Katarina Karnéus – mezzosopran

Katarina Karnéus – mezzospran

Katarina Karnéus, mezzosopran, är fr o m säsongen 2012-2013 engagerad på GöteborgsOperan under en femårsperiod. Hon är internationellt verksam på de största opera- och konsertscenerna världen över. Hon är född i Stockholm och utbildad i London vid Trinity College of Music och National Opera Studio. 1995 vann hon tävlingen Cardiff Singer of the World. Bland hennes många roller är debuten på Metropolitan i New York 1999 som Varvara i Katja Kabanova. På Met har hon därefter sjungit Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla. Andra roller är bl a Annio i Titus Mildhet (Covent Garden och Bayerische Staatsoper), Grevinnan Geschwitz i Lulu (Bayerische Staatsoper), titelrollen i Carmen (Opéra Comique), titelrollen i Alceste (Brysseloperan), Elisabetta i Maria Stuarda (Staatsoper unter den Linden), Orfeus i Orfeus och Euridike (Deutsche Oper i Berlin) och hon har fått återkommande inbjudningar till Glyndebournefestivalen.

Debut i Sverige

Sverigedebuten gjorde Karnéus på GöteborgsOperan 2002 som Octavian i Rosenkavaljeren (regi Yannis Houvardas) och för denna roll tilldelades hon Tidskriften OPERA:s operapris. Till GöteborgsOperan återkom hon 2011 för rollen som Ruggerio i Alcina. Debuten på Kungliga Operan i Stockholm kom 2009 i titelrollen i Händels Xerxes. Hon har även framträtt på bl a Salzburgfestivalen, Edinburghfestivalen och Buckingham Palace och varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra. Som romanssångerska har hon vid flera tillfällen sjungit på Wigmore Hall i London, Lincoln Centre i New York och Concertgebouw i Amsterdam. Karnéus har spelat in sånger av bl a Mahler, Strauss, Ravel, Grieg och Sibelius. 2010 vann hon en Grammy för Mahlers 8 symfoni med San Francisco Symphony Orchestra under ledning av Michael Tilson Thomas och 2011 gav hon ut en Mahler-skiva med Göteborgssymfonikerna. På dvd:n av Tristan och Isolde från Glyndebourne sjunger hon Brangäne tillsammans med Nina Stemme som Isolde – samma roll som hon kommer att göra på GöteborgsOperan 2013.

Bland hennes senaste engagemang kan nämnas repris av Ariane et Barbe-blue på Frankfurtoperan, Donna Elvira i Don Giovanni för Covent Garden i London och Fricka i Rehnguldet på Teatro del Liceu i Barcelona samt en rad konserter.

Utmärkelser

Katarina Karnéus tilldelades medaljen Litteris et Artibus på Nationaldagen 2015

Aktuella och kommande engagemang

 

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Maria Stuarda Elisabetta Staatsoper i Berlin  2007-08
Xerxes Xerxes Kungliga Operan i Stockholm 12.10.2009
Alcina Ruggiero GöteborgsOperan  7.2.2011
I Capuleti e i Montecchi Romeo GöteborgsOperan 17.8.2012
Tristan och Isolde Brangäne GöteborgsOperan  9.2.2013
Orfeus och Eurydike Orfeus GöteborgsOperan  8.2.2014
Erwartung Kvinnan GöteborgsOperan  18.4.2015
Notorious Madame Sebastian GöteborgsOperan  18.9.2015
Hamlet Drottning Gertrud GöteborgsOperan 9.4.2016

Läs mer

Wikipedia

GöteborgsOperan

Naxos

Artist Management och här

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera