Jussi minnesboken sånger människan bilder

 

Jussi en minnesbok om Jussi Björling
Jussi en minnesbok om Jussi Björling

Jussi minnesboken sånger människan bilder

I år är det hundra år sedan Jussi Björling föddes och förra året var det som bekant 50 år sedan han dog. Det har hittintills inte varit så mycket firande av jubileét som jag hade förväntat med och det skylls väl i huvudsak på att staten inte ställde upp med ekonomiska medel för firandet, men det kanske blir bättre nu när det är hundra år sedan Jussi föddes.

Jussi Björling är kanske den störste tenor vi någonsin lyssnat till. ”Rösten med tårar i” är fortfarande älskad och spelas oupphörligen över hela världen.

Jussi Björling blev Jussi med hela svenska folket och vi älskar honom, inte bara för hans undersköna sång utan också för att han var en människa med både styrka och svagheter. I stora stunder på de ledande operascenerna var han den uppburne världstenoren, i svaga stunder var han dalpojken från Stora Tuna.

Jussi Björling föddes i Borlänge 1911. Tillsammans med sina två bröder skolades han i sång av sin far och turnerade med dem under namnet Björlingkvartetten i Nordamerika och Norden. Nitton år gammal gjorde Jussi sin debut på Stockholmsoperan. Genombrottet kom när han 1931 uppträdde på Tivoli i Köpenhamn och en samstämmig kritikerkår lovordade hans sång. Snart hade den internationella karriären tagit fart. Metropolitan, La Scala i Milano, Covent Garden i London, operan i Wien, Chicago och San Francisco – överallt gjorde han succé.

År 2011 firas 100-årsminnet av Jussis födelse. I den här stora jubileumsboken, vackert formgiven av Curt Lundberg, skildras sångaren och människan Jussi Björling i ord, bild och ton.

Till boken medföljer en cd-skiva, producerad av Johannes Sjöberg, med musik och intervjuer.

Nu har jag läst boken och den skrivna texten, som Björn Ranelid svarar för är inte speciellt omfattande, det handlar om mindre än femtio sidor. Lättläst med andra ord.
Den stora behållningen med boken anser jag absolut det rikhaltiga bildmaterialet som Jacob Forsell har ansvarat för. ja, det är oerhört spännande och intressant att bläddra i boken för att titta på bilderna som har tror jag valts ut med stor omsorg och kärlek.

Det är en bok som i alla fall hos mig kommer att inta en lätttillgänglig hedersplats, vid ett bord nära musikmaskinen så att det är enkelt att kombinera bläddring av de fina bilderna samtidigt som jag kan lyssna på en skivinspelning med Jussi.

Enligt boken skulle det vara möjligt att lyssna på både tal och sång av Jussi på den medföljande cd-skivan, men det har jag tyvärr ännu inte lyckats med. Däremot kommer jag till en förteckning över över Jussis samtliga framträdanden under årens lopp sammanställt av den tidigare chefen för Jussi Björling museét i Borlänge.

Läs mer om Jussi Björling här

 

Related posts

Kommentera