Jussi Björling-stipendiet 2024

jussi björling-stipendiet

Jussi Björling-stipendiet: Hovsångerskan Malin Byström har mottagit årets Jussi Björling-stipendium vid en galaföreställning till Jussi Björlings ära på Ulriksdals Slottsteater Confidencen. Jussi Björling-stipendiet delas ut av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som förvaltar Jussi Björlings minnesfond. Sedan 2009 har Anders Walls Stiftelse bidragit med stipendiesumman, som i år uppgår till 125 000 kronor.

Jussi Björling-stipendiet 2024

Stipendiet överlämnades till den svenska lyriska sopranen Malin Byström vid en stjärnspäckad galaföreställning på ett fullsatt Confidencen. Där fick hon även motta en bronsbyst av Jussi Björling, formgiven av hovsångaren och skulptören Karl-Magnus Fredriksson.

Malin Byström är en fantastisk sopran! Hennes karriär med repertoar från Mozart till Puccini och Wagner skulle kunna användas som skolboksexempel för unga sopraner. Hon har valt sina roller på ett mycket intelligent sätt för att ge sin röst de allra bästa förutsättningarna för en lång och framgångsrik karriär, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.

Malin Byström, som har sina rötter i Helsingborg, är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 2002 vid Royal Opera House i London som Amalia i Verdis opera I masnadieri, och har sedan dess gjort en enastående karriär på världens operascener, inklusive Metropolitan Opera i New York och Royal Opera House Covent Garden i London, San Francisco Opera och Kungliga Operan i Stockholm. Under 2024 sjunger hon bl.a. rollen som Elsa i Lohengrin på Wiener Staatsoper och Minnie i La fanciulla del west på Bayerische Staatsoper. 2018 utsågs hon till hovsångerska.

Vid galaföreställningen framträdde utöver Malin Byström operasångarna Hillevi Martinpelto, Lena Nordin, Anna Eklund-Tarantino, Anna Larsson, Lars Cleveman, Jesper Taube, Karl-Magnus Fredriksson och Gunnar Lundberg samt vid flygeln Samuel Skönberg.

Anders Walls Stiftelse har sedan starten 1981 delat ut drygt 85 Mkr till unga talanger inom forskning, entreprenörskap och musik.

I anslutning till Anders Walls 50-årsdag 1981 tog ett antal framträdande personer inom svenskt närings- och kulturliv initiativet till en insamling för att främja sådana ändamål som ligger Anders Wall nära, främst att stödja och uppmuntra insatser gjorda av unga människor i en anda av entreprenörskap och kreativt tänkande. De insamlade medlen överfördes till en stiftelse som fick namnet Anders Walls Stiftelse.

Stiftelsen delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling, internationella studier och musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 85 miljoner kronor i stipendier och bidrag och antalet stipendiater uppgår idag till runt 470 personer. Minst lika viktig som stipendiesumman är med­lemskapet i nätverket Wallumni, bestående av alla tidigare stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bland annat internationella studieresor tillsammans. Stiftelsens ordinarie stipendier delas med några undantag traditionellt ut vid en ceremoni i Stockholm i anslutning till Anders Walls födelsedag den 10 mars.

Läs mer

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner