Karmelitsystrarna på Malmöoperan

Karmelitsystrarna på Malmöoperan
Karmelitsystrarna på Malmöoperan

Karmelitsystrarna på Malmöoperan

Karmelitsystrarna en vacker och gripande upplevelse på Malmöoperan

I torsdags kväll var jag på Malmöoperan och såg Francis Poulenc´s Karmelitsystrarna.
Det var en både spännande, vacker och en lite kuslig upplevelse.

Det var en kuslig eller märklig upplevelse att gå på opera därför att det satt endast 250 personer i salongen. En del av nöjet med ett operabesök är ju att huset är fullt av nyfikna och aktiva besökare. Det är nästan att betrakta som en skandal att en kvalitetsföreställning på operan i rikets tredje största stad endast lockar en handfull människor.

Visst, det är möjligt att Francis Poulenc är relativt okänd och många kanske betraktar honom som alltför modern för att våga sig på ett besök på Malmö Opera, men så lite besökare har jag inte sett på länge, om man bortser från Julie, men det är ändå att betrakta som en modern kammaropera och dessutom ganska kort.

Det var en mycket vacker och fin operaupplevelse och jag njöt verkligen av den stundtals melodiösa musiken, med vissa speciella inslag som man inte hör så ofta, men vackert att lyssna till var det.

Till det goda resultatet bidrar naturligtvis alla dessa välsjungande damer där jag särskilt vill framhålla Natalie Hernborg, Charlotta Larsson, Miriam Treichl och Susanna Stern. Den sistnämnda har jag varit lite förtjust i sedan jag såg henne i Folkoperans uppsättning av Friskytten. Men även Ethel Schelin och övriga sjungande nunnor bidrog till det goda resultatet.

På herrsidan tycker jag att de båda tenorerna Rickard Söderberg och Nils Olsson gjorde mycket bra ifrån sig och framförallt kompletterade de damerna på ett alldeles utmärkt sätt, men jag måste ändå uttrycka att jag blev ganska förvånad redan i öppningsscenen när jag hörde Bengt Krantz sjunga på franska. På något sätt hade jag tydligen inte förberett mig tillräckligt inför operabesöket för det är klart att jag måste ha förstått att det skulle sjungas på franska, när det handlar om en fransk kompositör. Å andra sidan blev jag minst lika förvånad av att Julie sjöngs på engelska, där var jag kanonsäker på att det skulle sjungas på franska, eftersom kompositören i detta fall var en belgare.

Som vanligt skötte sig Malmö operakör med den äran och denna kväll förstärkt med en extrakör. Orkestern under ledning av musikchefen Joseph Swensen skötte sig bra, som vanligt.

Medverkande:
Blanche De La Force: Natalie Hernborg
Marquis De La Force: Bengt Krantz
Chevalier De La Force: Rickard Söderberg
Madame de Croissy: den gamla priorinnan: Ethel Schelin
Madeleine Lidoine: den nya priorinnan: Charlotta Larsson
Moder Marie: Miriam Treichl
Syster Constance, novis: Susanna Stern
Karmeliternas biktfader: Nils Olsson
Moder Jeanne: Ellika Ström Meijling
Syster Mathilde: Helena Härnryd
Förste kommissarie: Max Schöning
Andre kommissarie: Jonas Bjerkén
Fångvaktaren: Eric Lavoipierre
Javelinot, doktor: Björn Broström
Thierry, betjänt: Per Fernesten
Officer: Thomas Hildebrandt

Produktion:
Dirigent: Joseph Swensen
Scenografi & kostymdesign: Leif Persson
Ljusdesign: Karl Svensson
Regi: Maria Sundqvist

Sammanfattningsvis kan jag alltså konstatera att Karmelitsystrarna är ett verk som verkligen berörde mig och det är nog första gången som jag kan skriva att det har hänt i år. Det är nämligen min bestämda uppfattning är att man skall bli berörd när man går på opera. Vi kanske skall ta upp Kasper Holten, operans chef i Köpenhamns, tankar om att man borde sätta in något slags fuktighetsmätare så att det går att bedöma hur mycket publiken har gråtit under föreställningen. Det är ju ett relevant mått på en bra föreställning. Eller hur?

Avslutningsvis vill jag uppmana alla kulturintresserade i Malmö med omnejd att genast rusa till biljettkassan på Malmö opera och boka biljetter. Nästa föreställning blir den nionde mars alltså på tisdag i nästa vecka. Sista föreställning ges den 28 mars.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Related posts

Kommentera