Kärleksdrycken säsongspremiär – Opera på Skäret

Susanna Andersson och Riccardo Gatto

Kärleksdrycken säsongspremiär – Opera på Skäret

premiär 14 juli

Nu drar operasommaren på Opera på Skäret igång. Lördagen den 14 juli är det premiär på Donizettis komiska verk Kärleksdrycken, i intimt format på Lilla scenen.

Kärleksdrycken handlar om hur svårt det är med kärlek och hur ofta man går vilse i sina egna föreställningar. I vår uppsättning är det en kammaropera med ett starkt fokus på karaktärerna och pjäsen, vilket jag tror publiken kommer att gilla, säger regissören Elisabet Ljungar.

I Kärleksdrycken möter vi Nemorino som i sin iver att vinna sitt hjärtas dam, Adina, köper en kärleksdryck av den högst tvivelaktiga kvacksalvaren Dulcamara. Att Kärleksdrycken kan fungera, även i verkliga livet, kan Susanna Andersson, i rollen som Adina, intyga. Det var under arbetet med just denna opera i engelska Leeds som hon träffade sin man, som då var föreställningens dirigent.

Vi brukade säga att det var någon som faktiskt gav oss en kärleksdryck att smaka på. Därför betyder den här operan lite extra för mig, säger Susanna Andersson.

Susanna Andersson tycker operan är relevant för många människor, och att den passar utmärkt på en mindre scen.

Vi kommer väldigt nära publiken som verkligen kan hänga med i varje uttryck och vad som händer med karaktärerna. Vi på scenen tycker det är magiskt och det gör förhoppningsvis också publiken, säger Susanna Andersson, som till vardags har en stor karriär utomlands, inte minst i Tyskland.

Nemorino spelas av den italienske tenoren Riccardo Gatto och Dulcamara gestaltas av den sydkoreanske basen Il Hong. Johan Wållberg spelar sergeanten Belcore och Rebecca Fjällsby gör rollen som Gianetta.

För musiken står en sju personer stark kammarorkester under ledning av Bengt-Åke Lundin, mångårig medverkande på Opera på Skäret.

I samband med femtonårsjubileet 2018 inleder Opera på Skäret en satsning på två operaverk per år. Med 22 föreställningar och stjärnsångare från tio länder i rollerna tar Opera på Skäret i år ytterligare steg mot en position på den internationella sommaroperascenen. Ambitionen är att ett breddat utbud ska ge fler operaälskare, både i Sverige och utomlands, en anledning att besöka Opera på Skäret.

Kärleksdrycken spelas tio gånger 14 juli-24 augusti. Lördag 28 juli är det premiär på Verdis Grand opera Don Carlo, som spelas tolv gånger till och med den 26 augusti på Stora scenen. Bägge operorna spelas på italienska och textas till svenska.

På platsen där tidigare ett sågverk inrymdes har sedan 2004 många av operalitteraturens största verk spelats, med internationella solister i alla uppsättningar. Föreställningarna har de senaste åren setts av i genomsnitt 8 000 personer och sommaroperan har sedan starten 2004 lockat nästan 100 000 besökare.

Related posts