Klaus Nomi öppnar sitt hjärta SVT Play 2021

Klaus Nomi öppnar sitt hjärta SVT Play 2021 Foto: Markus Gårder

Klaus Nomi öppnar sitt hjärta SVT Play 2021

Lördagkväll och inget direkt att uppleva i TV. Av en händelse såg jag att det gick att uppleva Klaus Nomi på SVT Play varför det hela löstes direkt.

Det var en av de  föreställningar som jag hade planerat att se hösten 2020. Av detta blev intet på grund av det pandemiska läget.

Klaus Nomi hann ju inte  ges särskilt många gånger innan föreställningen togs ner. Dessutom såldes ju bara ett starkt begränsat antal biljetter till varje föreställning.

Klaus Nomi som föddes som Klaus Sperber år 1944. Klaus Nomi hamnade i början av 70-talet i New York där han senare dog på ett sjukhus 1983.

Barytonen Richard Hamrin gestaltar Klaus Nomis liv i en musikalisk monolog. Det blir mycket musik av olika slag och stilar engagerat,  skickligtoch varierat framfört av Richard Hamrin.

En recensent skrev i en rubrik att detta handlar om Richard Hamrins genombott. Det kan jag på ett plan hålla med även om också räknar Hamrins gestaltning av SjörövarJenny  i Tolvskillingsoperan på Folkoperan för ett par år sedan också som ett stort genombrott.

Hur som helst blev det en mycket fin upplevelse av denna musikaliska monolog med Richard Hamrin. Passa på att ratta in SVT-Play för att inte missa detta tillfälle till en genomarbetad och engagerande och inte minst tänkvärda föreställning.
Passa också på att se intervjun mellan regissören Sunil Munshi och Richard Hamrin ledd av Operans dramaturg Katarina Aronsson

Konstnärligt team

Musik: Henry Purcell, Camille Saint-Saëns m.fl. Ny musik: Jonas Redig
Arr./bearb.: Jonas Redig, Staffan Lundberg, Eric Skarby
Text/libretto: Lucas Svensson
Kostym & mask: Bente Rolandsdotter
Regi & scenografi: Sunil Munshi
Scenografi & ljus: Linus Fellbom

Medverkande

Klaus Nomi: Richard Hamrin
Medverkan: Malin Peterson/Natalya Beshulya, Violin I
Medverkan: Jennie Sandborg/Ylva Larsson Svanström, Violin II
Medverkan: Jarl Högbom, Viola
Medverkan: Elise Eide/Elisabeth Hahn-Eriksson, Cello
Medverkan: Eric Skarby, Kapellmästare, keyboard

Mer att läsa