Karl-Magnus Fredriksson baryton född 1968

Karl-Magnus Fredriksson baryton född 1968

2004 utnämndes Karl-Magnus Fredriksson till Hovsångare, som en av de yngsta någonsin. Han är sedan 1999 knuten till Kungliga Operan, där hans roller inkluderat Figaro i Il Barbiere di Siviglia, Greven i Le Nozze di Figaro, Marcello i La Bohème, Papageno i Die Zauberflöte, Den okände i Gefors Christina, Fritz i Die tote Stadt, titelrollen i Eugen Onegin. Han har sjungit kritikerrosade roller som Greve Luna i Il Trovatore, Germont i La Traviata, och var senast aktuell i Batseba som Absalon. Karl-Magnus Fredriksson har gjort flera gästspel utomlands däribland på New National Theatre i Tokyo som Marcello i Boheme.

Karl-Magnus Fredriksson baryton född 1968

Karl-Magnus Fredriksson har framträtt med dirigenter såsom Sir Colin Davies, Andrew Davies, Sir John Eliot Gardiner, Frans Brüggen, Alan Gilbert, Jesus Lopez-Cobos, Eric Ericson, samt har sedan många år ett ingående samarbete med professor Gustaf Sjökvist. Det samarbetet har resulterat i många uruppföranden av nyskriven musik, samt en långvarig tradition av framföranden av till exempel Händels Messias.
Han har ofta framträtt i TV och radio där han medverkat i nyinspelningar av nutida musik, och tidigare oinspelat material. Karl-Magnus har genom åren arbetat tillsamman med dem flesta stora orkestrarna runt om i världen, och då framförallt sjungit romanser och sakral musik i form av kantater och passioner. Detta har resulterat i en mycket bred repertoar i romans och kyrkomusik. Han har även utmärkt sig som en tolkare av orkestersånger av bl.a. Mahler, Sibelius, med flera.

Karl-Magnus Fredriksson fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, där han studerade för professor Erik Saedén och tog examen 1992, och har sedan dess aktivt arbetat som sångsolist. Han har även studerat sång för Dietrich-Fischer Dieskau. Han är idag en efterfrågad sångpedagog och har hållit ett flertal Masterclasses i sångteknik samt interpretation.

Under sina många yrkesverksamma år, har Karl-Magnus lagt ner mycket tid på att framföra och sprida romansmusiken runt om i världen. Att arrangera om romanser och visor för ensembleform som t.ex. stråkkvartett, har varit ett led i att sprida romansmusiken.

Karl-Magnus Fredriksson har medverkat i 31 produktioner och 475 föreställningar på Kungliga Teatern mellan 1995-

Skivinspelningar och tonsättare

Han har gjort ett 20-tal CD-inspelningar för bland andra Chandos, Vanguard Classics, BIS, Deutsche Grammophon, Naxos med flera. Nu senast en Stenhammarinspelning med Gävleborgssymfonikerna.

2006 gav Karl-Magnus Fredriksson ut med sin egenproducerade skiva, Nostalgia, där han samlat dem genom åren mest önskade sångerna från sina många konserter och turnéer.

Han är även tonsättare, och har skrivit ett stort antal sånger, symfonier, och andra orkesterverk.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Carmen Morales Kungliga Operan Stockholm 4.11.2003
Trubaduren Greve Luna Kungliga Operan Stockholm 13.5.2006
Batseba Absalom Kungliga Operan Stockholm 13.12.2008
Triumf och tragedi Mikael Kungliga Operan Stockholm 15.10.2010
Stiffelio Stankar (sceniskt Marcus Jupither) Kungliga Operan Stockholm 16.4.2011
Le Villi Guglielmo Malmö Opera 9.5.2013
Madama Butterfly Sharpless Kungliga Operan i Stockholm 21.11.2014
Madama Butterfly Sharpless Kungliga Operan i Stockholm 30.11.2014
Trollflöjten Talaren Kungliga Operan i Stockholm 25.3.2015
Medea Jason Kungliga Operan i Stockholm 23.1.2016
Rigoletto Rigoletto Kungliga Operan i Stockholm 1.12.2018

Läs mer