Kleopatra ljuvlig opera av August Enna 1894

Kleopatra opera av August Enna 1894 Elsebeth Dreisig (Kleopatra) © Kåre Viemose

Kleopatra ljuvlig opera av August Enna 1894

Kleopatra är komponerad av den danska tonsättaren, med italienskt påbrå, August Enna. Första gången jag hörde talas om Enna var i samband med att Den Jyske Opera presenterade bortglömda danska kompositörer för ett par år sedan under namnet Den Danske Serie.

Handling i sammanfattning

Förklädd till en drömtolk lyckas prins Harmaki komma in i drottning Kleopatras palats för att mörda henne, återfå makten över Egypten och befria sitt land från alla romerska inflytanden. En av Kleopatras kammartjänare, Charmion, är djupt förälskad i prins Harmaki och hjälper till att lägga mordplanerna.

Men så snart Harmaki ser Kleopatra slås han av hennes skönhet och kan inte slutföra mordet. När Charmion blir medveten om att hon håller på att förlora Harmaki avslöjar hon planerna för Kleopatra. Harmaki dödas, konspiratörerna fångas – och Charmion måste erkänna de fruktansvärda konsekvenserna av hans svartsjuka …

På sin tid var det en av de mest spelade danska kompositörna och redan 1897 hade verket spelats femtio gånger på operan i Amsterdam och hade getts i Berlin, Hamburg, Köln, Breslau, Riga, Zürich, Antwerpen, Rotterdam och Haag.

Förra året dvs 2019 upplevde jag verket på Gamle Scene i Köpenhamn. Jag tyckte mycket om musiken, men var mindre förtjust i det sceniska upplägget. Tyvärr var inte alla sångarna i bästa form, vilket ytterligare drog ner  mitt helhetsintryck.

I förra veckan fick jag helt oväntat ett paket i brevlådan från DaCapo Records med inspelningen som är gjord av  Odense Symphony Orchestra under ledning av den svenske världsdirigenten Joachim Gustafsson.

Nu har jag haft musiken i mina öron under flera dagar och faktiskt jag uppskattar musiken ännu mer än när jag upplevde musiken för första gången.

Ennas musik är mycket melodisk samtidigt som den är dramatisk när det krävs och det märks att han har stor kunskap av vad som krävs rent teatermässigt.

Till det mycket positiva intrycket bidrar också de utmärkta sånginsatser som här levereras av framförallt av de båda  sopranerna Elsebeth Dreisig och Ruslana Koval, men också tenoren Magnus Vigilius gör en utmärkt insats.

Roligt att åter få uppleva Lars Möller som jag upplevde första gången som Papageno, innan han försvann utomlands.

Det är dock ingen tvekan om att det är sopranstämmorna som lyfter min upplevelse till Strauss-höjderna. Det är vackert och mycket njutbart och det är ett rent nöje att lyssna på inspelningen gång på gång. Det gäller särskilt på den andra cd-skivan.

Det är inte heller någon avgörande nackdel att verket sjöngs på originalspråk dvs danska särskilt som boxen innehåller ett utförligt programblad med dansk och engelsk text och en intressant artikel kring verket av Henrik Engelbrecht.

Till sist är det värt att notera att det är tack vare Den Jyske Operas operachef, Philipp Kochheim som möjliggjorde att Ennas verk ännu en gång sattes upp på en dansk scen – 122 år efter urpremiären på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Medverkande

Kleopatra, drottningen av Egypten – Elsebeth Dreisig

Harmaki, den sista faraon – Magnus Vigilius

Sepa, översteprästen – Lars Möller

Charmion, Sepa´s dotter och drottningens tjänarinna – Ruslana Koval

Schafra, egyptisk prins – Jens Bové

Iras, Kleopatra´s hovman – Kirsten Grönfeldt

Den Jyske Opera Chorus

Odense Symfoni Orchestra

Dirigent Joachim Gustafsson

Världspremiär inspelning

Dacapo Records

 

Mer att läsa

Om August Enna

Om Joachim Gustafsson

Min recension

Den Jyske Opera

Dacapo Records

Gregers DH