Komedi på en bro – en fullträff

Recension: Komedi på en bro - en fullträff Bedron - Nils Gustén; Gränssekreterare - Ola Simonsson; Eva - Maria Sanner; Popelka - Helena Magnusson; Hans - Sebastian Durán. Fotograf: Jonas Persson

Du kan nu uppleva en liten kammaropera på OperaVerkstan på baksidan av Malmö Opera och med ingång från parkeringen. Det är ett litet verk av av den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinu som nu är dubbelt aktuell dels genom premiären med tre scener ur hans opera Julietta på GöteborgsOperan den 13 april dels gav Wermland Opera. hans kanske bästa verk The Greek Passion häromåret.

Komedi på en bro – en fullträff

Komedi på en bro är egentligen  en radioopera från 1937 då den gavs i den tjeckoslovakiska radion. I uppsättningen har regissören tagit väl tillvara på just detta faktum och de olika radiorösterna förstärker den tidsmässiga och byråkratiska upplevelsen av att befinna sig på en bro omgiven av en stad både på västra och östra sidan.

Det går att dra paralleller långt in i modern tid till exempel med det eviga kontrollerandet av den delade staden Berlin, men naturligtvis också till det så kallade kalla kriget efter andra världskrigets slut och kanske särskilt till det gamla Östyskland eller DDR – Deutsche Demokratische Republik, som väl var det officiella namnet.

Musikaliskt är det som en liten pärla med lättlyssnad musik bestående av genuin folkmusik och influenser från de dåvarande musikaliska influenserna.

De sceniska och vokala intrycken lämnar intet i övrigt att önska. Med ett ensemblespel som fungerar mycket bra och där musikerna tillsammans med solisterna gör en ypperlig insats!

Det är lätt att följa med i föreställningen, vilket säkerligen beror på att allting är väl samlat kompakt mellan scen och salong.Det är rent fantastiskt att se att det går att göra stor konst också i det lilla formatet.

Det är en absurd situation som människorna hamnar i, men det handlar också om skämt och allvar.  Det är som Maria Sundqvist skriver i programbladet:

Man kan inte vara riktigt allvarlig om man inte kan skämta.Och man kan inte skämta om man inte kan vara riktigt allvarlig.

 

Om föreställningen

Sett föreställningen 9 april 2019

Upphovspersoner

Musik: Bohuslav Martinu efter en pjäs av V K Klicpera|Libretto: Bohuslav Martinu|Svensk översättning: Maria Sundqvist

PRODUKTIONSTEAM

Kapellmästare & arrangemang: Lars Ljungberg
Regi: Maria Sundqvist
Scenografi: Paula Sjöblom
Kostym: Leif Persson
Ljus: Johanna Svensson
Dramaturg: Sofia Westerlund

MEDVERKANDE

Popelka: Helena Magnusson
Hans: Sebastian Durán
Bedron: Nils Gustén
Eva: Maria Sanner
Gränssekreterare: Ola Simonsson

Östlig vaktpost: Marcus Thernström Florin*
Västlig vaktpost: Mattias Thernström Florin*

Kapellmästare/slagverk: Lars Ljungberg
Cello: Johanna Hydén Lander
Fiol: Hedda Heiskanen
Klarinett: Blagoj Lamnjov

Läs mer