Kärleksdrycken med Skånska Operan – synopsis

IMG_0040
Kärleksdrycken

Kärleksdrycken med Skånska Operan – synopsis

Kompositör och librettist

|Musik: Gaetano Donizetti|Text: Felice Romani| Översättning: Charlotta Huldt Ramberg|

Premiär

Urupphörande: Milano, Teatro della Cannobiana 12 maj 1832. Svensk premiär: Stockholm, Operan 12 oktober 1840.

Libretto

Här kan du hämta librettot till Kärleksdrycken på italienska DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL

Produktionstema

|Musikaliskt ansvarig:Fredrick Haglund|Arrangemang: Henrik Denerin|Regi/bearbetning: Ola Hörling |Scenografi: Eva Sommestad Holten|Kostym: Fredrika Lilius|Snickare: Thomas Håkansson|Producent: Åsa Jensen|Turnéledare: Viktor K Magnusson|

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
AdinasopranHanna Husahr
BelcorebarytonTor Lind
DulcamarabasDag Schantz
GianettasopranEmmi Christensen
NemorinotenorJohn Haque

Akt I

Vi är i en liten stad i USA i början av 1960-talet. Där bor Nemorino, en ung man med gitarr, som drömmer om ett skivkontrakt. Han är förälskad i den självständiga och intelligenta Adina som driver stadens café. Han är bekymrad över hur han ska få henne intresserad av honom – en man som är hennes raka motsats. På sitt café läser Adina högt sägnen om Tristan och Isolde för alla gästerna. Där berättas om hur de blev förälskade efter att Tristan hade druckit en kärleksdryck. En sådan dryck skulle Nemorino vilja ha! Nemorinos bekymmer späds på när deras gamla skolkamrat, den självsäkre Belcore, dyker upp. Han är nu sergeant och mer självsäker och stöddig än någonsin. Han friar till Adina och är säker på ett “Ja”, men hon låter honom vänta på svaret. Belcore har inte mer än gått förrän en främling kommer in på caféet. Det är Dulcamara, en allt-i-allo som tar sig fram på att ge folk det de behöver. Han har en uppsjö av medel mot det mesta och efter att alla andra köpt det de tror de behöver, köper Nemorino ett kärlekselixir som Dulcamara försäkrar honom kommer att verka inom ett dygn. Nemorino får en sådan tilltro till brygden att han börjar uppträda med en förvånande självsäkerhet inför flickorna och till och med nonchalerar Adina. 1 frustration över att hennes trogne beundrare plötsligt inte ser henne accepterar hon Belcores frieri. När Nemorino ändå inte verkar berörd beslutar hon beslutar hon, i ren trots, att de ska gifta sig samma kväll.

Akt II

Lysningsfest. Adina är bekymrad över att Nemorino inte syns till. Hennes hämnd får ju ingen effekt om han inte är där. För att få fart på festen sjunger Dulcamara en duett ned Adina som handlar om en flicka som tackar nej till titlar och pengar och gifter sig av kärlek. Nemorino vill köpa ännu en flaska av Dulcamara, eftersom den första uppenbarligen inte fungerade. I sin förtvivlan och till Belcores glädje tar Nemorino värvning för att skaffa pengar till ännu en flaska. Flickorna i byn nås nu av ryktet att Nemorino vunnit den landsomfattande talangtävlingen, där första priset är en skivinspelning. Flickorna flockas kring honom.Själv tror han att kärleksdrycken äntligen har börjat fungera, och när Adina märker hur omsvärmad han är inser hon att hon i själva verket är kär i honom. En tår i hennes öga klargör det för Nemorino. Hon köper honom fri från militärtjänsten och Belcore har inget annat val än att acceptera att han förlorat Adina till sin rival.

Related posts