Kiri Te Kanawa sopran från Nya Zealand 1944-

Kiri Te Kanawa sopran från Nya Zealand 1944- Kiri Te Kanawa - sopran

Kiri Te Kanawa, född 6 mars 1944 i Gisborne, Nya Zeeland, är en nyzeeländsk sopran som var en av sin tids största inom det lyriskt-dramatiska facket särskilt erkänd för sina tolkningar av Mozart och Richard Strauss.

Kiri Te Kanawa sopran från Nya Zealand 1944 –

Te Kanawa studerade för bland andra Vera Rózsa. Kiri Te Kanawa har både europeiskt och maoriskt ursprung, men inte så mycket har blivit känt om hennes biologiska föräldrar då hon tidigt adopterades av maoriern Thomas Te Kanawa och hans fru Nell som var av irländsk släkt. Sin första undervisning i sång fick hon i Auckland av Syster Maria Leo, som är känd för att ha tränat även andra berömda sopraner. 1965 vann hon en tävling i Melbourne med sitt framförande av Vissi d’arte ur Puccinis Tosca, vilket gav henne möjlighet till fortsatta musikstudier i London.

Hennes första mindre roll i London var i Mozarts Trollflöjten. 1969 fick hon sin första huvudroll, som Elina i Rossinis La donna del lago. Sin debut på Royal Opera House i Covent Garden gjorde hon 1970 som Xenia i Boris Godunov. Under de följande åren framträdde hon på alla de större operahusen i världen. Hennes debut på Metropolitan Opera i New York kom 1974 då hon fick ersätta Teresa Stratas som blivit sjuk. På bara några timmar fick hon förbereda sig på rollen som Desdemona i Verdis Otello.

1984 blev hon känd även utanför operapublikens gränser, då Leonard Bernstein engagerade henne för rollen som Maria i en studioinspelning av musikalen West Side Story där Jose Carreras spelade rollen som Tony.

1991 framträdde Dame Kiri tillsammans med dirigenten Georg Solti vid en särskilt anordnad festkonsert i Stockholms konserthus i samband med utdelningen av Nobelpriset.

 Läs mer

Operalogg