Karin Ingebäck sopran född 1967

Karin Ingebäck sopran född 1967 Karin Ingebäck - sopran

Karin Ingebäck har sjungit Pamina i Trollflöjten både på Kungliga Operan i Stockholm och på GöteborgsOperan. Övriga roller på GöteborgsOperan har innefattat Susanna i Figaros bröllop, Frasquita i Carmen, Pamina, Madame Cortese i Rossinis Resan till Reims och Olympia i Hoffmanns äventyr.

Karin Ingebäck sopran född 1967

Scener

Vidare har Karin Ingebäck framträtt på NorrlandsOperan, dels i titelrollen i Janaceks Den listiga lilla räven och dels i Frank Bridges A Christmas Rose. Karin Ingebäck har sjungit Musetta i La Bohème på Wermland Opera samt Serpina i La serva padrona på Drottningholms Slottsteater. För sin tolkning av titelrollen i Staffan Mossenmarks Fru Björks öden och äventyr vid Vadstena Akademien sommaren 1995, nominerades hon till MusikDramatiks Birgit.

La Monnaie

Karin Ingebäck har även varit engagerad vid La Monnaie i Bryssel, där hon sjöng Blondchen i Enleveringen ur Seraljen. Hon sjöng Kättja/Dygd i Werles Hercules på Kungliga Operan (rollen skriven för henne) och har framträtt på samma scen i roller som John Blund i Hans och Greta, Woglinde i Rhenguldet och Ragnarök, och Clorinda i Askungen.

Konserter

På konsertscenen har Karin Ingebäck sjungit Alfvéns Symfoni nr 4 med Franska Nationalorkestern i Paris under ledning av Evgenij Svetlanov, Carmina Burana med Sveriges Radios Symfoniorkester och Manfred Honeck i Stockholm, samt på turné med GöteborgsSymfonikerna och Neeme Järvi. Hon har framträtt som Marzelline vid konsertanta framföranden av Beethovens Leonore med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och som Marzelline i Fidelio med Malmö Symfoniorkester. Hon har sjungit Beethovens Egmont med Kungliga Filharmonikerna och Frans Brüggen, Messias med Norrköpings Symfoniorkester och Andrew Manze,

Bachs H-mollmässa med Malmö Symfoniorkester och Roy Goodman samt Janaceks Glagolitisk Mässa med Malmö Symfoniorkester och Mario Venzago, samt vidare Woglinde vid konsertanta framföranden av Rhenguldet med Kungliga Filharmonikerna och Alan Gilbert, samt med Göteborgs Symfoniker och Kent Nagano. Våren 2012 innefattade medverkan i Kungliga Filharmonikernas tonsättar-weekend med musik av Jonas Forssell.

Skivinspelningar

Karin Ingebäck har medverkat vid ett flertal skivinspelningar, av vilka Förklädd Gud (Naxos) samt en Grammisnominerad CD med Ture Rangströms Häxorna (Musica Sveciae) kan nämnas. Hon fick sin utbildning vid Operahögskolan i Göteborg.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Hans och Greta John Blund Kungliga Operan i Stockholm 24.11.2007
Rhenguldet Woglinde Kungliga Operan i Stockholm 23.1.2008
Ragnarök Woglinde Kungliga Operan i Stockholm 2.2.2008
Askungen Clorinda Kungliga Operan i Stockholm 25.10.2008
Ragnarök Woglinde Kungliga Operan i Stockholm 23.01.2009

Läs mer

Operalogg