Kult – en radiorockopera av Ola Salo

Ola Salos nyskrivna originalmusik av framförs av ett handplockat rockband, Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester.

AKT I

Elin och Märta går tredje ring på gymnasiet i den lilla domkyrkostaden Segerstad. Det är tidig höst och dags för den traditionellt storslagna läsårsstarten. Den lokale Journalisten är på plats liksom stadens starka män – Landshövdingen, hans svärson Rektorn och så Domprosten, som är änkling och far till Elin.

Hannes är sångare i rockbandet Lewenhaupt och har just fått sin diktsamling refuserad. Elin har också en poetisk begåvning, med faiblesse för romantiken som hon retfullt nog kan bättre än Lärarinnan. Hemma i Domprostens bibliotek hittar Elin och Märta en undangömd lapp med en handskriven vers – en dikt av en bortglömd poet? Plötsligt ser de en möjlighet att avslöja Lärarinnans kunskapsuckor. Med poemet som grund diktar de ihop ett föredrag om en genialisk skald som bott just här i staden men efter seklernas gång fallit i glömska. De ger honom namnet Sander.

På den årliga rockgalan får Elin upp ögonen för Hannes och på efterfesten förenas de i intresset för poesi och utanförskapskonstnärer. Elin testar myten om Sander på Hannes som blir eld och lågor – det är ju nästan för bra för att vara sant.

Domprosten blir upprörd över att Elin träffat just Hannes. På natten samråder Domprosten i hemlighet med Rektorn som inser att påhittet om Sander är precis vad som behövs för att dölja diktens sanna bakgrund. Blev den känd skulle den äventyra båda deras ställningar.

Efter Elins och Märtas redovisning är Rektorn översvallande entusiastisk – detta bortglömda geni är ju just vad hans svärfar Landshövdingen efterlyst för att stärka stadens profil. Elin får en ingivelse – Sanders samlade dikter skulle kunna bli en musikal. Märta får nog och bryter med Elin som får tröst av sin nye själsfrände Hannes. Elin erbjuder honom rollen som Sander i föreställningen.

AKT II

Nu talar hela staden om diktargeniet Sander och Elin får sätta upp musikalen på Stadsteatern. Hannes, som aldrig vetat vilka hans riktiga föräldrar är har fått en känsla av tillhörighet genom Sander, och börjar odla en teori om att han i själva verket är Sanders ättling. I teaterfondens dunkel blir Elin uppsökt av Gerd som arbetat på stadens mentalsjukhus “Heden”. Nu har hon nyheter som rubbar hela Elins värld.

Elins till synes oskyldiga lögn om Sander har satt igång en virvelstorm av händelser som nu sveper med sig alla mot en punkt där även de djupare och mörkare lögner som orten ruvar på ska komma att uppdagas.

Upphovspersoner

Musik och text: Ola Salo

Libretto