Kerstin Ekman och Marie Samuelsson arbetar på ny opera

Kerstin Ekman och Marie Samuelsson arbetar på ny opera
Kerstin Ekman och Marie Samuelsson arbetar på ny opera

Kerstin Ekman och Marie Samuelsson arbetar på ny opera

Kerstin Ekman och Marie Samuelsson skapar ny opera för Vadstena – Akademien 2013

Nu är det alltså klart vad nästa sommars operasatsning i Vadstena blir, men den ende i denna trio av damer som jag kan relatera till är regissören Helena Röhr. Nu senast från hennes västerbottniska version av Georges Bizet´s “Carmen” på NorrlandsOperan.

Jo, jag har självfallet hört talas om Kerstin Ekman, men inte orkat med att komma i genom någon av hennes böcker. Tyvärr, men någon därute kan kanske ge mig ett lästips?

Marie Samuelsson, utgår jag från att hon finns på allerstädes tillgängliga Spotify!

Med operan “Jorun orm i öga”, gör Kerstin Ekman debut som librettist till en opera. “Jorun orm i öga” är en originalberättelse inspirerad av kvinnorna i den poetiska Eddan. Operan uruppförs den 19 juli 2013 på Vadstena slott.

Jorun orm i öga” började som ett trevande samarbete mellan Marie Samuelsson och mig. Kvinnor som sjöng, kvinnor som diktade blev vårt ämne. Jag gick tillbaka till Völsungasagan och den poetiska Eddan och dess berättelser som hade fängslat mig redan när jag som ung läste fornisländska på universitet. Nu, med ett långt författarliv bakom mig, inser jag att kvinnors dikt inte sällan har kommit till som ett svar på våldet omkring dem och att inte mycket har ändrats därvidlag. Jorun och den gamla kvinna som lär henne de första sångerna är på en gång förankrade i sin egen tid och mycket nära oss i vår. Den kan vara lika svår för kvinnor. Men sångerna och dikten är också glädje och Marie Samuelsson är en tonsättare som tar vara både på livsglädjen och det lyriska i berättelsen. Vårt samarbete de här åren har varit en ständig inspiration för mig. Och så har det varit så roligt att skriva lyrik igen!

säger Kerstin Ekman.

“Jorun orm i öga” är tonsättaren Marie Samuelssons första helaftonsopera. Hon har komponerat en lång rad verk, framförda på festivaler, konserter och i radio och TV av ensembler och orkestrar i Sverige och internationellt.

I arbetet med “Jorun orm i öga” har det känts som om musiken bara har kommit till mig. Jag tror att det beror på att handlingen, om den fattiga flickan Jorun som utvecklas till skald genom en äldre kvinnas sånger och berättelser, är musik i sig. Det är så självklart att personerna sjunger. Min musik har ständigt inspirerats av att människan och musiken alltid har vandrat genom världen och utmanat gränser, precis som skalderna gör i “Jorun orm i öga”. De upplever och sjunger om vacker kärlek, njutning, hämnd och sorg och dessa dramatiska skiftningar återspeglas i musiken,

berättar Marie Samuelsson.

Regisserar gör Helena Röhr som tidigare regisserat flera operor vid bland annat Vadstena-Akademien, Hanoi-operan och Norrlandsoperan, nu senast Carmen.

Jag ser fram emot att jobba med en berättelse om en ung kvinna som utvecklas till modig livserfaren konstnär. Ibland kommer livet med djup smärta. Jorun lär sig att använda denna smärta som en källa till skapande och ett sätt att nå sina medmänniskor – det är konstens uppgift och något jag kan relatera till,

avslutar Helena Röhr.

Mer om nästa sommars uppsättning i Vadstena

“Jorun orm i öga” är skriven för 4 solister, 12 korister samt 12 musiker och spelas i Bröllopssalen i Vadstena slott 19 juli – 7 augusti 2013. Dirigerar gör David Björkman. Biljetterna släpps 1 april 2013.

“Jorun orm i öga” är Vadstena-Akademiens 34:e beställningsverk vilket gör Vadstena-Akademien till Sveriges största beställare av ny musikdramatik. Tillsammans med Föreningen Svenska Tonsättare och Sveriges Dramatikerförbund startar Vadstena-Akademien under kommande vår en workshop-serie med syfte att få fram ännu fler nya, spännande operor.

Andra inslag om sommaropera i Vadstena

Intervju med Helena Röhr

Related posts