Kamraterna Opera skjuter upp premiär till 2021

Kamraterna Opera skjuter upp premiär till 2021

Efter noggrant övervägande och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har Operakompaniet Kamraternas styrelse beslutat att ställa in sommarens produktion av Philip Glass dansopera De förskräckliga barnen – Les Enfants Terribles med tänkt premiär 17 juni 2020 på Årsta teater.

Kamraterna Opera skjuter upp premiär till 2021

Det skulle ha blivit Sverigepremiär för verket. – Vi är oerhört glada att fått förtroendet och rättigheterna till denna fantastiska dansopera med 4 operaartister, 2 dansare och 3 pianister. Men i dessa tider går det inte att genomföra.

Produktionen förtjänar fulla salonger och inte att spelas för enbart 40 personer (9 på scen och 1 tekniker: 50 personer i samlad folkgrupp enligt Folkhälsomyndigheten). Vi älskar vår publik. Efter åtta somrar på Årsta Teater känner vi oss hemma där och har en trogen publik – säger Dan Turdén, en av Kamraternas grundare och föreställningens regissör.

Det är förfärligt tråkigt att inte kunna spela i sommar, att på det här sättet tvingas bryta sommartraditionen att presentera nydanande operaföreställningar för Stockholmspubliken, säger Kamraternas ordförande Magnus Kirchhoff. Men att ställa in är det enda ansvarsfulla alternativet, eftersom vi vill vara en del av lösningen för hälsosituationen i Stockholmsregionen. Att spela för bara 40 personer hade dessutom äventyrat vår existens ekonomiskt.

De förskräckliga barnen kommer repeteras som planerat, med start 18 maj 2020 och sex veckor framåt. Premiär planerar vi nu till juni 2021 och då förhoppningsvis återigen på Årsta teater.

I början av juni 2020 kommer ett smakprov ges ur föreställningen på Årsta Torg samt eventuellt sändas på Kamraternas Facebook-sida.

Boken Les Enfants Terribles (De förskräckliga barnen) utkom 1929 av Jean Cocteau och filmatiserades 1950 av Jean-Pierre Melville. Philip Glass opera hade världspremiär den 18 Maj 1996 i Schweiz och har sedan dess spelats runt om i världen. Philip Glass, 83 år, amerikansk kompositör och är fortfarande verksam.

I Sverige var hans musik senast framförd på Folkoperans Satyagraha i samarbete med Cirkus Cirkör. Philip Glass har bland annat skrivit opera, filmmusik, symfonier.

OM

Kamraterna gör modig, engagerad krispig operakonst och har spelat sommaropera på Årsta Teater sedan 2012. Kamraterna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och står i kontinuerlig kontakt med bidragsgivare gällande situationen och ändrade verksamhetsplaner.

Mer att läsa