Kungliga Operan flyttar in på fotbollsarena

Kungliga Operan flyttar in på fotbollsarena

Kungliga Operan flyttar in på fotbollsarena

Ett nytt operahus i Stockholm har länge stått högt på Kungliga Operans önskelista. Nu verkar det som att det kan gå i lås. Den nya nationalarenan för fotboll, Swedbank Arena i Solna, kommer även att hysa Operans föreställningar, erfar Kulturnytt.
Efter att det i förra veckan blev känt att AIK inte var intresserade av att utnyttja den nya arenan har arenastadens vd Christian Alexandersson letat efter nya intressenter. Enligt vad Kulturnytt erfar har man hittat rätt i Stockholmsoperan.

Kulturnytts operakritiker Per Feltzin gläds åt beslutet:

Spontant är jag glad som ett barn på julafton. Äntligen får Sverige en arena i storformat för operakonsten. Vi kanske till och med får de här ståplatserna i operan som är viktiga för att få mängden åskådare och lyssnare att komma, säger Per Feltzin.
Men intimiteten i ett operahus, vad händer med den på en stor idrottsarena?

Det finns ju kopplingar tidigare. Antiken har haft de stora arenorna, och det har blivit opera. Jag tror att man kan jobba väldigt mycket med scenografin. Att man kan få scenografin att projicera vissa delar. Utomhuskonserter med storbildsdukar har fungerat väldigt bra i rockvärlden. Jag tror att det här skulle kunna fungera på operavärlden.

Men kommer man inte att frysa på vintern?

Enligt de ritningar som vi har tittat på så skissar man på ett glastak. Glastak och akustik är en svår fråga, men jag tror att om man får arkitekterna och ljudingenjörerna att jobba ihop, så blir det intimt.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Läs mer

Kungliga Operan