Kungliga Operan återöppnar 2021

Kungliga Operan återöppnar med triss i nytt konstnärligt ledarskap Konstnärliga chefer och vd på Kungliga Operan 2021    På bilden: fv Nicolas Le Riche, Alan Gilbert, Birgitta Svendén, Michael Cavanagh, Ellen Lamm.Foto: Tobias Regell

Den 28 augusti inleds hösten med en stjärnsprakande fest för konsten och vetenskapen; Anders Walls Stiftelses jubileumsgala som senare i höst (2 oktober) sänds på Folkets Hus och Parkers biografer runtom i Sverige och under senhösten visas på Operan Play.

Kungliga Operan återöppnar 2021

med triss i nytt konstnärligt ledarskap

Michael Cavanagh är ny operachef, Ellen Lamm konstnärlig chef för Unga på Operan och Alan Gilbert musikchef. Triss i nytt konstnärligt ledarskap blir det när Kungliga Operan i Stockholm tar emot 300-publik för första gången sedan mars 2020.

 Nystart hösten 2021

Hösten 2021 innebär en nystart för Kungliga Operan i Stockholm.
Förutom en kort period av öppethållande förra hösten öppnar nu den publika verksamheten för första gången sedan mars 2020.

Längtan efter en höststart har nog aldrig varit starkare för oss på Kungliga Operan än den är nu«, säger Operans VD Birgitta Svendén. »Efter hundratals dagar med ett stängt operahus ser vi nu, med en nästan euforisk känsla, fram emot återöppningen.

PREMIÄRER

Den nya höstrepertoaren innehåller bland annat två operapremiärer (Jolanta och Snödrottningen), två balettpremiärer (Svansjön och Bella Figura), en storslagen gala från Kungliga Baletten som framför höjdpunkter ur klassisk och neoklassisk balett och Unga på Operan presenterar en urpremiär för de yngsta, Station Illusion, signerad koreografen och barockexperten Karin Modigh.

OPERA

Rigoletto

Första operaföreställningen på stora scenen blir Rigoletto den 4 september. I Sofia Jupithers hyllade uppsättning kretsar handlingen kring män med makt och utsatta kvinnor i en värld där rädslan dominerar.  Rigoletto görs även denna gång av hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson, som vid premiären fick idel lovord för sitt rollporträtt, medan den unga sopranen Hanna Husáhr gör en spännande rolldebut som Gilda. Hertigen sjungs av Antonio Poli och dirigent är Daniela Musca. Rigoletto ges 4/9 – 18/10.

Jolanta

Tjajkovskijs Jolanta berättar en saga om en kungadotter som i Sergey Novikovs regi flyttats fram till vår tid. Tjajkovskijs sista opera, som skrevs på höjden av tonsättarens skapande förmåga, hade stor framgång vid premiären i St. Petersburg 1893.  Ett år senare gavs verket på Kungliga Operan, men har inte spelats i Sverige sedan dess. Titelrollen görs av den ryska sopranen Olga Schheglova. Föreställningen dirigeras av John Fiore. Jolanta (2 – 28/10) är en samproduktion med Helikon Opera, Moskva.

Candide

I Bernsteins Candide (16/10 – 6/11) görs ledande roller av Joel Annmo, Elin Rombo, Jeremy Carpenter och Miriam Treichl. I rollen som Paquette medverkar Karolina Blixt. Ole Anders Tandberg, som står för regin, har tidigare gjort uppmärksammade Mozart-uppsättningar på Kungliga Operan och nu senast Glada änkan med Henrik Dorsin. Den här gången gör Tandberg en surrealistisk tolkning av Bernsteins medryckande och jazziga operett. Nu finns chansen att uppleva denna operett som hade premiär våren 2020. Dirigent även denna gång är Stefan Klingele.

Madama Butterfly

Kirsten Harms uppsättning av Madama Butterfly (11 – 25/11) har spelats för utsålda hus sedan premiären 2014. Här återkommer Asmik Grigorian (vinnare av prestigefyllda Opera Awards 2019) i en av sina verkliga paradroller. »Grigorian är född till Madama Butterfly«, skrev SvD efter premiären. Rollen som Pinkerton sjungs av Migran Agadzhanyan, medan Katarina Leoson är Suzuki och Sharpless görs av Ola Eliasson. Föreställningen dirigeras av Vincenzo Milletari.

Valkyrian

Staffan Valdemar Holms uppsättning av Wagners Valkyrian (20/11 – 15/1) har uppmärksammats för sin utmejslade personregi. Och Bente Lykkke Møllers strama nordiska scenografi tar tydligt avstamp i Kungliga Operans långa Wagnertradition.

Ett visuellt och existentiellt allkonstverk är nu tillbaka – till svindlande vacker musik. Här möts några av Sveriges främsta Wagner-sopraner med världen som arbetsfält: som Brünnhilde alternerar Iréne Theorin med Ingela Brimberg. Cornelia Beskow är Sieglinde och Katarina Dalayman sjunger Frickas parti. Allt under ledning av Operans nya musikchef Alan Gilbert.

Snödrottningen

Snödrottningen (premiär 9/12 – spelas till 21/1), en familjeopera som passar alla från 5 år, är en nyskriven opera av den svenske tonsättaren Benjamin Staern som hade sin urpremiär på Malmö Opera 2016. Det är ett hjärtevärmande verk efter H. C. Andersens saga med spänning, humor och kärlek. Efter urpremiären skrev SvD; »musikalisk sagoteater med hög, dramatisk intensitet«, Expressen tyckte att Snödrottningen är »fullkomligt lysande«.

Snödrottningen dirigeras av Cathrine Winnes och för regin står Elisabeth Linton, som i juni utnämndes till ny operachef för Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Ledande roller görs av Susanna Stern (Snödrottningen), Vivianne Holmberg (Gerda), Wiktor Sundqvist (Kaj) och Susann Vegh (Mormor, Blomstergumma, Rövarkärring).

BALETT

Kungliga Baletten – gala (17/9 – 6/10) är en kväll som passar såväl den erfarna dansentusiasten som alla som vill ha en utmärkt introduktion till denna älskade konstform. Ett smörgåsbord av det bästa där hela Kungliga Baletten intar scenen. Det blir tyll och tåspets, sylfider och svanar, klassiskt och neoklassiskt – alltifrån Sylfiden och Döende svanen till senare tiders höjdpunkter i precision och skönhet. Hovkapellet leds av Andrea Quinn.
I Kylián/Ek/Forsythe möts tre mästarkoreografer i ny kombination:

Bella Figura

Bella Figura, som räknas som ett av Jirí Kyliáns främsta verk, hade urpremiär på Nederlands Deans Theater 1995 och har sedan dess väckt stor uppmärksamhet på de internationella dansscenerna. Nu ges verket för första gången i Skandinavien.

 Överbord

I överbord visar Mats Ek, tillsammans med dansare ur Kungliga Baletten, upp ett verk fyllt av den kraft, känsla och dynamik som gör denne scenkonstnär så unik. överbord är tillägnad Marie-Louise Ekman.

In the middle Somewhat Elevated

In the Middle, Somewhat Elevated är verket som för alltid förändrade baletten. Det är en modern klassiker av den store förnyaren William Forsyhe. Beställt av Rudolf Nurejev för L’Opéra de Paris 1987 har verket sedan dess spelats världen över. Denna trippel ges 28/10 – 18/11.

Svansjön

Svansjön – baletternas balett till Tjajkovskijs musik – har genomgått många revideringar. Efter Rudolfs Nurejevs tidigare versioner av Svansjön räknas hans uppsättning på L’Opéra de Paris 1984 som hans definitiva och slutgiltiga version. Och det är den versionen som fram tills nu aldrig tidigare uppförts i Sverige. Svansjön är ett av de mest spelade verken genom tiderna, på Kungliga Operan, mer än 830 gånger totalt. Svansjön (9/12 – 19/1 -21 dirigeras av Philippe Béran.

UNGA PÅ OPERAN

Unga på Operan har urpremiär på Station Illusion, en uppsättning för barn från 6 till 12 år som ges på Rotundan 23/10-23/11. När ett kringresande teatersällskap står för underhållningen kan allt hända! Guide är den lekfulle Tessin, 1700-talets store slottsarkitekt och kulturälskare, som bjuder in oss till sina illusioner. Rollen som Tessin kreeras av Mathias Terwander Stintzing. Teamet, med barock-specialisten Karin Modigh i spetsen, har skapat en kärleksförklaring till den franska barockteatern. Det blir musik, dans, sång, commedia dell’arte och kulisser i skön förening och halsbrytande förvandling.

KONSERTER

Brahms Requiem

Under september ger Kungliga Hovkapellet tre konserter. Den 11/9 framförs Brahms Requiem – in memorian under ledning av Operans nya musikchef Alan Gilbert som dirigerar ett framförande i Gustav Vasa kyrka med Kungliga Operans kör samt solisterna Christina Nilsson och Karl-Magnus Fredriksson.

Guldfoajén

Däremellan ger Hovkapellet en kammarkonsert i Guldfoajén (3/9) med musik av Andrea Tarrodi, Elfrida Andrée och Antonín Dvorak.

Konserthusets Stenhammar-festival

Och inom ramen för Konserthusets Stenhammar-festival leder Tobias Ringborg Hovkapellet i tonsättarens symfoni nr 2 och pianokonsert nr 1 (solist Stefan Lindgren).

Nyårsgala

Året avslutas med en Nyårsgala där några av Operans främsta solister, sångare ur Kungliga Operans kör och avgångselever från Operahögskolan framför välkända verk tillsammans med musiker ur Kungliga Hovkapellet.

I KORTHET

Anders Walls stiftelse – jubileumsgala 28/8
Kammarkonsert 3/9
Rigoletto 4/9
Brahms Requiem 11/9
Balettgala – PREMIÄR 17/9
Jolanta – PREMIÄR 2/10
Candide 16/10
Station Illusion – URPREMIÄR 23/10
Kylían/Ek/Forsythe – PREMIÄR Bella Figura 28/10
Madama Butterfly 11/11
Valkyrian 20/11
Snödrottningen PREMIÄR 9/12
Svansjön – PREMIÄR 10/12
Nyårsgala 31/12

Läs mer

Operalogg