Kärleksdrycken Metropolitan Opera synopsis

La Boheme från Metropolitan Opera - synopsis

Kärleksdrycken från Metropolitan Opera – synopsis

Kärleksdrycken  Metropolitan Opera synopsis

 

Gaetano Donizetti

Kärleksdrycken

 

Akt I

Italien, 1836. Den unge bonden Nemorino är olyckligt kär i den vackra godsägarinnan Adina, som tycks vara utom räckhåll för honom. Några av bönderna frågar Adina vad boken som hon läser handlar om, och hon berättar då historien om hur Tristan vann Isoldes hjärta med hjälp av en magisk kärleksdryck. Plötsligt marscherar den stroppige sergeant Belcore in med sina män. Han presenterar sig för Adina och friar raskt till henne. Adina säger sig inte ha någon brådska men lovar att tänka på saken. När Adina och Nemorino blir ensamma förklarar hon att han borde se efter sin sjuke farbror i stan istället för att tråna efter henne. Hon säger åt honom att följa hennes exempel och ta en ny älskare varje dag. Nemorino påminner dock om att man aldrig glömmer den första kärleken.

 

Till byn anländer nu den kringresande kvacksalvaren Dulcamara. Han saluför en mirakelkur som sägs kunna bota allt. Nemorino frågar blygt om doktorn säljer kärleksdrycker. Dulcamara svarar att det gör han och halar fram en flaska vanligt bordeauxvin. Fastän det kostar honom hans sista slant köper Nemorino flaskan och dricker den. Dulcamara förklarar att kärleksdrycken börjar verka först dagen efter (så att han ska hinna ge sig av). Nemorino träffar på Adina och tycker sig känna hur kärleksdrycken börjar verka. Han är säker på att hon kommer finna honom oemotståndlig dagen efter och ignorerar henne. Adina blir sårad och försöker göra honom svartsjuk genom att flirta med Belcore, och när sergeanten får order om att inställa sig går Adina med på att gifta sig med honom på fläcken. Nemorino blir förskräckt och ber henne vänta en dag till, men hon ignorerar honom och bjuder in hela byn till bröllopet. Desperat ropar Nemorino efter doktorn.

 

Akt II

Före bröllopsceremonin hålls en stor fest och Adina och Dulcamara underhåller gästerna med en folkvisa. Adina undrar varför Nemorino inte är där och vägrar skriva under bröllopskontraktet innan han kommit. Under tiden ber Nemorino Dulcamara om ännu en flaska kärleksdryck. Eftersom han inte har några pengar kvar så väntar Dulcamara utanför värdshuset medan Nemorino går in för att försöka låna av någon. Belcore är förbryllad och undrar varför Adina skjutit upp bröllopet. När Nemorino frågar sergeanten om pengar övertalar han honom att ta värvning och få en bonus. Med mera kärleksdryck på fickan märker Nemorino hur flickorna plötsligt flockas kring honom. Han tar detta som ett tecken på att drycken börjat verka, men vad han inte vet är att hans farbror har dött och efterlämnat en förmögenhet i arv. Adina får dåligt samvete när hon hör att Nemorino tagit värvning, men hon ändrar raskt sinnelag och blir svartsjuk när hon ser flickorna svärma kring honom. Dulcamara kommer fram till Adina för att kränga sin kärleksdryck, men hon viftar bort skojaren – hon tänker vinna Nemorino med sin egen tjuskraft.

 

Nemorino känner sig viss om att Adina bryr sig om honom – han såg nämligen en liten tår på hennes kind när han underhöll de andra flickorna. När Adina berättar att hon löst honom från värvningskontraktet spelar han än en gång ointresserad. Då, till slut, erkänner Adina att hon älskar honom. Belcore ertappar dem tillsammans, men ger sig av utan väsen, viss om att mister du en står det dig tusen åter. Ta bara den fagra Gianetta, till exempel. Dulcamara berättar för folket om Nemorinos arv och skryter om hur hans mirakelmedicin inte bara kan göra folk kära, den kan till och med göra bönder till miljonärer!

 

10 februari 2018

  1. 12.00

Beräknad längd: 2 tim 59 min

 

Dirigent

Domingo Hindoyan

 

Producent

Bartlett Sher

 

Scenografi

Michael Yeargan

 

Kostym

Catherine Zuber

 

Ljussättning

Jennifer Tipton

 

Adina

Pretty Yende

 

Nemorino

Matthew Polenzani

 

Belcore

Davide Luciano

 

Dulcamara

Ildebrando D’Arcangelo