Kåre Björköy tenor från Norge

Kåre Björköy tenor från Norge

Kåre Björköy debuterade som hertigen i Rigoletto 1976 på Operan i Oslo och blev snart etablerad som en ledande norsk tenor. Björköy har gjort ett tjugotal huvudroller på Oslooperan och han har även gästspelat under många säsonger vid Kungliga Operan i Stockholm. Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Roller som Hoffmann i Hoffmanns äventyr, Rodolfo i La Bohème, Cavaradossi i Tosca tillhör hans favoritroller.

Kåre Björköy tenor från Norge

Kåre Björköy har arbetat med flera ledande regissörer, bl a med Peter Brooks i den uppmärksamma produktionen av Carmen i Paris 1982-83. Han har varit solist med de flesta ledande skandinaviska symfoniorkestrarna. Han har tidigare gästat Malmö som solist i Mahlers Symfoni nr 8 och i Rossinis Stabat Mater. Samt i rollen som Triquet i Eugen  Onegin.

Som romanssångare har han spelat in en CD med nordiska romanser; Dikt som sjunger, och gjorde 1997 en egen recital i Wigmore Hall i London. Han är till vardags professor i sång vid Musikkonservatoriet i Trondheim.  Han arbetar mycket med röstforskning och musikdramatik vid Norges Teknisk Vetenskapliga Universitet i Trondheim. 2001-2003 var han docent vid Det Jyske Musikkonservatorium.

Kåre Björköy har medverkat i åtta produktioner och 101 föreställningar på Kungliga Operan

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Hoffmanns äventyr Hoffmann Kungliga Operan Stockholm 28.2.1991
Eugen Onegin Triquet Malmö Opera 24.11.2001
Turandot Pang Malmö Opera
Turandot Pang Malmö Opera  24.9.2004

Läs mer

Kungliga Operan

Tenorer från hela världen