Kungliga Operan hösten 2022

Kungliga Operan hösten 2022

Hösten 2022 på Kungliga Operan känns i hela kroppen. Höstens säsong blir en virvelvind av starka känslor, höga toner och piruetter. Publiken bjuds på nyskriven opera för barn i Flyg vart du vill och neoklassisk balett av stjärnkoreograferna Robbins och Balanchine. Två stora operapremiärer väntar: Efterlängtade Ariadne på Naxos med Christina Nilsson i huvudrollen och urpremiär för Strandad med folkmusikern Lena Willemark i en av de ledande rollerna. Opera möter kulning i en uppgörelse med skulden över att överleva en naturkatastrof, inspirerad av de verkliga händelserna under tsunamin 2004. Detta är bara några av många anledningar till att redan nu börja längta efter en höst i Kungliga Operans salong!

Kungliga Operan hösten 2022

Birgitta Svendén, VD: Vi på Operan är oerhört glada över att kunna presentera ett mångfacetterat och färgstarkt program till er denna höst. I tider av oro i omvärlden behöver vi konsten i våra liv som bäst, mer än vad vi kanske tror. Vi behöver den för att förstå vår värld, vår historia och vad det innebär att vara människa. Och vi behöver den för att träffa varandra, dela upplevelser, berikas av mänskliga möten.

UNGA PÅ OPERAN

FLYG VART DU VILL, urpremiär 8 oktober
Vad är döden? Var hamnar vi när vi dör och vad händer där? Kommer vi att återförenas med dem som gått bort före oss? Och hur kommer vi att se ut? I denna nya produktion av den hyllade regissören och multiartisten Charlotte Engelkes får publiken uppleva musik av Bizet, Offenbach, Mozart, Rossini, Wagner, Purcell och Verdi i nya och oväntade sammanhang. En infallsrik föreställning där myt möter samtid, surrealism möter allvar, dödsrikets vakthund Kerberos är en trehövdad pudel, klassisk opera binds ihop med nyskriven elektronisk musik och en pingvin sjunger duett med en älg. En föreställning för barn i åldrarna 10–12 år.

Ellen Lamm, konstnärlig chef Unga på Operan: »Våra konstformer passar så bra för unga besökare eftersom just konstupplevelser kopplade till musik, sång och rörelse talar så direkt till våra känslor. Man behöver ingen förförståelse för att drabbas och ryckas med av opera och balett, både det musikaliska och det visuella går rakt in i hjärtat.«

OPERA

STRANDAD, urpremiär den 19 november.En nyskriven opera av Karin Rehnqvist och Kerstin Perski.
Karin Rehnqvist, en av Sveriges främsta samtida tonsättare, tar sig an en berättelse om sorgens väg till att kunna fortsätta leva när det som har gett livet mening är borta. Delvis inspirerad av den stora kollektiva tragedin med 2004 års tsunami, som hon bevittnade på plats i Thailand, har hon tillsammans med dramatikern och librettisten Kerstin Perski skrivit en ömsint opera som kretsar kring viktiga allmänmänskliga frågor om sorg, saknad, överlevandeskuld och sökande efter balans i en värld som vänts upp och ned. Operasång blandas med folkmusikens stilmedel, som kulning. I rollerna bland andra Vivianne Holmberg och Lena Willemark. Strandad är en specialbeställning från Kungliga Operan.

Kungliga Operan hösten 2022

Foto: Kungliga Operan

ARIADNE PÅ NAXOS, premiär den 28 september
Metafiktion i dess mest underhållande form, en föreställning som gör publiken medveten om sin egen roll, samtidigt som den roar. Det är en komisk opera där tal blandas med sång. Njut av Strauss glänsande melodiösa och lyxigt orkestrerade musik, framförd av Kungliga Hovkapellet och dirigerad av Operans musikchef Alan Gilbert. Med Christina Nilsson, Sofie Asplund, Michael Weinius och skådespelaren Andreas T Olsson i huvudrollerna.

 

BALETT

ROBBINS/BALANCINE, premiär den 21 oktober.
Kungliga Baletten framför en triple bill av Jerome Robbins – en av de främsta amerikanska koreograferna någonsin –  och George Balanchine, som grundade såväl School of American Ballet som New York City Ballet och vars betydelse för danskonstens utveckling inte går att överskatta.

THE CONCERT, med undertiteln  The Perils of Everybody  (1956), är ett av Robbins mest kända verk, som med varm igenkänningshumor skildrar ett konsertbesök ur besökarnas perspektiv.  I  In the Night  från 1970 blandar Robbins utåtriktad narrativ balett med Chopins bitterljuva musik.

Avslutningsvis presenteras  Tema och variationer, ett verk av George Balanchine själv till musik av Tjajkovskij.

Musiken framförs av Kungliga Hovkapellet, dirigerat av Marie Rosenmir.

PÅ OPERAREPERTOAREN STÅR TRE NYPREMIÄRER

TROLLFLÖJTEN, nypremiär den 25 augusti.
Ole Anders Tandbergs fantasifulla uppsättning av Wolfgang Amadeus Mozarts opera inleder höstsäsongen. Trollflöjten är en av Kungliga Operans mest populära föreställningar, som undersöker gränserna mellan ljus och mörker, ont och gott. I rollen som Tamino ser vi Jonathan Koppel och Tetiana Zhuravel gör Nattens drottning. I rollen som Pamina ser vi hyllade stjärnsopranen Hanna Husáhr, som under våren gjorde succé i både nyskrivna Löftet som i Puccinis Syster Angelica/Gianni Schicch . Kungliga Hovkapellet framför musiken, dirigerat av Julien Salemkour.

LA TRAVIATA, nypremiär 3 september.
Denna klassiker av Guiseppe Verdi, i tolkning av Ellen Lamms och Magdalena Åberg, är en historia med fokus på maktförtryck och mänskligt hyckleri. Uppsättningen hade premiär 2019. I huvudrollerna ser vi Elin Rombo och Joel Annmo, som senast syntes på Kungliga Operan som kärlekspar i Candide hösten 2021. Kungliga Hovkapellet leds av Daniele Callegari som senare i höst ska dirigera samma verk på Metropolitanoperan i New York.

LA BOHÈME, nypremiär den 15 december
En efterlängtad återkomst för uppsättningen där José Cura låter ett nordiskt ljus lysa över Puccinis mästerverk och förflyttar La bohème från Paris till ett fiktivt Stockholm. Författaren Rodolfo blir August Strindberg, målaren Marcello blir Edvard Munch, filosofen Colline blir Søren Kierkegaard, tonsättaren Schaunard blir Edvard Grieg och kabarésångerskan Musetta blir Tulla Larsen. Väl förtrogen med musiken och med librettot i detta drabbande, tragikomiska drama har José Cura skapat en helt egen skandinavisk Bohème för Kungliga Operan. I rollerna som Mimi och Rodolfo ser vi Magdalena Risberg och Bror Magnus Tødenes. Kungliga Hovkapellet dirigeras av Tobias Ringborg.

Michael Cavanagh, konstnärlig chef för Operasektionen: »Vi bjuder på en blandning mellan helt nya verk, äldre verk i modern tappning och klassiker i traditionell skepnad. Man ska inte vara rädd för traditionen – det viktiga är att det finns balans. Det är detta som gör Kungliga Operan till ett internationellt operahus, Sveriges operafönster mot världen. Det är på samma gång en nationalscen och en världsscen.«

ÄVEN KUNGLIGA BALETTEN PRESENTERAR TRE EFTERLÄNGTADE NYPREMIÄRER

DON OUIJOTE nypremiär 9 september
En klassiker fylld av Cervantes fantasifulla visioner. Baletten är en äventyrsresa full av färg och liv där komedi och tragedi blandas. Den legendariska koreografen Rudolf Nurejev har skapat en glädjefull balett till Léon Minkus musik, med bländande dansteknik och färgsprakande sceneri som passar hela familjen. Kungliga hovkapellet medverkar och dirigeras av Garrett Keast.

ASKUNGEN spelas från 2 december
Balettåret avslutas med en återkomst för Askungen, skapad exklusivt för Kungliga Baletten av Tamara Rojo. Tillsammans med färgstarka kostymer av modeskaparen Christian Lacroix och den klassiska och välkända musiken av Prokofjev skapas en färgsprakande danskväll för hela familjen, från 7 år. Musiken framförs av Kungliga Hovkapellet, dirigerat av Ewa Strusinska.

Nicholas Le Riche, konstnärlig chef för Kungliga baletten: »Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för balett och vårt uppdrag är att ge en heltäckande bild av balettvärlden. Höstens säsong fångar upp olika trender i dansvärlden och balanserar dem med de traditionella baletterna som vi också vill presentera för publiken. Denna höst sätter vi upp tre produktioner som kompletterar varandra på ett ljuvligt sätt.«

KUNGLIGA HOVKAPELLET
Världsdirigenten Alan Gilbert är Kungliga Operans musikchef och ansvarar för Kungliga Hovkapellet, Sveriges största orkester och dessutom en av världens äldsta, med anor från 1500-talet. Alan Gilbert är en av världens mest eftertraktade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har prisats med ett flertal internationella Grammys och är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och sin nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren. För den svenska publiken är han ett välkänt namn efter sina många år som chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna, en orkester som han numera är hedersdirigent för. Idag kombinerar Alan uppdraget som Kungliga Operans musikchef med ett annat prestigefyllt uppdrag, som chefsdirigent för Elbfilharmonikerna i Hamburg.

»Det känns fantastiskt att få arbeta med Kungliga Operans musikutbud« säger Alan Gilbert, som under spelåret 2021/2022 dirigerade Valkyrian, Löftet och Flickan från Västern på Kungliga Operan. »Jag ser särskilt mycket fram emot att dirigera Richard Strauss Ariadne på Naxos, det här är första gången som jag tar mig an denna opera. Strauss är en mästare. Han har en sådan otrolig känsla för sångrösten, speciellt den kvinnliga rösten, vilket gör hans musik till en fröjd att dirigera.«

KONSERTER MED KUNGLIGA HOVKAPELLET

GRATISKONSERT PÅ GUSTAV ADOLFS TORG 1 augusti
Stockholms kulturfestival 2022 avslutas med en sensommarkonsert med Kungliga Operan på Gustav Adolfs torg. Konserten blir startskottet för Operans säsong 2022/2023 och kvällen bjuder på höjdpunkter från säsongen med Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör, solister och dirigenten Mei-Ann Chen. Det blir musik av Mozart, Verdi och Puccini med flera och operachef Michael Cavanagh presenterar. Fri entré och för alla åldrar!

EVA DAHLGREN LIVE PÅ KUNGLIGA OPERAN, 27 & 28 augusti

I ett unikt samarbete med arrangören och dirigenten Hans Ek och Kungliga Hovkapellet vill Eva Dahlgren bjuda publiken på en oförglömlig och vild kväll. »I mitt huvud ser jag hur publiken har fått säkerhetsbälten i stolarna. Det ska bli en kittlande, hisnande musikresa och frisyrerna ska stå på ända när vi är klara«, säger Eva Dahlgren.

KAMMARKONSERT I GULDFOAJÈN, 15 september
Höstens kammarkonsert består av två halvor, med musik från 1900-talet och 1700-talet. Från 1900-talet får vi höra tre kortare verk, som alla har harpans vackra ljud i en framträdande roll: Waterwaysav den japanske tonsättaren TōruTakemitsu och två franska neoklassicistiska verk från 1930-talet, Jean Françaix Kvintett för flöjt, harpa och stråktrio och Francis Poulencs Suite française. Efter paus dyker vi rakt in i 1700-talets klassicism med en symfoni komponerad av mannen som inte utan anledning fått epitetet »symfonins fader«, Joseph Haydn. Hans symfoni nr 31, även känd som Hornsignalssymfonin, är ett piggt verk från genrens barndom. Musik som gjord för att upplevas i en praktfull sal som Guldfoajén. En konsert både för konnässörer och för nyfikna musikälskare som nyss börjat doppat sina tår i den klassiska musikens underbara värld.

SYMFONISK BALETTKVÄLL , 25 november
Balettens historia består inte bara av oförglömligt vacker dans utan även av oförglömligt vacker musik. Kungliga Hovkapellet uppmärksammar detta genom att ge en konsert på stora scenen som enbart består av balettmusik – arrangerad för att passa konsertformatet. Njut av Sergej Prokofjevs kanske mest älskade verk, baletten Romeo och Julia, i form av en svit som gjordes av tonsättaren själv.

HUGO ALFVÈN
Vi får också höra musik av 150-årsjubilaren Hugo Alfvén: sviter ur Bergakungen och Den förlorade sonen, två baletter som bägge hade urpremiär på Kungliga Operan 1923 och 1957, med koreografier av Jean Börlin respektive Ivo Cramér. Dessa två klassiker har fått nya och förlängda arrangemang, signerade Tobias Ringborg som även dirigerar Kungliga Hovkapellet denna kväll. En konsert som får själen att dansa!

NYÅRSKONSERT, 31 december
Vi avslutar året traditionsenligt med en lyxig konsert som välkomnar framtiden på bästa möjliga sätt. Kungliga Operans solister får sällskap av examenselever från operalinjen vid Stockholms konstnärliga högskola i ett festligt nyårsprogram med Kungliga Hovkapellet. Konserten dirigeras av italienske Vincenzo Milletarì, som de senaste åren har dirigerat bland annat Rigoletto och La traviata på Kungliga Operan, och han dirigerar även ett par av höstens föreställningar av Ariadne på Naxos.

OPERANPLAY.SE
Upptäck vår streamingkanal, helt utan kostnader eller abonnemang! Kungliga Operan fortsätter att erbjuda opera, balett och barnkultur i världsklass direkt till ditt vardagsrum eller din telefon, när du vill. Även i höst laddar vi upp med välkända favoriter och nya upptäcker. Unga på Operan fortsätter med den populära webbserien Det magiska huset, riktad till barn mellan sex och tio år, där man får följa med bakom kulisserna och förundras över allt besynnerligt och magiskt som sker i Operahuset. Varmt välkomna till denna unika plats!

VÄLKOMMEN TILL OPERAHUSET!
Du har väl inte missat att Operahuset är öppet för besök igen, efter pandemin? Boka in en av våra guidade visningar och låt dig förundras av miljöer och berättelser bakom kulisserna. Våra populära lunchkonserter i Guldfoajén fortsätter också.

Dessutom erbjuder vi aktiviteter för barn i form av Barnlördagar och lovaktiviteter, samt skolföreställningar för barn i olika äldrar. Både Flyg vart du vill och Askungen kommer att ges som skolföreställningar i höst. En Barnlördag består i regel av en guidad familjevisning följd av en extra aktivitet, som kan vara kostymprovning, musikalisk överraskning, eller instrumentprovning. Unga på Operan kommer också att erbjuda prova-på-balett, julkonserter samt den nya bleckblåskonserten Blåsa, blänka, blixtra som alternativ till guidad visning under vissa  Barnlördagar.

UNGA PÅ OPERAN KOMMER TILL DIG!
Unga på Operan öppnar nya världar för ung publik. Varje år deltar cirka 50 000 barn och unga i Operans verksamhet. Förutom att skapa föreställningar med musik, dans och opera, riktade till publik från de allra yngsta till unga vuxna, har Unga på Operan en omfattande pedagogisk verksamhet både i Operahuset och ute på skolor. I höst startar ett långsiktigt samarbete kring musikaliska upptäcktsfärder och pedagogik med skolor i Huddinge kommun, i närheten av de nya dekorateljéer och repetitionslokaler som Kungliga Operan tillsammans med Dramaten bygger i Flemingsberg och som står inflyttningsklara 2024.

LÄS MER

Operalogg