Känn ingen sorg – en nostalgisk filmupplevelse

Känn ingen sorg - en nostalgisk filmupplevelse
kanningensorg1
Känn ingen sorg – en nostalgisk filmupplevelse

Känn ingen sorg – en nostalgisk filmupplevelse

Känn ingen sorg
Betyg: 3
Biopremiär: 19 juli 2013

Den som läser min blogg känner säkert till att det är opera och i viss mån musikal och musik som ligger mig närmast om hjärtat, men det händer att jag ser en film då och då och oftast handlar det om filmer fyllda av musik

I går såg jag just en sådan film ”Känn ingen sorg”. Huvudorsaken till att jag såg filmen beror  på att huvudrollen spelas av Adam Lundgren, som ju senast gjorde sig känd som Benjamin i Jonas Gardells kända tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Det är en tv-serie som jag har sett åtskilliga gånger och jag är fortfarande lika fascinerad varje tillfälle som jag ser den igen.

Numera lyssnar jag oftast på musiken i hörlurar samtidigt som jag uppdaterar min hemsida. Det gör jag ofta numera eftersom jag  har bestämt mig för att flytta hemsida till WordPress.

För ordningens skull vill jag redan nu konstatera att jag i grunden inte känner till Håkan Hellström mer än på grund av att jag har sett hans framträdande i Allsång på Skansen och så har jag såklart hört ” Känn ingen sorg för mig Göteborg”, men i övrigt är han helt okänd i min operavärld.

Mina ungdoms- och tonårs år eller mer korrekt mellan sju och femton årsålder tillbringade jag på olika adresser i Mölndal, Göteborg och Fjärås. Skolåren tillbringade jag i Kvarnbyskolan, Kungsladugårdsskolan , Gårdaskolan och Aranässkolan i Kungsbacka.

Dagen efter jag hade fyllt femton flyttade jag själv till Hisingen och efter några månader gick jag till sjöss och kom efter ett par år tillbaka till Göteborg där jag bodde ytterligare ett år innan jag åter gick till sjöss för att slutligen mönstra av för gott och kom att bosätta mig i Malmö. Efter några månader i Malmö jag blev tvångsmönstrad till Kungliga flottan och fullgjorde min tjänst som malaj på Nya Varvet, eftersom jag inte dög till krigstjänst på grund av en medfödd eller förvärvad öronskada.

Det blev 447 dagar på Nya Varvet, eftersom det ansågs att jag skulle fullgöra min militärtjänst i ett svep. Göteborg har och har alltid haft en särskild plats i mitt hjärta.

Alltså jag såg ”Känn ingen sorg” på grund av Adam Lundgrens medverkan och jag visste ju att filmen skulle ha premiär den 19 juli och hade jag inte varit på operapremiär  i Vadstena samma kväll hade jag självklart sedan filmpremiären då. Nu blev det med en dag senare, men det gick ju också lika bra.

På ett sätt är historien ganska lös i sina konturer, men ändå intressant och spännande på sitt sätt. Filmen handlar om Pål som drömmer om en framtid som musiker, men hindras av sin scenskräck, men det är också en film om  drömmar och vänskap.

De bästa scenerna är när Pål är tillsammans med sin farfar, som spelas ömt och trovärdigt av Tomas von Brömssen. Det gäller särskilt scenen där farfar berättar för Pål att det är dags för Pål att flytta hemifrån.

Andra fina och gripande scener är när Pål är tillsammans med sin ungdomskamrat Johnny och då tänker jag särskilt på scenen där Johnny berättar om ett barndomsminne tillsammans med Pål.

Det gäller när grabbarna skulle åka på läger och Johnny ville ha med sig sitt kramdjur och var orolig för att de andra barnen skulle trakassera honom för detta och då påstår Johnny att då hade Pål sagt att då skulle han också ta med sitt gosedjur för skulle han inte ensam kunna bli trakasserad.

Det är alltså en visuellt stark film särskilt  för en äldre man som har tillbringat mycket av sin ungdomstid, men också senare i livet i just dessa miljöer. Det tillsammans med musiken är det som gör det största intrycket på mig.

Det är en film som jag kan rekommendera åt alla, men för bästa behållning anser jag att du skall stanna tills filmen med eftertexter  är helt slut och inte som publiken på Sergel resa sig upp och gå direkt, men givetvis sätta på mobilen.

kanningensorg2

 

 

Andra recensioner

Erika Hallhagen i SvD

Jonatan Södergren i Kulturmagasinet Kulturbloggen

Related posts