Karlsson på Taket på Malmö Opera – synopsis

Karlsson på Taket på Malmö Opera – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Thomas Lindahl|Text:Mathias Clason.

Premiär

Uruppförande: Malmö Opera 17 december 2011.

Det är 1950-tal i den lugna och vanliga stadsdelen Vasastan i Stockholm. Här händer det aldrig något. Hemmafruarna har ändå koll på allt. Familjen Svantesson äter kålsoppa, fast Lillebror hellre vill ha choklad. Allra helst vill han ha en hund att leka med. Mamma och pappa går på bio, storebror Bosse sticker iväg med sin gitarr. Storasyster Bettan ska få besök av sin kille Pelle och förbjuder Lillebror att komma in i vardagsrummet.

Lillebror är alldeles ensam. Plötsligt kommer en liten gubbe inflygande igenom fönstret. Lillebror träffar Karlsson, världens bästa karl. Han kan flyga med hjälp av en propeller och bor på taket. Karlsson får syn på Lillebrors ångmaskin. Lillebror säger att pappa eller Bosse måste vara med när den är igång. Det bryr sig inte Karlsson om. BOM – ångmaskinen, exploderar. Bettan vill pussas med Pelle i soffan. Lillebror vet att han inte får störa. Karlsson menar att paret behöver träffa en kamel och får Lillebror att rusa in i rummet. Bettan blir djupt upprörd.

Nästa morgon konstaterar hemmafruarna att det flyger en mystisk person över Vasastan. Kan det vara en farlig spion?

Lillebror

Lillebror försöker förklara att det var Karlsson som förstörde ångmaskinen. Ingen tror på honom och ber honom att inte skylla ifrån sig. Lillebror säger att familjen ska få träffa Karlsson. Bettan säger att han får hennes veckopeng när Karlsson dyker upp.

Lillebror tycker synd om sig själv. När Karlsson äntligen dyker upp har han feber. Han svalkar sig med vattnet i Lillebrors akvarium och vill krypa i säng. Lillebror tycker att han ska dricka buljong. Men Karlsson kraschar Lillebrors spargris, de måste handla godis som är det enda som hjälper mot sjukdomen.

Lillebror flyger med Karlsson över hustaken. Han är överväldigad av vad han ser. Hemmafruarna ser Lillebror och Karlsson landa pa taket men berättar det inte för pappa och Bosse som letar efter honom. I Karlssons färgglada och röriga hem på taket finns det massor av saker. Karlsson blandar till kuckelimuckmedicin av allt godiset. I lägenheten hör mamma och pappa ljuden från taket. Mamma ringer brandkåren och en brandman hämtar ner Lillebror. Lillebror berättar att han flög till taket med Karlsson. Familjen säger att Karlsson inte finns.

På natten sitter Karlsson i Lillebrors fönster och sjunger om skymningslandet där det är lugnt och tryggt. Lillebror vaknar och hör familjen födelsedagssjunga. Karlsson gömmer sig i skåpet. Mamma, Bosse och Bettan kommer med tårta med åtta ljus. Snart kommer också pappa med en hundvalp. Karlsson ramlar ur skåpet. Han finns! Karlsson börjar genast äta tårta Familjen inser att om man inte ser det roliga blir allt så tråkigt.

 

karlssonpataketkarlssonochlillebrormalinarnesson
Bild: Malin Arnesson

 

 

Related posts