Kronbruden en svensk Jenufa

Elisabet Strid - Fotograf: Emelie Kroon

Kronbruden – en svensk JenufaKronbruden konsertant  på GöteborgsOperan var ingen helt enkel musikalisk upplevelse att ta till sig, åtminstone inte för mig.

Det är ju inte heller ett verk som spelas särskilt ofta även om jag missade uppsättningen på Malmö Opera, för typ tjugo år sedan…

Det får ju räknas som en viktig uppgift för ett operahus att sätta upp äldre svenska verk och det verkar som inte bara Göteborgsoperan har ambitionen, men säsongen 2016-17 sätter man upp tre verk varav Kronbruden är nummer två. Senare följer  Herr Arnes penningar som bygger på en novell av Selma Lagerlöf och musik av Per Nystroem

Det blev delvis en stark upplevelse som onekligen hade kunnat bli starkare om jag hade förstått handlingen bättre. Det var ibland svårt att förstå vad det sjöngs om, men musikaliskt var det en hyfsad upplevelse om än det inte räknar musiken som särskilt operamässig, trots en tragisk handling.

Vokalt sett var det en utmärkt upplevelse och där särskilt Elisabet Strid och Markus Pettersson utmärkte sig.

Som vanligt var det damerna som imponerade och det gäller då särskilt Mats syster Britta som sjöngs av Katarina Karneús, men också Kerstis mamma som sjöngs av Maria Streijffert svarade för en gedigen insats.Tillsammans med Åke Zetterström svarade Elisabet Strid – för en av föreställningens höjdpunkter, efter pausen.

Bland herrarna, utöver huvudpersonen, Mats, som sjöngs av Markus Pettersson uppskattade jag särskilt Åke Zetterström, Mats Persson och Karl Peter Eriksson.

GöteborgsOperans Orkester,GöteborgOperans Diskantkör och herrar ur GöteborgsOperans kör under ledning av dirigenten David Björkman satte pricken över i:eet.

Om jag har förstått det korrekt kommer vi senare i sommar få möjlighet att avnjuta en cd-inspelning av just Kronbruden.

Om föreställningen

Konsertant på GöteborgsOperan  26.2.2017

Upphovspersoner

Musik: Ture Rangström|Text: August Strindberg

Medverkande

Markus Pettersson, Elisabet Strid, Maria Streijffert, Karl Peter Eriksson, Caspar Engdahl, Katarina Karneús, Mats Almgren, Ingemar Anderson, Hannah Körner, Åsa Thyllman, Frida Engström, My Wegnelius Jarlstedt, Philip Engström, Åke Zetterström, Mats Persson, Mattias Ermedahl, Ann-Kristin Jones, Inez Carlsson, Daniel Ralphsson, Frida Hagman, Tiina Markkanen, Mari Lindbäck, Petter Reingardt

Läs mer