Kafé med NewOpera CO på Atalante 22-26.9

Kafé med NewOpera CO på Atalante 22-26.9

Tre personer blir instängda på ett kafé när det plötsligt utlyses utegångsförbud i staden. Ingen vet vad som pågår, men dimmor av rök och marscherande militärer utanför skvallrar om att inget kanske någonsin blir sig likt igen. Detta kafédrama är ett kammarspel med musik och libretto av NewOpera CO:s konstnärliga ledare Niklas Rydén och har premiär 22 september på Atalante i Göteborg.

Kafé med NewOpera CO på Atalante 22-26.9

Vad händer med oss när faran plötsligt är nära? När katastrofen gläntar på dörren? Kafé tar tematisk utgångspunkt i de relationer som plötsligt kan uppstå mellan människor när det oväntade sker. Den musikdramatiska texten utgår från mellanmänsklig interaktion i dialoger och samtal av ett ganska vardagligt och igenkännbart slag, men i en dramatiskt förhöjd situation där något hotar verkligheten så som karaktärerna känner den.

När jag fick idén till librettot var jag initialt intresserad av att utforska det mänskliga mötet i en krissituation, inspirerad av tankar om de högerextrema vindarnas möjliga konsekvenser. När Capitolium sedan stormades kändes det som ett ögonblick av momentum – verket kan inte bli mer aktuellt än så här, säger upphovspersonen Niklas Rydén.

 

Kafé är ett verk i fyra akter som skiftande hämtar sin musikaliska inspiration med allt från vokal 60talsjazz, bossanova och kammarmusik till kabaret, ambient och electronica.

NewOpera CO firar i höst sitt femtonårsjubileum och har sedan starten 2006 gjort sig till Sveriges flitigaste frioperakompani. Kafé blir NewOpera CO:s tionde produktion och spelas i konsertant version 22-26 september på scenen Atalante i Göteborg.

Medverkande

Niklas Rydén
Emma Augustsson
Saga Björklund Jönsson
Karin Wiberg
Agnes Thörn
Joel Fabiansson
Pelle Westlin

Team

Komposition: Niklas Rydén
Ljud: Rasmus Persson
Ljus: Sandra Liscano
Kostym: Anna Nordkvist
3D och Projektioner:
Kim Falck, Hannes Rydén
Producenter:
Amanda Nordmark, Märta Jungerfelt
Foto: Beata Rydén

Om NewOpera CO

NewOpera CO är ett oberoende operakompani som startades av dess konstnärliga ledare Niklas Rydén 2006. Med NewOpera CO har Niklas Rydén velat pröva nya vägar för dagens musikdramatik. Opera förknippas traditionellt med dess speciella sångteknik och inom operavärlden dominerar de klassiska verken närstan helt. NewOpera CO skriver för sångare som inte använder operateknik utan istället använder mikrofon och en mer talnära klang, alla professionella och utbildade vid musikhögskolor. Niklas Rydén skriver libretto och musik och hämtar inspiration från både klassiskt, kabaret och populärmusik.

Läs mer

Operalogg