Kung Mattias I på Sommaroperan i Höör  – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Kung Mattias I på Sommaroperan i Höör  – synopsis

Kung Mattias I – på Kulturhuset Anders i Höör – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Viggo Edén|Text:Viggo Edén efter Janusz Korczaks böcker, “Kung Mattias I” och “Mattias på den öde ön”|

Premiär

Premiär på Musikhuset Anders i Höör 9 augusti 2012.

Akt I

Kung Stefan av Lakedon i en ligger för döden. Hans son Mattias är bara en ung pojke. Lagen säger att han ska ta Över kronan. Ministrarna är bekymrade; till råga på allt kommer ett sändebud och hotar med krig.Ministrarna muntrar upp sig genom att beställa in en stor supé. De blir strax på lyran. Mattias vaknar och hör hur de skämtar rått. Han söker tröst hos sin snälle doktor.

Mattias utropas till kung, men hans liv är tråkigt och inrutat. Han nonchaleras av ministrarna och har inga lekkamrater. Men han får inga lekkamrater, Men han får kontakt med Felix, vaktchefens son, som smugit in i slottsparken för att knycka hallon. Han får reda på att det är dåligt ställt i landet och att det ska bli krig.Då kallar han till extrakonselj och förhindrar regeringskris. Men sedan hålls han åter utanför regeringsbestyren. Han och Felix beslutar sig för att rymma. De lyckas komma med en trupp och delta som spanare i kriget. Mattias får höra många klagomål på kungar och överhet. Dessutom går det rykten att kung Mattias är försvunnen. Fienden sprider flygblad och påstår att kungen är död. Mattias måste avslöja vem han är. Han förs till generalstaben, där man blir förtjust över att kunna visa att fienden ljuger och säga att Mattias själv är med och leder sina trupper.

De överraskade fienderna besegras nu lätt och Mattias blir hjälte. Nu vill han vara med och bestämma. Han får dock inse att han behöver ministrarnas kunskaper och erfarenheter.Han kan inte stifta lagar hur som helst men bli “reformator”, säger justitieministern. Mattias inför genast reformen att alla skolbarn ska få choklad. Ministrarna går motvilligt med på det, och förebrår honom för att ha slutit en för mild fred pengarna är slut. Ministrarna skriver ett diplomatiskt brev till de andra länderna om att få låna pengar. Mattias undertecknar: “Bär er inte åt som svin, utan låna som sagt var”. j^ Jodå, det kommer snabbt en vänlig inbjudan från de besegrade kungarna till Mattias, doktorn, och kamraterna Stan och Helena. De far iväg under folkets och barnens hurrarop.

Mattias tas emot med pompa och ståt, fast hos den “sorgsne kungen”. som infört parlamentarism, blir det ^mer spartanskt. Han förklarar att det är svårt att vara kung. Mattias går till sängs, orolig. Sorgsne kungen har infört bra reformer för barn. Det vill Mattias också göra. “Det blir mycket svårt” säger doktorn. “Nå, då får det svårt 5äger Mattias. Nästa morgon berättar sorgsne kungen att lånet till Mattias är beviljat.

Men pengarna räcker inte till Men pengarna räcker inte, till lekplatser, sommarkolonier och skolmat. Då vill Mattias fara till det mystiska landet Andrien dit han också är inbjuden. Och kan han få låna mera pengar”? – Ja, säger sorgsne kungen, om du inför en konstitution så att lånet blir till hela folket och inte till dig ensam. Mattias i åker till Andrien och tillbringar en lycklig tid tillsammans med Felix, Stan och Helena, och lär känna den käcka prinsessan Klu-Klu. Det blir en avskedsceremoni inför den sista natten. Doktorn gör storverk med sin läkekonst. Klu-klu är ledsen och vill inte skiljas från Mattias.

Akt II

Mattias med följe är på väg hem fullastade med diamanter. Ministrarna är nervösa; nu har pojkvaskern lyckats igen och blir svår att tas med. Fast det är ju bra med diamanterna. När de dessutom själva får gåvor går de med på Mattias olika reformer, som att instifta en riksdag med barn som ju också är medborgare och ska få vara med att bestämma En journalist dyker upp och vill göra en tidning åt Mattias.

Den drivande bland dem som anföll Lakedonien, kung Runge av Martien, konfererar med den mera tveksamme i kung Trofenus. Runge övertygar Trofenus om att Mattias kan bli farlig med sin barnriksdag och sina ideer, och avslöjar att journalisten är en provokatör i hans tjänst. Men det kommer en inbjudan att inviga barnriksdagen och den tackar de ja til “Det blir säkert festligt och gott”. Barnriksdagen invigs högtidligen. Alla är där. Prinsessan Klu-klu lar lärt sig språket och håller till allmänt jubel ett litet tal.

Men Mattias är överambitiös. Han “går in i väggen”. Doktorn, med stöd av Kki-klu, ordinerar absolut vila och sedan sommarlov.

När Mattias kommer tillbaka från sommarlovet är det oro och demonstrationer i landet. Skolorna fungerar inte, för barnen bryr sig inte om vad lärarna säger, nu när de har egna riksdagsmän och en kung som man kan klaga för. Mattias föreslår att barnen ska få skollön, mot att de arbetar ordentligt. Vad säger barnriksdagen?

I barnriksdagen, där Felix är talman. finns också journalisten. Hon frågar barnen vad de önskar sig. Det kommer genast en störtflod av önskningar från de nyblivna riksdagsmännen. Mattias och Klu-klu anländer medan man överlägger om vuxna ska få kyssa barn och om flickor ska få ha lika många fickor som pojkar. Diskussionen urartar och Klu-klu försöker läxa upp pojkarna,som skriker okvädingsord åt henne. Men man tar sig samman och diskuterar skolan. Mattias förslag om skollön möts av misstänksamhet orb klagomål på orättvisa lärare. Och en utredning tar för lång tid. Då får väl lärarna undervisa de vuxna tills utredningen är klar föreslår Felix’. Barnen får ta hand om samhället i övrigt. Och så beslutas det!

Ett par veckor senare: Samhällsexperimentet går riktigt bra, säger journalisten till Mattias, som dock är orolig. Och mycket riktigt, sorgsne kungen kommer och säger att katastrofen nästan är ett faktum ingenting fungerar i landet och kung Runges armé närmar sig. Mattias förstår att journalisten lurat honom. Felix kommer inrusande och bekänner att han blivit mutad och utpressad.

Mattias bestämmer att de vuxna ska återgå till arbetet, barnen till skolan och att barnriksdagen bara ska bli rådgivande. Han skriver ett fredsanbud till kung Runge. Runge är kallsinnig. Man förhandlar inte med harn, man ger dem stryk. Han har redan inlett invasionen. Men vad nu. motståndet är starkt! Runge rasar över sin journalist. Folket skulle ju längta efter att bli befriade från Mattias! Journalisten förklarar att hon blivit avslöjad och att landet nu fungerar igen.

Men – hon har ett förfalskat dokument där Mattias uppmanar alla barn i hela världen att göra uppror. Trofenus och Sorgsne kungen, blir tvungna att ansluta sig till Mattias fiender.

Lakedonien kapitulerar och Mattias tas tillfånga. T en snabb krigsrätt döms han till döden. En inhyrd mobbningskör hånar honom medan andra känner sorg .och ånger. Kung Runge hoppades att Mattias skulle bryta samman i gråt. men så sker icke. I sista stimd benådas Mattias och förvisas till en öde ö. Mattias tillbringar en lång tid på den öde ön. Där blev hans liv helt annorlunda. Han får tid att tänka och filosofera. Men det kommer brev från prinsessan Klu-klu och doktorn. Andriens barn svälter och kung Runge planerar ett nytt krig. Mattias rymmer från ön, telegraferar till Röda korset och skriver brev till alla kungarna. Brevet, en vädjan om fred och försoning, läser kung Trofenus upp för Runge och säger att denna gång går han inte med på någon krigshandling. Dessutom är det uppror i Runges land. Runge flyr, till Lakedonien!

Vid slottet i Lakedonien väntar alla oroligt. Doktorn meddelar att hjälpen till Klu-klus Andrien nått fram!Statsministern säger att kriget är avvärjt och kung Runge försvunnen. Mattias anländer under jubel. Hem börjar tala då kommer kung Runge in och böjer på knä. Mattias säger: “Res er upp: ingen hotar er här”. Han lägger ner sin krona, säger att han ska gå i skolan och ta ett vanligt arbete. Journalisten tvcker att han ska skriva sina memoarer istället. Det vill han inte utan utropar ett leve för republiken Lakedonien och för freden!

kungmattiaoperaihoor3
Scenbild från Mattias I på Kulturhuset Anders i Höör

 

Related posts