Kärleksdrycken premiär på Opera på Skäret

I bild från vänster: Il Hong, Susanna Andersson, Johan Wållberg, och Rebecca Fjällsby

Kärleksdrycken premiär på Opera på Skäret

utdrag från en recension

Lördagen den 14 juli var det äntligen dags för premiär av Kärleksdrycken. Det var nästintill fullsatt i lokalen, som i och med Kärleksdryckens premiär återinvigdes. Senast något spelades på Lilla scenen var 2009, och då fanns inget orkesterdike.

Det unika med Opera på Skärets lilla scen är att man som publik kommer väldigt nära sångarna. Scenografin är byggd med hänsyn till de råa träväggarna, så att scenen nästan smälter in i rummet. Närheten till scenen är något som Nerikes Allehanda lyfter fram i sin recension.

Närheten till sångarna beskriver recensenten som “[…] att sitta i en liten biosalong där berättelsen utspelar sig rakt framför första raden, dock utan den öronbedövande ljudnivån.”

Den italienske tenoren Riccardo Gatto, som spelar Nemorino, får mycket beröm av recensenten som skriver att han “visar på god styrka i det krävande tenorregistret och förmedlar sin karaktär felfritt och berör varenda lyssnare i sin kamp för kärleken”KD Riccardo Gatto

Riccardo Gatto säger själv att det var fantastiskt roligt att få sjunga på Lilla scenen, även om det var 35 grader varmt under föreställningen.

Vi fick så mycket respons och jubel från publiken, det var jätteroligt. Det var härligt att få så mycket support, framför allt eftersom detta är min Sverigedebut.

Kammarensemblen med sju musiker under ledning av Bengt-Åke Lundin fick också mycket beröm. Nerikes Allehanda lyfter fram att det varken behövs en mastodontorkester eller kör för att göra förstklassig opera – och att det märks i denna uppsättning.

Kärleksdrycken är en komisk opera, och regissören Elisabet Ljungar sa inför premiären att hon hoppas att publiken blir road och kanske känner igen sig i karaktärerna.

Nerikes Allehandas recensent tycker det är fantastiskt att endast fem röster kunde skapa så mycket dramatik, vilket även märktes på den skrattande och jublande publiken.

Recensionen avslutas med omdömet ”[…] en föreställning i absolut toppklass som måste rekommenderas till alla som bryr sig om och vill komma närmare en operascen än vad något annat konserthus kan göra.”

 

Läs hela recensionen i Nerikes Allehanda här (betallänk)

Related posts