Konsuln på Nääs – synopsis

Konsuln på Nääs – synopsis

Kompositör och librettist

Musik och text: Gian Carlo Menotti

Libretto

Här kan du hämta librettot till Konsuln på engelska

Premiär

Uruppförande: Philadelphia, Schubert Theatre 1 mars 1950. Svensk premiär: Stockholm, Operan 17 januari 1952. Sett föreställningen: 20.7.2008 Opera på Nääs

Produktionsteam

|Dirigent: Emanuel Kling|Regissör och översättning: Anna-Lena Telander|Scenografi: Anna Bjerhem Persson|Kostym: Anna-Lena Telander|Ljusdesign: Gunilla Bjerthin|

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Anna Gomez sopran Anna Lindskog
Assan baryton Sten Dereman
Invandrarkvinnan sopran Beatrice Hagberg
John Sorel baryton Björn Thudén
Farmodern alt Maria Andersson
Magda Sorel sopran Aurora Wedell Berg
Dr Kofner tenor Sten Dereman
Nika Magadoff tenor Fredrik Gustavsson
Polisagenten bas Tomas Öhman
Sekreteraren mezzosopran Boel Adler
Vera Boronel alt Maria Drmecic

Akt I

Magdas man John Sorel har blivit sårad då polisen bryter sig in på ett hemligt politiskt möte. Därför vill han fly till ett annat land och uppmuntrar Magda att ansöka om visum för sig själv, deras son och hans mor till det landet. Hans kontaktman skall vara glasmästaren Assan. På konsulatet sitter en lång rad människor och väntar på att få tala med konsuln, men hans sekreterare ser till att ingen kommer in utan att ha fyllt i en bunt formulär.

Akt II

En kväll krossas en fönsterruta i Magdas hus av en sten, och hon skickar genast bud efter glasmästaren Assan. Han berättar att John alltjämt väntar på besked om huruvida hans familj är på väg till landet ifråga, men Magda har ännu inte inte fått tala med konsuln. En polisagent kommer och frågar ut Assan. Då det äntligen blir Magdas tur att tala med konsuln lägger sekreteraren på nytt hinder i vägen, och Magda beskyller i sin desperation byråkraterna för att ta livet av folk. Sekreteraren lovar att hon skall få tala med konsuln så snart hans gäst har gått, men då Magda förstår att det är polisagenten svimmar hon.

Akt III

John är tillbaka sedan han har fått reda på att hans son är död och hans mor ligger för döden, och då han söker sin hustru på konsulatet blir han gripen trots sekreterarens protester. Hon lovar att ringa till Magda, men det är för sent. Hon har redan begått självmord för att förhindra att John blir arresterad för hennes skull.

Läs mer om Opera på Nääs

Related posts