Komedi på en bro nästa premiär på Operaverkstan

Foto: Lars Krantz

På en bro mellan två länder någonstans i Europa står en grupp människor som varken kan komma fram eller tillbaka, fångade mellan två gränskontroller i ett byråkratiskt ingenmansland. Operaverkstans iscensättning av Bohuslav Martinus opera Komedi på en bro från 1935 är lika drastiskt rolig som tankeväckande, i dessa tider av demokratisk kris och nyväckt nationalism. 

Komedi på en bro

De har papper på att de får gå upp på bron, men inte papper på att dee får komma in i landet på andra sidan. De har inte heller papper som tillåter dem att återvända. Så de står kvar på bron, fångar i ett byråkratiskt ingenmansland skapat av ett kallt krigs paranoia.

Komedi på en bro är en radioopera från 1935 av den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinu. Operaverkstans version av denna komedi i klassisk form utspelas i slutet av kalla kriget på en plats präglad av misstänksamhet och spioneri. Allt ställs på sin spets när fem personer fastnar vid gränsen och varken kommer fram eller tillbaka.

Precis som i alla bra komedier finns ett inte så litet korn av allvar. I år är det 30 år sedan muren som delade Europa föll. Handlingen ekar från tiden för murens fall men alla karaktärerna i dramat har fått låna drag av de klassiska comedia dell’arte-figurerna. Byråkratin och militarismen framstår i ett löjets skimmer.

Om föreställningen

Komedi på en bro av Bohuslav Martinu (musik, libretto) efter pjäs av V K Klicpera från 1826. Svensk översättning av Maria Sundqvist. Komedi på en bro hade premiär på tjeckisk radio 1937 och en scenversion kom 1948. Komedi på en bro hade svensk premiär på Stora teatern i Göteborg 1954 och spelades på Malmö stadsteater 1956 och 1983.  

Team

Kapellmästare & arrangemang: Lars Ljungberg
Regi: Maria Sundqvist
Scenografi: Paula Sjöblom
Kostym: Leif Persson
Ljus: Johanna Svensson
Dramaturg: Sofia Westerlund

 

Medverkande

Popelka: Helena Magnusson
Hans: Sebastian Durán
Bedron: Nils Gustén
Eva: Maria Sanner
Gränssekreterare: Ola Simonsson
Östlig vaktpost: Marcus Thernström Florin*
Västlig vaktpost: Mattias Thernström Florin*

Kapellmästare/slagverk: Lars Ljungberg
Cello: Johanna Hydén Lander
Fiol: Hedda Heiskanen
Klarinett: Blagoj Lamnjov

*Statistroller

 

Komedi på en bro spelas på svenska. Föreställning är cirka 40 minuter lång. Rekommenderad ålder från 14 år.