Klaus Nomi – opera och synthpop på Rotundan 2020

Klaus Nomi – opera och synthpop på Rotundan 2020

Klaus Nomi – opera och synthpop på Rotundan 2020

Kontratenor, synthpopare och stilikon. Klaus Nomi är genom hela sitt liv långt ifrån lagom. Men i denna banbrytande avantgardist ryms också en stark längtan efter samhörighet och kärlek. Lucas Svensson har skrivit en monolog som utspelar sig på ett sjukhus i New York i början av 80-talet – en dödens catwalk – där huvudpersonen, döende i aids, ser tillbaka på sitt liv. Klaus Nomi har urpremiär på Kungliga Operans Rotunda den 17 oktober. Urpremiär för Klaus Nomi den 17 oktober med Richard Hamrin i titelrollen. Foto: Kungliga Operan/ Markus Gårder

Anna Karinsdotter, konstnärlig chef för Unga på Operan:

I Klaus Nomi möter publiken ett monologbaserat verk där text, musik, sång och kraftfullt sceniskt uttryck blivit brutalt aktuell genom den pågående pandemin.

Genom sitt grepp »stand-up noir« vill regissören Sunil Munshi luckra upp föreställningen om gränsen mellan det yttre och det inre. Mellan högt och lågt, humor och allvar, dröm och verklighet.

»Att gestalta Klaus Nomis utanförskap är ytterst en fråga om att inspirera publiken att våga leva fullt ut. Klaus öde är en uppmaning att fortsätta den kamp som livet på olika sätt är för oss alla«, säger Sunil och tillägger:

»Klaus Nomi behöver oss för att bekräftas i sin berättelse. Och vi behöver Klaus Nomi – inte minst nu när vi går omkring här på jorden med våra kroppar i en värld som är hård av asfalt och neonljus och corona.«

Sunil Munshi, som lovordats för uppsättningar på Dramaten, Uppsala stadsteater, Teater Galeasen och Cirkus, debuterar nu på Kungliga Operan.

Titelrollen görs av barytonen Richard Hamrin, som under det senaste året hyllats för profilerade porträtt i t ex Tolvskillingsoperan på Folkoperan och Orfeus i underjorden på Malmö Opera.

Klaus Sperber föddes i Tyskland 1944. I Berlin arbetar han som publikvärd på Deutsche Oper och framträder på gayklubbar innan han flyttar till New York. I stadsdelen East Village på Manhattan lär han känna fler som söker alternativa sätt att leva. Han blir Klaus Nomi och träffar bl a David Bowie – tillsammans framträder de i TV-programmet Saturday Night Live.

Klaus Nomis stil var full av referenser som plockats upp av modedesigners och inspirerat kostymskaparen Bente Rolandsdotter till föreställningens fantasifulla kreationer. För ljussättningen står Linus Fellbom som förvandlar Rotundan till en spektakulär arena.

Med stråkkvartett, piano och synthar framförs arior av bland andra Purcell, Saint-Saëns, hits av Nomi och David Bowie samt ny musik av Jonas Redig. Kapellmästare är Eric Skarby. Dessutom medverkar musiker ur Kungliga Hovkapellet.

Klaus Nomi spelas fram till den 19 november.
Föreställningen rekommenderas från 16 år.

Läs mer

Kungliga Operan

Om Richard Hamrin