Katja Kabanova på GöteborgsOperan – säsongens succé

Tomas Lind (Boris), Ingela Brimberg (Katja) – Fotograf: Mats Bäcker

Katja Kabanova på GöteborgsOperan – säsongens succé

I söndags var det dags för vårens stora operaupplevelse nämligen Katja Kabanova på GöteborgsOperan. Tidigare har jag sett Affären Makropulos både i Köpenhamn och på ENO i London.

GöteborgsOperan spelar trots sitt namn inte särskilt många operor och säsongens första, Händels Julius Caesar gick det tyvärr inte att få biljetter till och till Sömnkliniken lyckades jag trots försök inte hitta en lämplig dag för ett besök. La Bohème hade jag däremot inga problem att få biljetter även om jag missade premiären vilket jag från början hade planerat att se.

När det gällde Katja Kabanova var jag ute i god tid och fick tag på bra biljetter. Vad jag vet har verket inte spelats mer än på Kungliga Operan i Stockholm 1976. Så det gäller att passa på när tillfälle ges. Jag tycker mycket om Janaceks operor det är en mycket fin blandning av bl a en speciell folkmusik från hans hemland. Av hans operor är det framförallt denna som jag är särskilt förtjust i men detta gäller också hans Från de dödas hus eller på engelska From the House of the Dead.

Jag har en samlingsbox med nio cdinspelningar med Wiener Philharmoniker under ledning av sir Charles Mackerras och denna har jag spelat åtskilliga gånger, så musiken är naturligtvis väl känd för mig. Det är en mycket vacker musik, enligt mitt tycke, hans allra vackraste musik. Det sägs att Leos Janacek skrev musiken under tiden som han hade en kärleksaffär med en gift kvinna. Att det finns mycket kärlek i musiken tycker jag är ganska uppenbart och tydligt.

Uppsättningen är signerad av regissören John Dew som tidigare har svarat för mer än 200 uppsättningar runt om i världen inklusive Debussys Pelléas och Mélisande på Göteborgs-Operan. För scenografin svarar Heinz Balthes, kostymerna är gjorda av José-Manuel Vázquez, medan Joakim Brink svarade för ljuset. Orkestern leddes av Shao-Chia Lü också detta på ett mycket förtjänstfullt sätt, men det är vi ju vana sedan tidigare föreställningar.

Sångarinsatserna kunde man inte heller klaga på i huvudrollen hördes Ingela Brimberg, som Katja, och hennes svärmor sjöngs av min favoritmezzosopran Susanne Resmark och Katija Dragojevic sjöng Varvaras parti. Även på herrsidan var sångarinsatserna att betrakta som mycket goda, men med detta sagt kanske jag ändå måste konstatera att de tre damerna överglänste herrarna med god marginal.

Den enda kritiken som jag har att framföra är egentligen att Janacek inte riktigt har förberett oss på den tragiska upplösningen, men det är ju inget att göra åt nu. Trots att jag hade läst programbladet innan föreställningen så hade jag inte uppfattat att man hade kört ihop 1 och 2 akten, såsom man gjorde. Efter en femton minuters paus så återstod ju bara fyrtiofem minuter av operan och det var detta som jag inte kände mig riktigt förberedd på. I övrigt var det en lysande föreställning som jag varmt kan rekommendera dig att gå på. Passa på!

Related posts

Kommentera