREAK THEM UR MESSIAS (Händel)

HALLELUJAKÖREN UR MESSISAS (Händel)

Produktionsteam

Kormästare Christina Hörnell

Christofer W Fogelberg ljus/scendesign

Wanja Johansson Fernandes dekor

Micke Thenor ljud

Mats Berglund stageing

Lars Nyström producent

Related posts