Khairos på Den Norske Opera – synopsis

Khairos på Nasjonaloperaen Oslo - synopsis Khairos på Nasjonaloperaen Oslo - synopsis

KHAIROS(2011)opera in two acts, libretto by Torgeir Rebolledo Pedersen. Commissioned by Den Norske Opera & Ballett

FöRSTE AKT / ONSHORE

Khairos’ majestet og gudfar Godpa länder med sitt helikopter i et festkledt Khairos Storting, der han hylles. Her er også vår antihelt Bo Berg tilstede som taffelpianist, og her möter han Alun O. All, \obhyist,petro-psykolog og leverandor avborekroner. Bo opponerer mot hyllesten og drikker tett.

Bo spor Godpa hvor lenge han tror Khairos storting vil snakke han etter munnen. Dette har også Godpa spurt seg om lenge; og kvitterer med et: Fred vdere med deg. Men sa blir Bo for full og for plagsom, og kastes på dor. Godpa bestemmer seg så for Aluns firma som leverandor av borekroner, og lar seg villig krone. Deretter kaster han Khairos Storting på dor. Morgenen etter, for Bo drar til Alun for å stemme hennes piano, ringes han opp av sin eks Nanna, som nekter han samvaer med deres felles sonn Lillebo.

På vei hjem fra Alun möter Bo to innpåslitne brannvarslertilbydere som demonstrerer brannvarslere. Så dukker også Nanna opp og roper at hun skal ha skatollet, ikke stumtjeneren, det var ikke slik de bestemte seg for å dele boet. Alt topper seg for Bo når han krysser Khairos Park og övermannes av to bråkete lovblåsere. Disse irriterer han i den grad at han uforvarende forårsaker den enes dod. Khairos Konsensusråd idommer Bo åtte år offshore. For etter en konsultasjon hos petro-psykologen Alun O. All bekreftes det at Bo ikke bare har absolutt gehör. han har også seismiske evner som gjor han skikket til å stille sin folsomhet i lonnsomhetens tjeneste. To mystiske skikkelser dukker stadig vekk opp både i förste og annen akt; den ene er Lillebo, Bos sonn som han ikke får se, den andre er gjenferdet av Atlantis, en dod dykker.

ANDRE AKT / OFFSHORE

Åtte år er snart gått. Bo har stort sett tilbragt tiden med å sitte nederst i plattformens lyttehein, der han har lyttet seg fram åtte driwerdige oljebronner. En måneklar kveld han er oppe på dekk for å luftes, treffer han Bea; nylig ansatt som CO?-fanger. Bea bserer også på en stor sorg, hun har for en tid tilbake mistet sin far Atlantis under et dykk her ute, da også under Godpas ledelse. For å forberede åpningen av den niende bronnen; Melpomene, arrangeres det nadverdpk plattformen, der Bos arbeid (som han snart skal befris fra) og petrokratiet Khairos hylles. Etter nitid lytting fraråder imidlertid Bo å ta hull på Melpomene, og han stöttes av Bea.

Men Godpa, Alun, og Aluns nestkommanderende og överste leder for roughneckerne på plattformen; Pietro Drilling, utelukker ikke å ta hoyere og hoyere risiko i roughneckerne på plattformen; Pietro Drilling, utelukker ikke å ta hoyere og hoyere risiko i det ettersporselen etter olje og gäss igjen stiger (etter et midlertidig lavmål) og med den ogsa oljeprisen og aksjekursen i deres involverte selskaper. Og de bestemmer seg, på tross av Bos innsigelser og på tross av at Bo og Bea også rent fysisk prover å stoppe åpningen av bronnen, å stikke hull på trykkhelvetet Melpomene, Hvilket forer alle til Ragnarök, der Beas döde far, dykkeren Atlantis (den av Bea dypt savnede) går igjen med sitt gjentagende mantra om å bli beordret/or dypt for fort, og for fortfor dypt, for helt til slutt å hore Lillebo (den av Bo dypt savnede) sin lyse stemme sette navn på alt som ikke lenger er.

Upphovspersoner

|Musik och text: Musik: Knut Vaage|Libretto:Torgeir Rebolledo Pedersen|