Kung Mattias I urpremiär på Kulturhuset i Höör

Kung Mattias I urpremiär på Kulturhuset i Höör

Kung Mattias I urpremiär på Kulturhuset i Höör

Höörs Sommaropera- urpremiär på Kung Mattias 1 – en upplevelse för hela familjen

Urpremiär på opera i Höör Kulturhuset Anders 9 augusti

Musik och libretto: Viggo Edén

Höörs Sommaropera är en musikfestival i Höör som produceras av Höörs Musiksällskap, vilket de har gjort sedan 1997. Varje år ger man en sommoropera på Kulturhuset Anders där barn och ungdomar får delta i en operauppsättning tillsammans med professionella sångare och musiker. Konstnärlig ledare är Viggo Edén och Tord Nihlén är projektledare.

I år gav man ett nyskrivet verk av Viggo Edén ”Kung Mattias 1”, som bygger på några barnböcker av den polske författaren, läkaren och pedagogen Janusz Korzak.

Viggo Edén berättar i en tidningdintervju:

Lille kung Mattias är en fin och aktuell berättelse om en ambitiös pojke som blir kung och hjälte, men som dras in i en värld där folk luras. 2012 är Korczak-år till minne av barnhemmet han startade i Warszawa 1912 och hans död i Treblinka 1942. Dessutom handlar det om barn, vilket är gjutet för oss som i många år arbetat med barn.

I samma intervju konstaterar Viggo Edén hur musiken är:

Det är ganska avancerad harmonik och rytmen kräver mycket av barnen. Böckerna är från 1920-talet, en kreativ tid inte minst musikaliskt, vilket har smugit sig in i musiken. Men den är ganska romantisk och på sina ställen vacker.

Det är en uppsättning, som samtidigt rymmer mer än ett trettiotal medverkande och det handlar naturligtvis mest om barn, men det medverkar också några vuxna skådespelare och sångare.Mest minnesvärd här är Charlotte Gustafsson, men också övriga gjorde en bra insats, men Richard Wielands röst var intressant och speciell. Kan han ha varit countertenor?

Eftersom det i huvudsakligen handlar om sjungande barn avstår jag från att göra några kommentarer om det rent sångliga, men visst fanns det några röster som säkert kan bli något när de blir större.

Huvudrollen sjungs av Johan Ulfsparre och det får ju anses vara en stor prestation för denne unge man att klara av att hålla alla sångtexterna i huvudet. Det var ju en lång föreställning, mer än två och en halvtimme.

Barnen skötte sig alldeles utmärkt inte minst sceniskt och jag anar att regissören, Matti Edén har haft en stor arbetsuppgift att få allting att klaffa och det gjorde det i stort. Det märktes också på barnen att de trivdes väl på scen och det är nog en förutsättning för att kunna ro i land denna stora produktion.

Till den största upplevelsen får jag ändå konstatera att musiken var ganska romantisk och på sina ställen vacker, men också mycket illustrativ. Det är inte ofta man får den musikaliska upplevelsen av musik som är komponerad i detta århundrade.

Orkestern gjorde också en mycket fin insats och det var lite spännande att lyssna på instrument som jag vanligtvis inte hör på en operaföreställning.

Sammanfattningsvis var det en trevlig kväll på Kulturhuset Anders och personligen önskar jag att denna uppsättning kunde spelas vid fler tillfällen än de som är planerade i Höör.

Recensioner

Lars-Erik Larsson i Skånska Dagbladet

Produktionsteam

Regissör: Matti Edén

Kostym: Ann Walton

Scenografi: Leif Persson

Ljussättning: Emmy Axelsson och Dana Lötberg

Sångare/skådespelare

Johan Ulfsparre

Isa Polfeldt

Matts Johansson

Linus Ask

Richard Wieland

Charlotte Gustafsson

Johan Bogren

Tora Larsson

Gustav Allen Schriver

Nellie Nyberg

Nils Hansson

Signe Olofsson

Karl Lindén

Nils Palenius

David Afzelius

Ivar Lodén Håkansson

Astrid Ramberg

Åke Wieland

Embla Grandin

Jonatan Nettréus

Björn Hansson

Related posts

Kommentera