Kärleksdrycken – L´elisir d´amore synopsis

Kärleksdrycken synopsis

Fram till 1832 hade Donizetti redan skrivit flera komiska operor, men Kärleksdrycken blev hans största komiska succé. Den baskiska bymiljön, de typiska motiven från commedia dell’arte och okonstlade, folkviseliknande melodier gav stycket en folklig charm, som bidrog till dess popularitet. Kärleksdrycken är en av de oftast spelade av Donizettis operor och det finns ett stort antal inspelningar. Enligt Operabase är det den 13:e mest spelade operan i världen.

Kärleksdrycken – L´elisir d´amore synopsis

Akt I

Adina läser sägnen om Tristan och Isolde som blev förälskade efter att ha druckit en kärleksdryck. Den blyge Nemorino, som är förälskad i Adina, är mycket intresserad av en sådan dryck eftersom Adina helst vill bli uppvaktad av sergeant Belcore. På torget i staden bjuder bjuder kvacksalvaren Dulcamara ut sina varor och Nemorino köper ett kärlekselixir som Dulcamera försäkrar honom kommer att verka inom ett dygn. Nemorino får en sådant tilltro till brygden att han börjar uppträda mycket självsäkert inför flickorna och nonchalerar Adina, vilket får till följd att hon accepterar Belcores frieri.

Akt II

I sin förtvivlan tar Nemorino värvning för att skaffa pengar till ännu en flaska, när nu den första inte tycks ha haft någon verkan, men så börjar det gå rykten om att Nemorino har ärvt en rik farbror: Flickorna flockas kring honom. Själv tror han att kärleksdrycken äntligen har börjat fungera, och när Adina märker hur omsvärmad han är inser hon att hon i själva verket är kär i honom. En tår i hennes öga klargör det för Nemorino. Hon köper honom fri från militärtjänsten och Belcore finner sig godmodigt i att hans äktenskap går i stöpet. Dulcamara gör reklam för sitt elixir med vars hjälp Nemorino får den flicka han hela tiden har älskat.

Upphovspersoner

Musik: Gaetano Donizetti

Text: Felice Romani

Libretto