Kärleksdrycken 1833 synopsis

Kärleksdrycken 1833 synopsis Kärleksdrycken på GöteborgsOperan - synopsis
86 / 100

Kärleksdrycken. Fram till 1832 hade Donizetti redan skrivit flera komiska operor, men Kärleksdrycken blev hans största komiska succé. Den baskiska bymiljön, de typiska motiven från commedia dell’arte och okonstlade, folkviseliknande melodier gav stycket en folklig charm, som bidrog till dess popularitet. Kärleksdrycken är en av de oftast spelade av Donizettis operor och det finns ett stort antal inspelningar. Enligt Operabase är det den 13:e mest spelade operan i världen.

Kärleksdrycken 1833 synopsis

GÖTEBORGSOPERAN

Akt I

Under en paus i arbetet läser Adina för sina arbetare och för Nemorino ur sagan om Tristan och Isoide. Tänk om det finns en sådan kärleksdryck som i sagan – att man kan få folk att bli förälskade i en, av bara några klunkar?

Så anländer främling nummer ett: den självsäkre sergeanten Belcore med sina soldater.Han uppvaktar Adina mycket handfast och börjar genast tala om bröllop. Hon säger sig vilja ha betänketid och bjuder honom och hans mannar på ett glas i tavernan.

Då Adina och Nemorino blivit ensamma ber hon honom att sluta hoppas pa henne, hon kan inte binda sig vid någon. Bättre att han söker sig till någon annan eller åker för att ta hand om sin rike farbror, som är sjuk.

Därefter anländer främling nummer två: den kringresande kvacksalvaren Dulcamara. Han bjuder ut sina medikamenter till bybefolk- ningen – här finns medel mot allt. Nemorino söker upp honom och frågar om han har den berömda kärleksdrycken från drottning Isolde? Självklart, svarar Dulcamara och lurar på honom en flaska billigt rödvin mot en sekin. Men det tar en dag innan det når sin fulla verkan, tillägger han.

Efter att Nemorino druckit några klunkar får han större självförtroende och vågar till och med att strunta i Adina inför de andra. Belcore får en order om att resa och flytta sitt regemente redan i morgon bitti, kan därför Adina tänka sig att gifta sig med honom redan ikväll? Retad av Nemorinos självsäkra beteende säger Adina ja.

Akt II

Inför bröllopet underhåller Dulcamara och Adina gästerna med en visa. Adina känner sig olustig över att Nemorino inte syns till hon hade ju velat se hans min när hon gifi;er sig. När alla försvunnit in till vigselceremonin får Nemorino tag i Dulcamara. Han måste ha mer av kärleksdrycken, det är bråttom! Men det kostar pengar, och Dulcamara ger honom en kvart att skaffa fram dem.

Belcore kommer ut, irriterad över att Adina har velat skjuta på bröllopet. Han erbjuder Nemorino att ta omedelbar värvning och därmed följa med Belcores armé mot hundra lire, direkt i handen. Nu kan Nemorino köpa mer av kärleksdrycken.

Byflickan Giannetta berättar för ortens damer nyheten att Nemorino har blivit stormrik, eftersom han är ende arvtagare till den rike farbrodern som just har dött. Nemorino kommer tillbaka, glad i hatten efiier ännu fler klunkar kärleksdryck. Plötsligt trånar alla kvinnor efter honom i Adinas åsyn. Ortens hetaste och rikaste äktenskapskandidat! Nemorino tror att drycken äntligen har börjat verka och spelar nonchalant gentemot Adina.

Då Adina ensam söker upp Dulcamara får hon hela historien berättad för sig om kärleksdrycken och Nemorinos värvning. Hon inser att hon hela tiden har älskat Nemorino. När Dulcamara erbjuder henne en dos av kärleksdrycken, förklarar hon att hon måste lösa detta pa sitt eget sätt.

I sin ensamhet ar Nemorino rörd över att han tyckte sig se en tår i Adinas ögon, då damerna uppvaktade honom så intensivt. Kanske finns det hopp om att kunna vinna henne?

Adina kommer och berättar för Nemorino att hon köpt honom fri från Belcores värvningskontrakt. Hon vill ju att han ska stanna! Till sist bekänner hon sin kärlek för honom och de faller överlyckliga i varandras armar.

Belcore får finna sig i att retirera utan brud och även Dulcamara reser vidare efter att ha besjungit kärleksdryckens förträffligheter.

De två främlingarna reser alltså efter mindre än ett dygn, men kommer allt att vara sig likt igen efteråt? I vilket fall hittade Adina och Nemorino fram till varandra.

Kärleksdrycken synopsis

Kärleksdrycken på GöteborgsOperan – synopsis

Metropolitan Opera

Akt I

Italien, 1836. Den unge bonden Nemorino tar en rast från arbetet och beundrar den vackra godsägarinnan Adina som sitter och läser en bok. Han är förälskad i henne men inser att hon är utom räckhåll för honom. Några av bönderna frågar Adina vad boken handlar om, och hon berättar då historien om hur Tristan vann Isoldes hjärta med hjälp av en magisk kärleksdryck. Plötsligt hörs en trumvirvel och sergeant Belcore marscherar in med sina män. Han presenterar sig för Adina och friar raskt till henne. Adina säger sig inte ha någon brådska men lovar att tänka på saken. När Adina och Nemorino blir ensamma förklarar hon att han borde se efter sin sjuke farbror i stan istället för att tråna efter henne. Hon säger åt honom att följa hennes exempel och ta en ny älskare varje dag. Nemorino påminner dock om att man aldrig glömmer den första kärleken.

Till byn anländer nu den kringresande kvacksalvaren Dulcamara. Han saluför en mirakelkur som sägs kunna bota allt. Nemorino dröjer sig kvar efter “föreställningen” och frågar blygt om doktorn säljer kärleksdrycker. Dulcamara säger att det gör han och halar fram en flaska vanligt boudeauxvin. Fastän det kostar honom hans sista slant köper Nemorino flaskan och dricker den. Dulcamara förklarar att kärleksdrycken börjar verka först dagen efter (så att han ska hinna ge sig av). Nemorino träffar på Adina och tycker sig känna hur kärleksdrycken börjar verka. Han är säker på att hon kommer finna honom oemotståndlig dagen efter och ignorerar henne. Adina försöker göra honom svartsjuk genom att flirta med Belcore, och när sergeanten får order om att inställa sig går Adina med på att gifta sig med honom på fläcken. Nemorino blir förskräckt och ber henne vänta en dag till, men hon ignorerar honom och bjuder in hela byn till bröllopet. Desperat ropar Nemorino efter doktorn.

Akt II

Före bröllopsceremonin hålls en stor fest där Adina och Dulcamara underhåller gästerna med en folkvisa. Adina undrar varför Nemorino inte är där och vägrar skriva under bröllopskontraktet innan han kommit. Under tiden ber Nemorino Dulcamara om ännu en flaska kärleksdryck. Eftersom han inte har några pengar kvar så väntar Dulcamara utanför värdshuset medan Nemorino går in för att försöka låna av någon. Belcore är förbryllad och undrar varför Adina skjutit upp bröllopet. När Nemorino frågar sergeanten om pengar övertalar han honom att ta värvning och få en bonus på 20 scudi. Med mera kärleksdryck på fickan märker Nemorino hur flickorna plötsligt flockas kring honom. Han tar detta som ett tecken på att drycken börjat verka, men vad han inte vet är att hans farbror har dött och efterlämnat en förmögenhet i arv. Adina får dåligt samvete när hon hör att Nemorino tagit värvning, men hon ändrar raskt sinneslag och blir svartsjuk när hon ser flickorna svärma kring honom. Nemorino och flickorna gör sorti och Dulcamara kommer fram till Adina för att skryta om sin kärleksdryck. Vill hon kanske köpa en flaska? Hon viftar bort skojaren – hon tänker vinna Nemorino med sin egen tjuskraft.

Nemorino känner sig viss om att Adina bryr sig om honom – han såg nämligen en liten tår på hennes kind när han underhöll de andra flickorna. När Adina berättar att hon löst honom från värvningskontraktet spelar han än en gång ointresserad. Då, till slut, erkänner Adina att hon älskar honom. Belcore ertappar dem tillsammans men ger sig av utan väsen, viss om att mister du en står det dig tusen åter. Dulcamara berättar för folket om Nemorinos arv och skryter om hur hans mirakelmedicin inte bara kan göra folk kära, den kan till och med göra bönder till miljonärer!

Kärleksdrycken som operabio till FHP

FOLKOPERAN

Adina repeterar ett musikteaternummer med sin ensemble. Nemorino ser på från sin plats där han arbetar med en skulptur. Han älskar Adina och beundrar henne för de egenskaper som han själv kanske saknar. Det verkar som om Adina skapar sitt verk samtidigt som hon iscensätter det. Plötsligt kommer hon på att lägga in en passage som handlar om Tristan och Isolde och hur de drack av en kärleksdryck. Ett muller på avstånd förebådar Belcores ankomst. Denne verkar vara raka motsatsen till Nemorinos anspråkslösa framtoning. Belcore, i full krigsmundering, ser sig om och går sen rakt fram till Adina. Efter bara några tiotals sekunder förklarar han sin kärlek till henne. Adina blir totalt förvirrad av hans burdusa sätt.

När han gått vill Nemorino varna Adina för denne egendomlige militär. Men Adina vill inte lyssna. Hon vill istället ge sig hän åt sitt eget öde som om det vore ett teaterstycke och låta sig svepas med i det kärleksspel som Belcore har satt igång. Nemorino kämpar desperat emot. Men förlorar.

Som skickad från skyarna kommer nu Dulcamara, handelsresande i livgivande mediciner. Nemorino ser sin chans när han hör Dulcamara nämna kärleksdrycken. En sådan skulle säkert lösa problemet med Adina. Han köper en flaska och tycker att den ger effekt. Men när Adina återvänder verkar hon inte reagera på hans nya, utmanande utstrålning. Snarare tycker Adina att Nemorino uppför sig fånigt. Hon blir irriterad på honom medan han blir arg för att hon inte reagerar. De hamnar på stark kollisionskurs. Då kommer Belcore. Nu vill han gifta sig. 1 sin upprördhet och allmänna förvirring tackar Adina genast ja, utan att ha insett konsekvensen. Gianetta och ensemblen kommer in och sekvensen. Gianetta och ensemblen kommer in och meddelar att Belcore kommenderas att infinna sig på regementet. Därför måste bröllopet äga rum genast. Alla jublar, utom Nemorino som blir totalt desperat. Han måste till varje pris stoppa denna vansinniga utveckling, men hans chanser verkar inte stora.

Adina krockar med Nemorino. Hon är nu brudklädd. Han är förlorad och hon driver på ett händelseförlopp som verkar vara försent att hejda. Nemorino däremot kämpar för att stoppa det, men ingen tycks ens se honom. Dulcamara lyckas däremot sätta vissa käppar i hjulet och Adina ges en chans att vika undan för sig själv Nemorino vill ha mer av kärleksdrycken. Men har inga pengar och han vet heller inte hur han ska skaffa dem. Bröllopsgästerna troppar av och brudgummen blir ensam med Nemorino. Kan Belcore själv bli den som kan skaffa Nemorino pengarna? Han försöker Belcore missuppfattar först vad han egentligen vill, men ger hoom sedan ett kontrakt som soldat. Genom detta får Nemorino tillräckligt med pengar för att köpa mer av kärleksdrycken.

Ett äldre par träder in. De är intresserade av Nemorinos skulptur. Gianetta tar hand om försäljningen och får motta en hel del pengar för Nemorinos del. Några flickor blir nyfikna. Gianetta avslöjar att Nemorino har blivit mycket rik. Plötsigt blir denne anspråkslöse man intressant i flickornas ögon. Nemorino kommer in slukande de sista dropparna av drycken. Flickorna stirrar intensivt på honom. Nu förstår han att kärleksdrycken verkligen fungerar. Damerna slingrar sig intensivt runt honom just när Adina kommer in tillsammans med Dulcamara. Ingen av de båda tror sina ögon. Adina försöker få Nemorino att lämna flickorna, medan Dulcamara försöker minnas vad han stoppade i flaskan. När flickorna till sist drar iväg med Nemorino, blir Adina utom sig. Dulcamara försöker sälja lite av drycken även till henne. Men hon vill få tillbaka Nemorino utan kemisk påverkan. Dulcamara drar iväg med henne, just som Nemorino återvänder. Återigen ser han Adina gråta för hans skull och det griper honom.

Kärleksdrycken på Folkoperan premiär 2 2011

Maria Demérus (Adina) – Fotograf: Mats Bäcker

DEN JYSKE OPERA

1.AKT

Høstarbejderne har søgt ly for den brændende middagssol,”men intet kan skærme mod kærlighedens brand, lindre Dens flamme”.Det er den unge bonde Nemorino og hans tilstand, de sigter til. Hans navn betyder “den lille Ingenting”,og han beskriver sig selv som en umælende tåbe, un idiota,der kun forstår at sukke, mens han med ærefrygt betragter Adina: Hun kan læse og skrive; hun véd og forstår alting, han ingenting. “Hvem vil oplyse min forstand, hvem vil lære mig At vække kærligheden?”

Adina, den velhavende og lunefulde gårdejerske, fordriver Middagsstunden med en gammel bog og læser højt af sagnet om den grusomme dronning Isolde, der med trolddom bliver bundet til ridder Tristan. “Hvem der havde sådan en magisk eliksir!”

Officeren Belcore ankommer med sine soldater og vil “besætte pladsen”, også den ledige i Adinas hjerte. I krig og Kærlighed gælder det om at angribe hurtigt, og kædigledsgudinden Venus vil alltid bukke under for krigsguden Mars, hævder han (hans udlægning af mytoogien er lige så pudsig som hans selvglæde). Den kokette Adina er lidt smigret, men udbeder sig betænklingstid.

Nemorino er bekymret over den nye rival og trænger sig ind på Adina. “Trofast kædighed er vanvid”, siger hun; “gør som jeg og tag en ny kæreste hver dag”. Hun sammenligner sig med den lette og lunefulde brise, der kærtegner snart den ene, snart den anden. Han samnenligner sig med floden, der fra sit udspring styrer direkte imod havet for at drukne sig i det og dø. “Dø for mig”, spørger hun vantro, “vil han dø for mig?” Den förste lille sprække i hendes panser har vist sig.

Den omvandrende kræmmer og kvaksalver, doktor Dulcamara, ankommer med sin vogn. Han kan kurere alt, gøre de blinde seende, få de lammet til at gå og gøre de gamle unge igen; han er “kendt i hele univer5et og … og andre steder”. Kender han også dronning Isoldes magiske elskovsdrik? Selvfølgelig! Han sælger Nemorino en flaske billig rødvin, men understreger, at den er et døgn om at virke – til den tid vil Dulcamara være over alle bjerge.

Nemorino tømmer flasken, og Adina undrer sig over hans pludselige munterhed: Plages han ikke mere af kædighed til hende? I morgen vil hans kvaler være forbi, svarer han krypisk (for til den tid vil drikken have gjort sin virkning). Hun bli’er såret over hans tilsyneladende ligegyldighed og fastsæter brylluppet med Belcore.

Et bud kommer med marchordre til soldaterne. Belcore skal afsted næste morgen, og bryllupsfesten bliver nu rykket frem til samme aften. Til alles forbavselse trygler Nemorino om at få festen udsat, bare et enkelt døgn – så trylledrikken kan nå at virke.

2. AKT

Til bryllupsfesten om aftenen har Dulcamara skrevet en lystig barcarole, som han synger sammen med Adina. Den fortæller om den kønne, fattige gondolierepige og den rige senator Tretand, som frier til hende: “jeg er rig, og du er smuk; kædigheden forgår, mens pengene består”. Men pigen vil hellere giftes med den unge, fattige Zanetto fra landsbyen.

Notaren kommer for at skrive ægteskabskontrakten, og Nemorino klager sin nød til Dulcamara. Han vil købe mere af trylledrikken, men har ingen penge. For at skaffe pengene lader han sig hverve som soldat i Belcores kompagni. Han sætter den nye flaske til livs, og i mellemtiden har Giannetta og de andre landsbypiger fået nys om, at hans arveonkel i nabobyen er død. Pigerne sværmer om den pludseligt velha’ende Nemonno, og han tror, at det er drikken, der har gjort sin virkning.

Adina undrer sig over, at Nemonno er så omsværmet. Hvoror er han ikke, som hun havde ventet, ulykkelig over hendes forestående bryllup med Belcore? Nu er det hende, der klager sin nød til Dulcamara. Han fortæller hende om Nemorinos desperate kædighed og om trylledrikken – og om, hvordan Nemonno for sin kædigheds skyld har solgt sin fremtid og sit liv til Belcore. Adina bliver fortvivlet, og Dulcamara anbefaler hende at købe en flaske af elskovsdrikken – men den behøver hun ikke, hun kender den sande eliksir: Hendes runde ansigt og hendes store øjne.

Nemorino mener – i den berømte ane Una furtiva lagrima -at have set en flygtig tåre stjæle sig ind i Adinas øjne: Sejren är nær Hun fortæller, at hun har løskøbt ham fra tjenesten hos Belcore; han skal blive i landsbyen, hvor alle holder af ham. “Er det alt”, spørger han. “Ja, det er alt”, siger hun. Så vil han hellere drage i krig, hvis hun ikke elsker ham. Og så kapitulerer hun: jo, hun elsker ham.

Belcore trøster sig med, at næste landsby også vil være fuld af kønne pigen Og Dulcamara priser elskovsdrikkens magi, som foruden en kæreste også har skaffet Nemorino en fornue! Hans restlager af medikamenter får hurtigt ben at gå på, inden han drager videre til næste landsby.

Elskovsdrikken succé på Den Kongelige Opera 2009

Kärleksdrycken på Den Jyske Opera i Aarhus – synopsis

 

Skånska Operan

Akt I

Vi är i en liten stad i USA i början av 1960-talet. Där bor Nemorino, en ung man med gitarr, som drömmer om ett skivkontrakt. Han är förälskad i den självständiga och intelligenta Adina som driver stadens café. Han är bekymrad över hur han ska få henne intresserad av honom – en man som är hennes raka motsats. På sitt café läser Adina högt sägnen om Tristan och Isolde för alla gästerna. Där berättas om hur de blev förälskade efter att Tristan hade druckit en kärleksdryck. En sådan dryck skulle Nemorino vilja ha! Nemorinos bekymmer späds på när deras gamla skolkamrat, den självsäkre Belcore, dyker upp. Han är nu sergeant och mer självsäker och stöddig än någonsin.

Han friar till Adina och är säker på ett “Ja”, men hon låter honom vänta på svaret. Belcore har inte mer än gått förrän en främling kommer in på caféet. Det är Dulcamara, en allt-i-allo som tar sig fram på att ge folk det de behöver. Han har en uppsjö av medel mot det mesta och efter att alla andra köpt det de tror de behöver, köper Nemorino ett kärlekselixir som Dulcamara försäkrar honom kommer att verka inom ett dygn. Nemorino får en sådan tilltro till brygden att han börjar uppträda med en förvånande självsäkerhet inför flickorna och till och med nonchalerar Adina. 1 frustration över att hennes trogne beundrare plötsligt inte ser henne accepterar hon Belcores frieri. När Nemorino ändå inte verkar berörd beslutar hon beslutar hon, i ren trots, att de ska gifta sig samma kväll.

Akt II

Lysningsfest. Adina är bekymrad över att Nemorino inte syns till. Hennes hämnd får ju ingen effekt om han inte är där. För att få fart på festen sjunger Dulcamara en duett ned Adina som handlar om en flicka som tackar nej till titlar och pengar och gifter sig av kärlek. Nemorino vill köpa ännu en flaska av Dulcamara, eftersom den första uppenbarligen inte fungerade. I sin förtvivlan och till Belcores glädje tar Nemorino värvning för att skaffa pengar till ännu en flaska. Flickorna i byn nås nu av ryktet att Nemorino vunnit den landsomfattande talangtävlingen, där första priset är en skivinspelning. Flickorna flockas kring honom.Själv tror han att kärleksdrycken äntligen har börjat fungera, och när Adina märker hur omsvärmad han är inser hon att hon i själva verket är kär i honom. En tår i hennes öga klargör det för Nemorino. Hon köper honom fri från militärtjänsten och Belcore har inget annat val än att acceptera att han förlorat Adina till sin rival.

Kärleksdrycken 1833 synopsis 1

UPPHOVSPERSONER

Musik: Gaetano Donizetti
Text: Felice Romani

Libretto

Läs mer